<i>Arkivfoto:</i> De fleste antar at det vil bli lengre køer enn normalt i sikkerhetskontrollen de nærmeste dagene.
Arkivfoto: De fleste antar at det vil bli lengre køer enn normalt i sikkerhetskontrollen de nærmeste dagene.Vis mer

Nye håndbagasjeregler

Nye håndbagasjeregler på fly fra 6. november - her er et sammendrag av reglene.

Fra 6. november trådte de nye reglene for håndbagasje og sikkerhetskontroll i kraft. Her er reglene, og tipsene som gjør at du ikke blir en av sinkene i sikkerhetskøen.

Gjør reisen smidigst mulig:

  1. Sjekk hvilke sikkerhetsregler som gjelder for hele reisen om du skal bytte fly eller om du skal ut av EU/EØS/Sveits. Det kan være ulike regler for utreise og innreise, og når du skal bytte fly. For eksempel kan reisende fra England kun ta med et kolli håndbagasje, maks 56x45x25 cm, mens reisende til England i tillegg kan ta med en håndveske, pc-veske eller lignende. Reisende fra Storbritannia kan heller ikke ta med væske gjennom sikkerhetskontrollen.
  2. Om mulig, sjekk inn på nett før avgang.
  3. Pakk mest mulig i den delen av bagasjen du skal sjekke inn på flyet.
  4. Ha den lille væskeposen for håndbagasjen klar til separat gjennomlysning i sikkerhetskontrollen. Det samme gjelder elektronisk utstyr (ikke bare PC-er, men også kamera, spillmaskiner og annet større elektronisk utstyr) og yttertøy. Tøm også lommene for metall- og væskegjenstander. Mange må også regne med å ta av belter og sko i sikkerhetskontrollen. For å spare deg selv og andre for tid, ta av før du er fremme, eller dropp belte og sko som trigger metalldetektorene.
  5. Om du skal mellomlande, og har handlet taxfree, må posen med varer være forseglet og kvittering vise at den er handlet samme dag. Er den ikke det, blir den beslaglagt om du skal gjennom ny sikkerhetskontroll. Kommer du for eksempel til Norge og skal videre innenlands, må du passere ny sikkerhetskontroll.

    Har du handlet taxfree-varer utenfor EU/EØS/Sveits' flyplasser får du ikke varene med deg om du skal gjennom ny sikkerhetskontroll på mellomlandingen. Det samme gjelder om du har handlet taxfree på utenlandsferger og du for eksempel skal fly videre innenlands.

  6. Flytende medisiner (dokumenter at den er til deg), barnemat, diettvæsker og linsevæske er unntatt for væskebegrensningsreglene, men du kan bli bedt om å smøre væskene på huden, eller prøvesmake barnemat.
  7. Reisende fra USA har andre størrelsesbegrensninger å forholde seg til. Her skal væskebeholdere inneholde maks 90 ml (3 britiske ounces), og posen skal ha maksmål på 20x20 cm. Flere tips for flyreiser i USA her og Canada her.

>> Slik pakker du smått og lovlig
>> Hva får du plass til av væskeholdige produkter i håndbagasjen?
>> Hvordan få med vinflasken hjem?
>> Hva med taxfree-kvoten?

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Mer reisenytt