Nye Trafikanten er snart her

Det skal godt gjøres å ikke kjenne Trafikantens nettsider hvis du reiser kollektivt i Oslo. Nå pusses den mye brukte nettjenesten opp, og foreløpig ser det svært lovende ut.

<B>ANSIKTSLØFTNING OG VEL SÅ DET:</B> Foreløpig er nye Trafikanten bare en såkalt beta-utgave, men allerede nå kan du prøve ut det som ser ut til å bli en langt bedre, og penere, tjeneste enn tidligere.
ANSIKTSLØFTNING OG VEL SÅ DET: Foreløpig er nye Trafikanten bare en såkalt beta-utgave, men allerede nå kan du prøve ut det som ser ut til å bli en langt bedre, og penere, tjeneste enn tidligere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du er innflytter til Oslo, eller bare en utålmodig oslosjel som er litt lei av kollektiv uforutsigbarhet i kollektivtrafikken, har du kanskje et like intimt forhold til Trafikantens nettsider som andre har til kjæresten.

Sidene har i lang tid servert omfattende reiseinformasjon til hovestadens innbyggere, der du blant annet finner alt fra ruteinformasjon om hvordan du kommer deg fra én adresse til en annen, sanntidsinformasjon om buss, t-bane, trikk og tog, i tillegg til blant annet en fin karttjeneste for de av oss som beveger oss til fots. Designet har derimot ikke vært noen innertier, noe Trafikanten nå heldigvis er i ferd med å gjøre noe med.

Les også: Norske opplevelser fra A til Å

Kraftig oppgradering

Denne uka ble en såkalt beta-utgave av kollektivtjenesten gjort tilgjengelig for alle (du finner sidene her), og selv om de ikke fungerer hundre prosent foreløpig, bærer de vitne om at dette kan bli riktig så bra.

For det første framstår sidene som langt mer moderne, i den forstand at de har kvittet seg med det - bokstavelig talt - grå uttrykket som preger dagens sider. For det andre er rammene borte, noe som gjør at nye Trafikanten virker lettere, luftigere og ledigere.

ELEGANT: En gjennomtenkt og ny, grafisk profil gjennomsyrer nye Trafikanten. Slik ser trafikkflyten ut i kortform.
ELEGANT: En gjennomtenkt og ny, grafisk profil gjennomsyrer nye Trafikanten. Slik ser trafikkflyten ut i kortform. Vis mer


De grafiske virkemidlene er både pene og funksjonelle. Sjekk for eksempel trafikkflytboksen til venstre på forsida, hvor du svært raskt og enkelt får opp eventuelle avvikk i kollektivtrafikken for henholdsvis buss, t-bane, tog, trikk og båt. Lyser det rødt finner du med ett klikk ut hvilke(n) rute(r) som har problemer. Ønsker du en mer detaljert liste over trafikkflyten kan du klikke deg videre til trafikkflytseksjonen, hvor du også kan sortere avvikene etter transportmiddel.

Rutesøket er i rute

Også rutesøket ser nå mye bedre ut, og også her finner en igjen den nye grafiske profilen. Se for eksempel på dette søket, og trykk deg gjennom boksen med reisealternativ til høyre for rutebeskrivelsen.

Forskjellen mellom nye og gamle Trafikanten blir i tilfeller som det over slående, og vi liker svært godt mange av grepene som er gjort for å friske opp en heller stiv og støl nettjeneste.

Sanntidsoversikten vil nok ha gjenkjennende effekt på de som bruker Trafikantens iPhone-applikasjon, og det er en god ting. Den er lettlest og oversiktelig, og inneholder dessuten informasjon om lengre og kortere avvik i trafikkbildet i form av klikkbare lenker.

Prøv selv

Du kan altså selv teste de nye sidene her, men som Trafikanten informerer om er dette ikke en ferdig versjon, og det vil med andre ord forekomme feil.

Vi har testet tjenesten i et par dager, og er imponert. Den eneste irriterende feilen vi har funnet er at adressesøk ikke fungerer skikkelig (her har vi lagt inn "Akersgata 42", men får likevel beskjed om å velge enten adresse eller holdeplass), og at trafikkflyten indikerer at det ikke finnes trafikkavvik med et grønt lys, selv om det faktisk er registrert meldinger om trafikkavvik.

Til å være en førsteutgave er dette uansett svært lovende. Finner du derimot noe som ikke stemmer kan du sende tilbakemelding til Trafikanten på denne sida.

ELEGANT: En gjennomtenkt og ny, grafisk profil gjennomsyrer nye Trafikanten. Slik ser trafikkflyten ut i kortform.