Ny togrekord på strekningen Paris-London

En helt ny toglinje på britisk side kutter Eurostar-reisetiden mellom Paris og London med 20 minutter. Tirsdag gikk den første prøveturen for presse og entusiaster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dagen i dag markerer Storbritannias inntreden i høyhastighetstog-klubben, proklamerte Richard Brown, Eurostars administrerende direktør, ifølge BBC, da jomfruturen var i gang.

Brown håper den nye høyhastighetslinjen vil føre til at Eurostars passasjerantall når 10 millioner årlig innen 2010.

Verdensrekord på skinner: 553 km/t

Siden Eurostar kom i drift i 1994 har toglinjen på britisk side vært en hemsko for høyhastighetstoget, siden det der har brukt ordinære toglinjer. Nå kan derimot toget holde 300 kilometer i timen nesten hele veien.

Når den nye linjen åpnes for vanlig trafikk 14. november vil det ta to timer og femten minutter å komme seg fra Paris til London. Reisetiden London-Brussel blir en time og femti minutter.

Raskere på skinner i Europa i år

Byggingen av den nye linjen på britisk side, som er den første nye toglinjen i landet på 100 år og den største enkeltutbyggingen noensinne, har kostet formidable 5,8 milliarder pund.

Mye av utgiftene stammer fra ombyggingen av St. Pancras-stasjonen, som blir den nye ankomststasjonen for toget, samt en tunnel under Themsen.

Les også om den nye og bedre transsibirske: 930 luksusmil på skinner

trygve.mellvang-berg@ntb.no