800 DOLLAR: Dette er beløpet du får ved to timers forsinkelse på grunn av overbooking. Foto: Colourbox.com
800 DOLLAR: Dette er beløpet du får ved to timers forsinkelse på grunn av overbooking. Foto: Colourbox.comVis mer

Nye passasjerrettigheter i august

Innfører bedre rettigheter for flypassasjerer i USA.

Planlegger du ferie til USA om kort tid, kan det lønne seg å vente til midten av august, spesielt hvis du skal reise innenlands med fly. Da innfører det amerikanske transportdepartementet nye regler som gir bedre rettigheter for flypassasjerer i USA.

Slik er dine rettigheter - uansett transportmiddel

Slik blir de nye rettighetene

Det nye regelverket gir blant annet flypassasjerene bedre rettigheter når bagasjen forsvinner, eller hvis du ikke får plass på flyet på grunn av overbooking og ved forsinkelser.

Dette får du krav på som flypassasjer i USA:

Forsvunnet bagasje og bagasjeavgifter
Fra før skal flyselskapene dekke eventuelle forsinkelse, tap eller skade på passasjerenes bagasje. Med de nye reglene skal flyselskapet dessuten refundere eventuell bagasjefrakt du har betalt, også når du flyr med forskjellige flyselskaper som samarbeider om en flight.

Slik sørger du for at bagasjen kommer frem

Full åpenhet rundt tilleggsgebyrer
Med de nye reglene må flyselskapene på sine nettsider oppgi all informasjon om ekstragebyrer. Dette gjelder for alt fra bagasje, til avbestilling, eller endring av flybillettene. Billettprisene som oppgis må også inneholde alle skatter og avgifter, samt informere om bagasjegebyrer både før og etter kjøp av billettene.

Økt erstatning ved overbooking
Blir man nektet ombordstigning på grunn av overbooking, gir de nye reglene krav på et større beløp i erstatning enn tidligere. Blir du mer enn to timer forsinket til reisemålet innen USA, eller mer enn fire timer forsinket til reisemålet på utenlandsflighter, har du krav på det dobbelte av hva flybilletten kostet, opptil 800 dollar, som tilsvarer litt over 4200 kroner med dagens kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved kortere forsinkelser har man krav på det dobbelte av billettprisen opptil 650 dollar, tilsvarende 3.400 kroner, mens reisende som opplever ekstra lange forsinkelser kan kreve fire ganger billettprisen, opptil 1.300 dollar eller 6.900 kroner.

Nå blir det lett å klage på togturen

Strengere regler for forsinkelser ved take off
For alle flyselskaper som reiser via amerikanske flyplasser, også utenlandske, kan man maks vente i kø før take off i fire timer. Flyselskapene må dessuten sørge for mat og drikke til sine passasjerer etter to timer, samt tilgjengelige toaletter og medisinsk assistanse til de som måtte trenge dette.

De nye reglene gir dessuten følgende rettigheter:

 • Flyselskapene skal tillate at man reserverer en billett i 24 timer før den må betales eller eventuelt avbestilles, og det uten kostnader. Betingelsen er at billetten er kjøpt minimum en uke før avgangsdato.
 • Flyselskapene skal så snart som mulig gi beskjed om forsinkelser på over 30 minutter, både på flyplassen, - og på flyselskapets nettsider.
 • Flyselskapene kan ikke øke prisen på flybilletten i ettertid av kjøpet, bortsett fra hvis det gjelder statlige skatter eller avgifter, og passasjerene har fått beskjed om en mulig økning i pris ved kjøp av billetten.
 • Dette er reglene for reiser i Europa

  I Europa er det felles passasjerrettigheter for EØS-landene, inkludert ved reiser i Norge.

  Dette er dine rettigheter

 • Dersom flyet ditt innstilles har du krav på forpleining, hotellinnkvartering der det er nødvendig og en standardisert kompensasjon på mellom 250 og 600 euro, avhengig av distansen du skal fly. Skyldes innstillingen ekstraordinære omstendigheter, har man ikke krav på erstatning.
 • Ved forsinkelser på over 2 timer, har du krav på forpleining, og hotellinnkvartering der det er nødvendig. Er flygningen mer enn 5 timer forsinket, kan du kreve billettprisen refundert - men bare hvis du velger å ikke reise.
 • Ved overbooking skal flyselskapet søke etter passasjerer som frivillig vil stå igjen, og dersom ingen melder seg frivillig kan flyselskapet nekte deg ombordstigning.

  Blir du nektet ombordstigning, har du krav på forpleining, hotellinnkvartering der det er nødvendig og en standardisert erstatning på mellom 125 euro og 600 euro avhengig av distansen du skal fly.

 • Kilde. Flypassasjer.no

  Norske flyplasser er de mest punktlige