Nye regler om nakenskannere

Du belyses helt inn til undertøyet. Nå kommer strengere regler.

<strong>SIKKERHET PÅ FLYPLASSEN:</strong> EU innfører begrensning på bruk av røntgenbasert utstyr i sikkerhetskontrollen. Foto: Colourbox.com
SIKKERHET PÅ FLYPLASSEN: EU innfører begrensning på bruk av røntgenbasert utstyr i sikkerhetskontrollen. Foto: Colourbox.comVis mer

Etter at en terrorist for to år siden forsøkte å sprenge et fly i rute fra Amsterdam, ved hjelp av plastiske eksplosiver skjult i undertøyet, har flere europeiske land testet nytt sikkerhetsutstyr på flyplassene. Nå kommer det nye regler for disse typene sikkerhetsutstyr på EUs flyplasser, som blant annet vil føre til at du svært få steder vil risikere å bli såkalt "nakenskannet".

Les også: Blir mus den nye "nakenskanneren"?

Frykter stråling

For kun skannere uten røntgenteknologi skal stå på listen over tillatte metoder, frem til at disse er grundig undersøkt for eventuell helsefare. Andre teknologier kan anvendes om de oppfyller EUs standarder, skriver EU-kommisjonen.

Men nakenskannerne forsvinner ikke helt. Enkelte flyplasser som har tatt dette i bruk, vil fortsatt få anledning til benytte utstyret i sikkerhetskontrollen. En av disse flyplassene er Manchester Airport, som fortsatt får tillatelse til å benytte sine 16 skannere i ett år, skriver Daily Mail.

På disse flyplassene blir du nakenskannet

Like regler i hele EU


Reglene omkring hvordan sikkerhetsutstyret skal brukes og kontrolleres, blir nå ens over hele Europa. Det samme blir kravene som skal beskytte passasjerenes helse og rettigheter.

Men selv om reglene blir like, betyr det ikke at du vil møte lik kontroll på alle flyplasser.

  • Skannere skal ikke lagre, oppbevare, kopiere, printe eller hente bilder.
  • Uvedkommende skal ikke få adgang til bildene.
  • Operatøren som undersøker bildet, skal oppholde seg i et spesielt lokale.
  • Bildet skal kobles til opplysninger om den undersøkte personen eller andre.
  • Passasjerer skal informeres om betingelsene rundt skanningen.
  • Passasjerer skal ha rett til å velge andre undersøkelsesformer.

Noen foretrekker skannere

Mange ser det som en fordel at metalldetektorer og såkalte nakenskannere kan redusere behovet for kroppsundersøkelser av passasjerer og personale, mens andre er bekymret både for privatlivet i forhold til nakenskanningen, og eventuelle skadevirkninger disse maskinene kan påføre mennesker som utsettes for dette jevnlig.

Les også: Reagerer på aggressiv kroppsundersøkelse