Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Ny pille mot jetlag kontrollerer den biologiske klokken

Nyoppdaget molekyl kan skyve på døgnrytmen vår.

For folk som reiser mye og langt, kan jetlag være en plage. Jetlag, eller døgnvillhet, er også et problem for folk som kobber natteskift. Nyere forskning viser faktisk at det kan forstyrre hukommelsen.

Nå har amerikanske forskere oppdaget et molekyl som kan endre vår biologiske klokke. Dermed er en ny jetlagpille i ferd med å utvikles.

Molekylet får under navnet "longdaysin", har i forsøk foskjøvet sebrafiskens døgnrytme med opptil ti timer, skriver Neuroscience News.

- Vi ble virkelig overrasket over hvor mye det går an å sakke den biologiske klokken med dette molekylet, og fortsatt ha en klokke som går, sa forsker Dr. Steve Kay ved University of California.

- Teoretisk sett kan "longdaysin" brukes til å korrigere søvnforstyrrelser. Vi kan bremse eller øke farten på den biologiske klokken. Dette kan hjelpe kroppen å ta igjen en ny døgnrytme hvis man opplever jetlag, eller stille den biologiske klokken tilbake til en normal døgnrytme hvis den har blitt forstyrret på grunn av skiftabeide.

Slik minsker du jetlag

Dersom du skal reise til en annen tidssone, er det en god idé å tilpasse seg den nye klokketiden så tidlig som mulig, i hvert fall straks du setter deg i flysetet. Det betyr at du bør spise måltider tilpasset den nye tidssonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prøv også å få sove på flyet, dersom du flyr i det som er natt på bestemmelsesstedet. Når du er fremme, bør du prøve å innrette deg etter den nye døgnrytmen straks. Men er du veldig trøtt, noe som ofte er tilfelle om du reiser østover, så ta en høneblund på hotellet først.

Dagslyset spiller en viktig rolle for døgnrytmen. Prøv å være mest mulig ute i dagslys når du kommer frem, så kroppen skjønner at det er dag.

Reiser du vestover, bør du prøve å holde ut og ikke legge deg før det er kveld.

Se flere tips for å unngå jetlag i denne artikkelen.