Ny røykelov i Spania

Nå kan du ikke lenger røyke hvor du vil.

STUMP RØYKEN: Nå kan du ikke lenger røyke inne på tapasrestauranter i Spania. Foto: colourbox.com
STUMP RØYKEN: Nå kan du ikke lenger røyke inne på tapasrestauranter i Spania. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spanjolene har lenge vært et unntak, men nå er de også rammet av røykeloven. Søndag 2. januar slapp heller ikke de unna Europas strengeste lover mot røyking.

Heretter er det forbudt å røyke på serveringssteder og offentlige områder, så som restauranter, i nærheten av sykehus, skoler og lekeplasser, ifølge guardian.co.uk.

Det er heller ikke lov å ta seg en blås på TV.

>>>Regn ut hvor mye du sløser på røyk HER

Dyre bøter

Men helt røykfritt blir nok ikke Spania, til tross for lovendringen. Hoteller får nemlig lov til å reservere 30 prosent av rommene til røykesugne gjester.

Dersom det skulle oppstå mindre overtredelser, vi det medføre bøter fra 30 til 600 euro, altså 234 - 4.600 kroner.

Svært alvorlige brudd kan koste opp til 600.000 euro, noe som tilsvarer cirka 4.680.600 kroner.

>>>Så skadelig er passiv røyking

Tyskland fikk i fjor

DinSide har tidligere skrevet at Bayern innførte landets strengeste røykelov i 1. august 2010. I frykt for at røykfrie lokaler skulle føre til at oktoberfest-teltene luktet guffen, testet de ut superbakterier som skulle redde dem fra stanken.

Norge var blant de første landene i verden som innførte røykeloven, som innebar et totalt røykeforbud på serveringssteder. Den inntraff 1. juni 2004.

Det er ingen tvil om at røyking er skadelig, og i fjor mente en anerkjent helseforsker at røyking burde totalforbys i Norge. Men det er røykelovens far skeptisk til:

– Jeg tror ikke på et totalforbud. Jeg er helt enig i at vi må ha en nullvisjon, men veien dit går gjennom tusenvis av individuelle valg. Det er ingen land som har prøvd og lykkes med å kriminalisere alle røykerne, svarte Dagfinn Høybråten den gang.

I Danmark vurderer de å lage røykfrie boliger, ettersom flere unge etterlyste røykfrie hjem i en undersøkelse. Det er foreløpig tvilsomt at et slikt prosjekt vil bli reelt i Norge.

>>>Lei av å være nikotinslave? Slutt å røyke på 10 dager