<strong><b>IKKE TIL Å BETALE TURISTSKATT MED:</strong></b> Romas mest berømte fontene heter Fontana di Trevi, og blir sett på som en ønskebrønn. Hver dag kaster turister mynter i fontenen, og det sies at de gir en netto på 25.000 kroner hver dag. Disse pengene går til hjemløse og fattige i Roma.  Foto: Silje Ulveseth
IKKE TIL Å BETALE TURISTSKATT MED: Romas mest berømte fontene heter Fontana di Trevi, og blir sett på som en ønskebrønn. Hver dag kaster turister mynter i fontenen, og det sies at de gir en netto på 25.000 kroner hver dag. Disse pengene går til hjemløse og fattige i Roma. Foto: Silje Ulveseth Vis mer

Ny turistskatt i Italia

Skal du til Roma, Firenze og Venezia, kan du bli overrasket når du får regningen.

Publisert
Sist oppdatert

Dersom du skal til en av Italias største byer, må du huske på at hotellprisen kan endre seg litt ETTER at du har sjekket ut av hotellet.

Helt siden 1. januar har turister måtte belage seg på å betale en kommunal turistskatt i Roma, noe som kan komme overraskende på enkelte.

Skatten betales kontant ved utsjekkingen uansett om du allerede har booket og betalt selve hotellet, eller følger en pakkereise. Byene hvor du må betale turistskatt er Roma, Firenze (fra 1. juli, 2011) og Venezia (24. august, 2011), ifølge Italienska Statens Turistbyrå (ENIT).

Turistskatten varierer fra by til by, så her gjelder det å holde tunga rett i munnen.

I 2006 skrev DinSide at Venezia, Firenze og Roma droppet turistskatten fordi turistnæringen var redd den ville skremme bort turistene. Den tid er altså over.

– Pengene skal gå tilbake til turistene i form av forbedret infrastruktur og turistservice. Hva som skjer fremover er umulig å vite, men i dagens situasjon er det ingen tegn på at flere byer ønsker å innføre turistskatt, sier Anna Andersson, pressetalsperson for ENIT, til DinSide.

Romas regler:

I Roma er det også skatt på kommunale museum (1 euro), men de fleste populære museene er heldigvis statlige eller private. På Colosseum, Forum Romanum, Galleria Borghese, Castel Sant’Angelo, GNAM, Pantheon og Vatikanet slipper du turistskatt.

Du må betale turistskatt på enkelte strender, bussruten Gran Turismo, sightseeingbussen Stop and Go, og sightseeingbåter på elven Tiberen. Ifølge ENIT må du betale skatt selv om entreen er gratis.

Det er ingen avgift på hosteller, men for camping koster det 1 euro per natt for maks fem netter.

Hotell: 4 til 5 stjerner: 3 euro per natt, for maks 10 netter.
Hotell: 1 til 3 stjerner og andre former for overnatting: 2 euro per natt for maks 10 netter.

Det er gratis for barn under 10 år.

Les også: Star Tour fjerner Portugal og Roma

Firenzes regler:

Skal du bo på hotell i Firenze avhenger skatten av standarden på hotellet. Har hotellet 1 stjerne, må du betale 1 euro per natt, og har det 5, må du betale 5 euro per natt. Alt dette gjelder for maks ti netter.

Camping fra 1 til 3 stjerner koster en euro per natt, mens 4-stjerners camping koster 2 euro per natt.

Turistskatten avhenger veldig av hvordan du velger å overnatte i Firenze. Sjekk ENITs oversikt her for flere detaljer.

Det er gratis for barn under 10 år.

Dyr handel: Se opp for falske merkevarer i Italia

Venezias regler:

I Venezia gjelder samme hotellregler som i Firenze. Har hotellet eller motellet 1 stjerne, må du betale 1 euro per natt, og har det 5, må du betale 5 euro per natt. Alt dette gjelder for maks fem netter.

Historiske bygninger tar 4 euro per natt, mens Bed & Breakfast tar 3 euro per natt for maks fem netter.

Bor du i en ferieleilighet, klasse 1 eller klasse 2, må du betale 2,50 euro eller 2 euro per natt for maks fem netter.

Det er gratis for barn under 10 år, men barn mellom 10 til 16 år får 50 prosent rabatt.

Ved reise i lavsesongen får du halv pris på turistskatten. Høysesongen er fra april til oktober, karnevalsperioden, fra onsdag i påskeuken til og med tirsdag etter påskehelgen. I tillegg er det normal skatt i uken som inkluderer 8. desember og 23. desember til første søndag etter 6. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer