Nye sikkerhetsregler

Nå kommer de nye reglene for hvordan du kan pakke håndbagasjen din. Se hvor mye du får plass til, og hvordan du bør pakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
En sikkerhetsgodkjent pose med væskeholdige produkter. Foto: Karoline Brubæk
En sikkerhetsgodkjent pose med væskeholdige produkter. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Fra 6. november må du forholde deg til de nye sikkerhetsreglene for håndbagasje på fly ved alle flyreiser i Norge og til og fra Norge og land i EU/EØS/Sveits. Det betyr at du kun kan ta med begrensede mengder væske i små beholdere, pakket i gjennomsiktig plastpose som tar maks en liter. Denne posen skal presenteres for seg i sikkerhetskontrollen, det samme skal yttertøy og elektronisk og elektrisk utstyr. Reglene vil gjelde både innenlands- og utenlandsflygninger.

Dette får vi plass til

DinSide Reise har prøvepakket en literspose med hurtiglås (ziplock) med væskeholdige produkter. Vi kjøpte rett og slett en frysepose, og slike finnes det flere varianter av (vår variant kom fra en pakning på 25 poser som koster 23,90). Lignende poser vil også deles ut på flytoget, OSL og hotellene ved flyplassen.

Vi skaffet oss også ett par småflasker i reiseformat fra Hennes & Mauritz, en pumpeflaske og en med skrukork på henholdsvis 50 ml og 100 ml (totalt 34 kroner). Slike kan være greie å ha til favorittproduktene dine som kommer i for store beholdere.

Her er hva vi fikk plass til i enlitersposen av ordinære produkter som mange har tilsvarende av med på tur:

 • En pumpeflaske til for eksempel bodylotion, 50 ml
 • En flaske til for eksempel sjampo, 100 ml
 • En reiseflaske med ansiktskrem, 30 ml

 • En nattkremkrukke, 30 ml
 • En øyekremkrukke, 15 ml
 • En liten tube dekkrem, 10 ml
 • Ett beger med fruktpurré, 100 ml
 • En reisepakning for tannkrem og børste, 4 ml
 • En flytende eyeliner, 2 ml
 • En neglelakk, 12 ml
 • Dette fikk vi plass til i posen. Foto: Karoline Brubæk
  Dette fikk vi plass til i posen. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


  TOTALT: 353 ml eller drøye 3,5 dl.

  En liters volum betyr ikke nødvendigvis at du får med tilnærmet en liter produkter, siden emballasjen har mye å si for hvor mye du kan putte inn i posen. Alt flytende som vann, brus, gelé, krem, lotion, parfyme, barberskum, aerosoler (spraybokser) og annet med liknende konsistens regnes som væske i denne sammenhengen.

  Vanlige produkter

  De fleste vanlige sjampoflasker, bodylotioner, barberflasker og hårsprayer vil overstige maksmålet for hvor mye du kan pakke i håndbagasjen. Det samme gjelder læskedrikker, vannflasker, juicekartonger og alkoholflasker. Slike bør du dermed sende i innsjekket bagasje. Tannkremtuber, deodoranter og parfymeflasker holder seg som regel innenfor maksmålet på 100 ml, sjekk pakningen før du pakker. Det er nemlig ikke innholdsmengden i beholderen som gjelder, men hvor mye væske den faktisk kan inneholde.

  Det blir regelunntak for barnemat, nødvendige diettinnhold og medisiner, men du risikerer å måtte prøvesmake for å bevise at produktet er trygt, eller for eksempel sprøyte insulin på huden for å vise at den ikke er eksplosiv.

  >> Sjekk pakketipsene her

  Drikkevarer og taxfree

  Du vil også kunne ta med drikkeflasker og andre produkter fra butikkene innenfor sikkerhetssonen om bord på flyet.

  >> Hva med taxfree-varer?

  Regn med kø

  De nye reglene, og tempoet de innføres i, gjør begge at du kan regne med en ting som sikkert: Det blir køer i sikkerhetskontrollene i tiden fremover.

  - Vi kan ikke legge under en stol at vi må regne med køer i startfasen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn, og han antar at det kan være lurt å møte på flyplassen litt tidligere de første dagene etter regelendringen. Kobro håper også at flyplassen ikke blir en ren ompakkingssentral i dagene rundt regelendringen, men lover massiv informasjon med både plakater, personell og poseutdeling. Brosyremateriell om regelendringene vil være klart 2. november.

  For å spare tid og ergrelse for egen og andres del kan det derfor være smart å bruke litt tid til å planlegge pakkingen forut for avreisen til flyplassen, så du ikke blir en av de som må legge igjen dyre produkter i sikkerhetskontrollen, eller som må stå og pakke om både håndbagasje og innsjekket bagasje for å få med tingene dine.