Nye røntgenmaskiner forenkler innsjekking

Nye røntgenmaskiner skal gjøre sikkerhetskontrollen kjappere, blant annet ved at man slipper å ta ut laptopen av vesken først.

Publisert
Sist oppdatert

Utvalgte flyplasser tester nå de nye røntgenmaskinene, som er flinkere til å finne bomber, og som forhåpentligvis også fjerner problemet med at passasjerene må ta ut laptopen av vesken, noe som i dag forlenger køene betraktelig.

Avansert teknologi i de nye røntgenmaskinene gjør at de kan fotografere bager og vesker fra to vinkler i stedet for en, og vise bildene ved siden av hverandre på skjermen.

Dette kan gjøre at laptoper ikke trenger å sendes gjennom kontrollen uten veske og i en egen plastkurv.

Det er Rapiscan Systems som har utviklet de nye røntgenmaskinene. Det er samme selskap som lager røntgenmaskinene som kler av deg i sikkehetskontrollen. Disse maskinene er i dag i bruk ved Schiphol flyplass i Amsterdam.

Tidsbesparende

Dagens røntgenmaskiner tar bare et bilde av vesker og bager nedenfra eller ovenfra, og klarer ikke se gjennom laptopen dersom den ligger i en veske. Dermed kan eventuelle våpen som ligger på over- eller undersiden av laptopen (avhengig av hvilken side det fotograferes fra), komme gjennom kontrollen uten å bli oppdaget. Den nye røntgenmaskinen tar et bilde fra siden også, og vil dermed avsløre eventuelle våpen, selv om laptopen ligger i en veske, mener Rapiscan Systems.

De nye røntgenmaskinene er allerede i bruk ved enkelte flyplasser i Europa, USA og Canada. Foreløpig må fortsatt passasjerene ta ut laptopen selv om de skal sendes gjennom de nye røntgenmaskinene. Ingen av landene som tester maskinene har endret på sikkerhetsrutinene ennå.

På Gardermoen tar maskinene kun ett bilde ovenfra. Dermed må sikkerhetskontrollørene snu vesken eller bagen, dersom den inneholder noe som ikke røntgenstrålene klarer å se gjennom. Dette forlenger selvsagt sikkerhetssjekken.

Kilde: USA Today


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer