Ny skyskraper i New York

Empire State Building får uønsket konkurranse.

Slik vil den nye skyskraperen på Manhattan se ut. Foto: Pelli Clark Pelli Architects
Slik vil den nye skyskraperen på Manhattan se ut. Foto: Pelli Clark Pelli Architects Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Empire State Building er en av New Yorks mest ikoniske bygninger. Skyskraperen er 79 år gammel, 381 meter høy, og en av New Yorks største turistattraksjoner.

Men nå er det gitt tillatelse til å bygge en skyskraper i glass som bare vil være atten meter lavere enn Empire State Building. Den nye skyskraperen vil reises ikke mange kvartaler unna den verdenskjente bygningen. Det synes ikke eieren av Empire State Building, Anthony Malkin, er noen god idé. Det skriver BBC.

Vil ødelegge NY-skyline

Malkin mener den nye skyskraperen vil endre og ødelegge byens verdenskjente skyline. New Yorks borgermester Michael Bloomberg avfeier protestene og sier at Manhattan burde ønske alle nye investeringer velkommen.

- En mann eier en bygning, og han vil gjerne at det skal være den eneste høye bygningen. Jeg beklager, men slikt fungerer ikke i den virkelige verden, sa Bloomberg på en pressekonferanse.

3,5 millioner besøkende årlig

Hvert år besøker over 3,5 millioner turister Empire State Building, og tar heisen opp til utkikksterrassen i 86. etasje, 320 meter over bakken.

Den nye skyskraperen skal huse kontorer, og det er ikke sagt noe om skyskraperen vil ha et utkikkspunkt á la Empire State Building. Men hvis eierne velger å lage det på toppen av den nye skyskraperen, vil dette bli det høyste utkikkspunktet i New York.

Twin Towers, som ble bygget på 70-tallet, var høyere enn Empire State Building, men sistnevnte fikk tilbake tittelen som New Yorks høyeste bygning da tårnene raste sammen etter terrorangrepet 11. september 2001.

Alle disse er imidlertid for småbygg å regne mot verdens høyeste som nylig ble åpnet i Dubai. Burj Khalifa ble åpnet i januar, og er hele 828 meter høyt. Andre kjente høye byggverk ligger flere hundre meter bak; Petronas Towers i Malaysia er 452 meter, Sears Tower i Chicago 442 meter, Jin Mao-bygningen i Shanghai er 421 meter. Men alle er altså høyere enn New Yorks høyeste.