Ny taxfree-ordning fra 1. mars. Foto: Travel Retail Norway
Ny taxfree-ordning fra 1. mars. Foto: Travel Retail NorwayVis mer

Ny taxfree-ordning med stempel

Fra 1. mars vil alle som handler bli stemplet i kassen.

1. mars innføres en ny taxfree-ordning ved alle norske flyplasser som har taxfree-butikkved ankomst.

De reisende vil bli stemplet med et uv-stempel på hånden. Stempelet er ikke synlig for det blotte øyet, men kan kontrolleres under en uv-lampe ved kassen.

Grunnen til endringen er at Toll- og avgiftsdirektoratet har forandret vilkårene for selskaper som har bevilling til dutyfreesalg, skriver Travel Retail Norway på sine nettsider.

Tollmyndighetene har gitt taxfree-butikkene lov å akseptere boardingkort på SMS og reiseplaner på e-post. Samtidig har myndighetene stilt krav om at det skal kontrolleres at ikke folk kjøper mer enn den tillatte kvoten av alkohol og tobakk.

Stempel på pekefingeren

Alle som kommer til kassen og skal betale for alkohol og tobakksvarer, må legge høyre pekefinger på en stempelpute for å få stempel. Kunder som ikke kjøper alkohol og tobakk trenger ikke stemples.

Har du allerede handlet kvoten, kan du fortsatt komme tilbake for å handle parfyme, kosmetikk og sjokolade. Kunder som i første runde bare har handlet deler av kvoten for alkohol og tobakk, og dermed har merket pekefingeren, kan komme tilbake og kjøpe det de har igjen av kvoten ved fremvisning av kvittering fra første kjøp.

Passasjerer som reiser sammen vil fortsatt kunne handle kvoten for hverandre, mot å fremvise gyldig reisedokumentasjon. Men heretter må den passasjeren som ikke foretar handelen komme til kassen og legge sin høyre pekefinger på stempelputen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mye kan du ta med deg

En liter brennevin og 1,5 liter vin (to flasker), eller tre liter vin (fire flasker).
I tillegg kan du ta med to liter øl i tillegg til brennevin/vin. Alkoholholdige drikkevarer, som for eksempel øl/rusbrus kan erstatte kvoten for sprit og vin. Du kan altså ta med til sammen fem liter øl/rusbrus hvis du ikke kjøper brennevin.