Nye veier til norsk gourmetmat

Følg disse to nye rutene gjennom Norge, og du er garantert smakfulle opplevelser fra nord til sør.

Solstrand Hotel & Bad er et av stoppestedene langs Matvegen. Foto: Solstrand/Sølvi dos Santos.
Solstrand Hotel & Bad er et av stoppestedene langs Matvegen. Foto: Solstrand/Sølvi dos Santos. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Matvegen skal føre til matopplevelser det er verdt å reise for.Nils Henrik Geitle, De Historiske Hotel & Spisesteder»


Etter god respons på åpningen av Matvegen øst til vest i fjor, har De Historiske - Hotel & Spisesteder nå lansert to helt nye matveger gjennom Norge. Disse er Matvegen sør til nord og Matvegen smak av kyst og fjord.

De Historiske er en organisasjon bestående av 32 hoteller og 15 spisesteder hvor historiefortelling danner rammen for opplevelsene innen overnatting og gastronomi.

Vertskapet på Solstrand Hotel & Bad serverer "en smak av kysten". Foto: Hanne Maria Breivik. Foto: Foto: Hanne Maria Breivik
Vertskapet på Solstrand Hotel & Bad serverer "en smak av kysten". Foto: Hanne Maria Breivik. Foto: Foto: Hanne Maria Breivik Vis mer


Turistene stiller kvalitetskrav

35 av 47 medlemsbedrifter i De historiske er i tillegg blitt spesielt utvalgt til å være med i Matvegen, hvor den første ruten altså ble lansert i fjor. Tanken bak Matvegen er å vise turistene som reiser langs norske veier at Norge har så mye mer på menyen enn "fast food" og ferdigmat.

Verdens gourmethovedstad

- Mat og reise hører stadig mer sammen. Konkurransen på reisemarkedet blir stadig tøffere, og folk blir stadig mer reisevante. Turistene stiller større krav til kvalitet nå enn før, sa Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge på en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av de to nye matvegene.

Vertskapet på Sundvolden Hotel serverer blant annet egenprodusert rabarbra- og vaniljejuice. Foto: Hanne Maria Breivik. Foto: Foto: Hanne Maria Breivik.
Vertskapet på Sundvolden Hotel serverer blant annet egenprodusert rabarbra- og vaniljejuice. Foto: Hanne Maria Breivik. Foto: Foto: Hanne Maria Breivik. Vis mer


Kokekunst på høyt nivå

Turister som har besøkt Norge har ofte gitt tilbakemeldinger om at maten ikke er god nok. Innovasjon Norge mener problemet ikke er at de gode spisestedene ikke finnes, men at turistene ikke finner frem til dem. Derfor jobbes det nå med å tydeliggjøre spisestedene som serverer ekte norsk mat av beste kvalitet.

Dette koster gourmetbesøket

- Matvegen skal føre til matopplevelser det er verdt å reise for. Vi ønsker å servere kokekunst på høyt nivå, å representere en smak av Norge. Målet er å overgå gjestenes forventninger til kvalitet, forteller pådriver for Matvegen og administrerende direktør i De Historiske, Nils Henrik Geitle.

Restaurantene som får bli en del av Matvegen, må oppfylle disse seks kriteriene:

1. Spisestedet må alltid ha en dagens meny basert på lokale råverer, og noen retter må fortelle om geografisk tilhørighet.

2. Sesongvariasjonen skal gjenspeiles i menyen.

3. Alle lokale råvarer skal være sporbare.

4. Menyen skal introduseres muntlig av en kompetent representant i personalet.

5. Vinlisten skal være samstemt med menyen, og skal også inneholde et godt utvalg av norske akevitter.

6. Husets historie skal være tilgjengelig for alle gjestene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!