Nye regler god butikk for Tax Free-utsalg

Oslo (NTB- Arnhild Aass Kristiansen): Det blir vanskelig å få med seg alkohol kjøpt andre steder enn i Tax Free-området etter innføringen av de nye sikkerhetsreglene for håndbagasje på fly.


Fra og med mandag kan man bare ha med seg små mengder væske i håndbagasjen. Oslo Lufthavn oppfordrer oss til å sjekke inn alt vi kan unnvære og bare ha det aller mest nødvendige i håndbagasjen.

De fleste flyselskaper er derimot skeptiske til innsjekking av alkoholholdig drikke.

Enkelte selskap tillater ikke noen former for sprit i bagasjen fordi det er brennbart, selv om Luftfartstilsynet sier til NTB at det bare er hvis alkoholprosenten er over 70 prosent at dette er ulovlig.

Tillater ikke sprit

Norwegian har hittil ikke tillatt sprit i innsjekket bagasje.

- Cognac og sprit er jo brennbart, en kan jo for eksempel flambere mat med det. Derfor har vi ikke tillatt dette, sier informasjonsdirektør i Norwegian Anne Grete Ellingsen.

Vin er tillatt, selv om Norwegian ikke er så begeistret for det.

- Det er lov, men gjøres på eget ansvar. Passasjeren må selv erstatte egen og andres bagasje hvis denne skulle bli ødelagt, sier hun.

- Vi forventer at de nye sikkerhetsreglene fører til at flere sjekker inn alkohol. Det blir en litt ny problemstilling. Men vi forholder oss til Luftfartstilsynet her, sier hun.

Er avventende

Også SAS Braathens er avventende til hvordan de nye håndbagasjereglene vil slå ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi anbefaler ikke kundene våre å frakte alkohol i bagasjen. De må være bevist det erstatningsansvaret de kan få for ødeleggelser, sier Knut Morten Johansen, informasjonsarbeider i SAS Braathens.

- Skal de først gjøre det, er det viktig at de tenker fornuftig og pakker flaskene godt inn, sier han.

Tax Free-handelen vinner

Alle varer som selges innenfor sikkerhetskontrollen er kontrollert. Drikke som er kjøpt på flyplasser kan du derfor frakte med deg på flyet.

Vin eller sprit utenfor flyplassen, for eksempel i en butikk i Frankrike, kan det derimot bli vanskelig å få gjennom sikkerhetskontrollen.

Reglene som ble innført med rekordfart etter avsløringen av planer om å sprenge fly med flytende eksplosiver, kan derfor gjøre Tax Free-handel til svært god butikk for innehaverne. (©NTB)