Ny toetasjes londonbuss

Se bildene av dobbeldekkeren som skal rulle rundt i London.

Londons borgermester Boris Johnson viser frem en modell i full størrelse. Han står ved bakdøren, som er åpen slik at folk kan hoppe av og på utenom stasjoner. Foto: London Transport Museum
Londons borgermester Boris Johnson viser frem en modell i full størrelse. Han står ved bakdøren, som er åpen slik at folk kan hoppe av og på utenom stasjoner. Foto: London Transport Museum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Londons røde toetasjesbusser er ikoner i seg selv. Den klassiske Routemasteren med åpen av- og påstigning bak var høyt elsket, men ble vraket i 2005. Da hadde den fraktet londonere på kryss og tvers gjennom byen siden 1954.

Hovedgrunnen til at den ble droppet, var at den var umoderne. Den åpne løsningen bak, som gjorde at folk kunne hoppe av og på som de ville, førte til en del ulykker og faktisk også dødsfall. En til tre mennesker døde årlig i ulykker på grunn av den åpne døren bak.

Mer moderne dobbeltdekkere med vanlig bussdør foran og på siden overtok for Routemasteren. Men den gamle ble dypt savnet av londonere.

Her ser du tre versjoner av Londons elskede dobbeldekker. De to til venstre er versjoner av Routemasteren. Foto: London Transport Museum
Her ser du tre versjoner av Londons elskede dobbeldekker. De to til venstre er versjoner av Routemasteren. Foto: London Transport Museum Vis mer


Til London? Her er smarte tips til turen

Åpen dør kommer tilbake

I fjor avslørte Londons borgermester Boris Johnson den splitter nye dobbeldekkeren som skal settes i trafikk i 2012.

Og hva er nytt?

Den er mer brukervennlig for funksjonshemmede, har bedre plass til barnevogner, har mindre utslipp, to trapper opp til andre etasje, og faktisk også en dør helt bak, som den gamle Routemasteren. Denne døren skal være åpen slik at folk kan hoppe av og på, men bare utenom rushtid. Når det er for mye trafikk, vil den lukkes slik at farlige situasjoner unngås.


Hvis du har lyst til å se den nye bussen, kan du besøke London Transport Museum. Her ser du også alle de gamle dobbeldekkerne som har trafikkert Londons gater gjennom årene.

Ikke helt kjørt for Routemaster

Du kan fortsatt kjøre med den klassiske Routmasteren med åpen hekk. Den trafikkerer to såkalte heritage routes, og har avgang hvert kvarter mellom 9.30 og 18.30. Det er vanlig billettpris. Her går rutene:

Rute 1: Trafalgar Square – Strand – Fleet Street – Ludgate Hill – Cannon Street – Eastcheap – Tower Hill

Rute 2: Royal Albert Hall - Kensington Road - Knightsbridge - Piccadilly - Trafalgar Square - Strand - Aldwych

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!