Ny teknologi skal lese akkurat hva du har i håndbagasjen. Foto: Colourbox
Ny teknologi skal lese akkurat hva du har i håndbagasjen. Foto: ColourboxVis mer

Ny skanner skal lese bagasjen bedre

Skal bruke terahertzstråling for å se hva du har pakket.

I fremtiden kan det bli enda enklere for oss passasjerer å komme oss gjennom sikkerhetskontrollen. Ny forskning ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) kan føre frem til smartere skannere som kan se både narkotika og eksplosiver i bagasjen, uten at kofferten eller bagen åpnes. Det skriver Gizmag.com.

Les også: Derfor må MP3-spilleren skrus av på flyet

Terahertzstråler

Forskerne jobber med en forbedret laserteknologi som er designet for å takle terahertzstråler, som igjen kan benyttes til å bestemme et objekts kjemiske sammensetning.

Terahertzstråler kan gå gjennom materiale som tekstiler, tre, plastikk, keramikk og menneskevev. Fordi strålene blir absorbert i ulik grad avhengig av hva slags molekyler det er snakk om, kan de bli brukt til å skille mellom forskjellige stoffer.

Utfordringen er å få laget en laser som klarer å sende ut terahertzstrålene i en jevn frekvens, men dette jobber altså forskere med nå. Les mer om tekonologien hos MIT.

Les også: Kles av i sikkerhetskontrollen

Slutt på væskeforbudet?

Når forskerne får utviklet skannere som kan bruke disse terahertzstrålene, vil væskeforbudet som har eksistert i tre år bli overflødig. Da vil skanneren raskt kunne avsløre eventuelle eksplosiver som blir prøvd smuglet gjennom sikkerhetskontrollen.

Uansett er EUs mål å avvikle forbudet i 2013. Inntil da må vi fortsatt passe på å ikke ta med væske på mer enn 1dlx10 gjennom sikkerhetskontrollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oddvar ble bedt om å KOKE håndbagasjen sin ...