Nye underverk

Her er syv arkitektoniske underverk av ny dato.

Taj Mahal, Den kinesiske mur, Tårnet i Pisa, Versailles ... Gamle storheter ruster ikke, men moderne arkitektur er minst like mange reiser verdt. Sjekk bare denne listen med ferske prestasjoner fra moderne arkitekter, samt en endelig ferdig severdighet fra en av verdens mest berømte, men nå avdøde, arkitekter.

Iceberg, Tokyo, Japan

Isfjell i Tokyo? Javisst! Creative Designers International og den britiske arkitekten Benjamin Warner står bak Audis nye showroom og kontorbygg i den japanske hovedstaden. Så ekstraordinære er lokalene, at de vekker kjempeoppsikt i en by som fra før svømmer av outrerte byggverk. "Isfjellets" kantete skjelett er dekket av 120 isblå paneler, og visuelt gir det inntrykk av at strukturen nærmest har ramlet ut av nærmeste isbitmaskin. Bygget stod ferdig i fjor, og ligner neppe på en bilforretning du har sett før.

>> HER SER DU BILDER av Iceberg og de andre byggene i denne oversikten.

Denver Art Museum, Denver, USA

Kø foran Frederic C. Hamilton Building ved Denver Art Museum i USA.  Foto: Jeff Wells/Courtesy of the Denver Art Museum
Kø foran Frederic C. Hamilton Building ved Denver Art Museum i USA. Foto: Jeff Wells/Courtesy of the Denver Art Museum Vis mer


Daniel Libeskind er den kjente arkitekten bak Frederic C. Hamilton Building, et tilbygg til Denver Art Museum. Det stod ferdig i fjor, og har vakt betydelig oppsikt. Et amerikansk, moderne arkitekturunderverk, inspirert av landskapet rundt Denver - Colorado Rockies. Bygningen er dekket av titaniumplater, i likhet med hva mange andre moderne arkitekter velger på monumentalbygg.

Suvarnabhumi Airport, Bangkok, Thailand

Thailands nye flyplass har slitt med startproblemer, men den arkitektoniske kvaliteten er det få som setter spørsmålstegn ved. Det er de Chicago-baserte arkitektene Murphy/Jahn Architects som har tegnet giganten som snor seg mer enn 1,5 kilometer langs bakken. Her er det femti gater i bygget som er kledt i stål og glass. Mangt et tilbud for den som må tilbringe noen ventetimer i transit, men mange klager også på at det er for langt å gå mellom gatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

>> SE MER fra den nye flyplassen i Bangkok.

Hotel Marques de Riscal, Elciego, Spania

Frank Gehry, arkitekten bak Guggenheim-museet i Bilbao og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, har signert et uventet mesterstykke på den spanske landsbygda. Hotel Maques de Riscal har blitt et ekstraordinært feriested, og en glimrende mulighet til faktisk å bo i et underverk. Det rosaskimrende hotellet og "vinbyen" i Elciego nord i Spania, åpnet høsten 2006. Hotellet er ikke billlig, det er med i kjeden The Luxury Collection.

>> FINN UT MER om å bo i et underverk.

Marques de Riscal gir deg muligheten til å bo i et underverk. Foto: Marques de Riscal
Marques de Riscal gir deg muligheten til å bo i et underverk. Foto: Marques de Riscal Vis mer


Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia, Spania

Fra Ciudad de las Artes y las Ciencias i Valencia. Foto: Javier Yaya
Fra Ciudad de las Artes y las Ciencias i Valencia. Foto: Javier Yaya Vis mer
Le Corbusiers nesten glemte kirkebygg står nå ferdig.
Le Corbusiers nesten glemte kirkebygg står nå ferdig. Vis mer


Santiago Calatrava er arkitekten bak nok et spansk, moderne arkitekturunderverk. I Valencia kan publikum rekreere gratis, eller gå inn i diverse høyteknologiske ustillinger og konserter i Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC). Arkitekten er kjent for å benytte seg av organiske former, gjerne inspirert av dyr, noe som er lett å forestille seg når du ser bildene fra CAC. Dette er også arkitekten bak Malmös mye omtalte skyskraper, Turning Torso.

Church of St-Pierre, Firminy-Vert, Frankrike

Han var langt forut for sin tid, og ble en av forrige århundres mest kontroversielle og omtalte arkitekter. Le Corbusier, etterlot seg flere uferdige og urealiserte prosjekter da han døde i 1965. Ett av disse ble imidlertid grepet tak i av hans tidligere medarbeidere. Grunnstenen ble nedlagt i 1970, og byggestart skjedde i 1973. Byggeprosessen har gått i rykk og napp, men stoppet opp i 1979 da pengesekken var tom. Den uferdige bygningen ble erklært som nasjonalmonument av franske myndigheter i 1996, og med den nye statusen greide man å finne midler til å ferdigstille bygget. I fjor stod kirken endelig ferdig.

Firminy ligger 14 kilometer fra Saint Etienne i Sør-Frankrike.

Blir Operaen et underverk?

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta har laget Oslos nye signaturbygg, Operaen i Bjørvika. Bygningen vader i Oslofjorden: Den får 1.100 rom, plass til mer enn 1.300 tilskuere ved hovedscenene, og det meste er spesialdesignet - fra dørhåndtak til sceneteppe. Men blir det et arkitektonisk underverk?

>> Se ferske bilder av Bjørvika-Operaen her.

>> HER SER DU BILDER av Iceberg og de andre byggene i denne oversikten.