Vakker og sky - den "nyoppdagede" treleoparden. Foto: Alain Compost/WWF
Vakker og sky - den "nyoppdagede" treleoparden. Foto: Alain Compost/WWFVis mer

Ny leopard oppdaget

Det viser seg at leoparden som bor i jungelen på Borneo og Sumatra er en helt egen art.

Hittil har forskere trodd at treleoparden (clouded leopard) som lever på de to øyene i Sørøstasia har vært samme art som finnes på det asiatiske fastlandet. Nå viser det seg at denne leoparden er en helt egen art, som utviklet seg for 1,4 millioner år siden.

Leoparden har gyllenbrun grunnfarge og store, tette sorte prikker. 40 genetiske forskjeller skiller den fra fastlandsleoparden.

Treleoparden er det største rovdyret på Borneo, mens på Sumatra deler den jaktmarker med den sumatriske tigeren. På Borneo finnes 5-11.000 treleoparder, mens på Sumatra lever det 3-7.000. Den største trusselen mot treleoparden er ødeleggelse av leveområdene.

Hjertet av Borneo er det største gjenværende leveområdet til treleoparden. Dette området består av fjell og jungel. I februar ble Brunei, Indonesia og Malaysia (alle med territorier på Borneo) enige om å verne dette leveområdet.

Treleoparden er ikke den eneste "nyoppdagede" arten på Borneo. I fjor identifiserte forskere hele 52 nye arter av ulike slag på øya.

Les mer om treleoparden: WWF