Allegrotogene som trafikkerer strekningen har en toppfart på 220 km/t. Foto: VR Group
Allegrotogene som trafikkerer strekningen har en toppfart på 220 km/t. Foto: VR GroupVis mer

Ny lyntoglinje åpnet mellom Finland og Russland

Halverer reisetiden mellom Helsinki og St. Petersburg.

Forrige helg åpnet den splitter nye lyntoglinjen mellom Helsinki og St. Petersburg. På første tog satt den finske statsministeren Tarja Halonen og Vladimir Putin. De kunne endelig konstatere at planen de la for den nye linjen for ti år siden endelig ble realisert, skriver Aftonbladet.

Strekningen på 443 kilometer går unna på 3 1/2 times tid, mot nesten 6 1/2 time før. Det vil være to daglige avganger vinterstid, og fire sommerstid, og enkeltbillett koster fra 84 euro.

Allegro-toget vil kjøre i 220 km/t i Finland, og 200 km/t i Russland. Dette er omtrent samme maksfart som Flytoget her i Norge har - 210 km/t.

Det høres ikke imponerende raskt ut, tatt i betraktning at et kinesisk lyntog satte fartsrekord med 486,1 km/t for et par uker siden. Likevel, det nye lyntoget tar passasjerene mellom de to byene raskere enn flyet (når transport til og fra flyplassen og innsjekkingstid er medregnet).

Vladimir Putin på inspeksjon i de nye lyntogene. Foto: VR Group
Vladimir Putin på inspeksjon i de nye lyntogene. Foto: VR Group Vis mer


Definisjonen på et lyntog eller høyhastighetstog er litt uklar, men det skal gå minst 200 km/t. Snakker man om nye lyntoglinjer, dreier det seg om linjer der togene kan komme opp i en toppfart på minst 250 km/t.

Med denne nye linjen får Finland et forspranget på oss når det gjelder lyntogutbygging. Det har lenge vært snakk om å lage en lyntoglinje mellom Oslo og Göteborg, men dette har foreløpig ikke blitt bestemt. Toglinjen på svensk side er tilrettelagt for hastigheter på opptil 210 km/t. På norsk side kjører ikke togene raskere enn 160 km/t. (Det finnes kortere strekninger på Østfoldbanen der togene i prinsippet kan kjøre i 200 km/t, men signalsystemet tillater det ikke.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

NSB håper imidlertid myndighetene vedtar utbedring av toglinjene og bygging av dobbeltspor på Østlandet, og har bestilt nye tog med toppfart på 200 km/t.

Les også: Lyntog vil utkonkurrere fly