Ny inkaby oppdaget

På en fjelltopp kun 35 kilometer fra berømte Machu Picchu, er en til nå ukjent inkaby under utgraving. - Vi tror dette var et slags administrativt senter for inkaene, sa Peter Frost, leder for utgravingene i Vilcabamba, Peru, på en pressekonferanse. Dette ifølge Washington Post.

Machu Picchu er Perus viktigste turistattraksjon, og et av verdens viktigste fortidsminner.<br />
<I>Foto: Paul Jacob Hansen</I> Foto: Paul Jacob Hansen
Machu Picchu er Perus viktigste turistattraksjon, og et av verdens viktigste fortidsminner.
Foto: Paul Jacob Hansen Foto: Paul Jacob HansenVis mer

De mystiske ruinene av Machu Picchu i det syd-østlige Peru, ble gjenoppdaget av den amerikanske arkeologen Hiram Bingham i 1911. Da hadde bygningsstrukturene ligget i fred for mennesker i omkring 400 år. Nå er området Perus desidert største turistattraksjon, og en av verdens viktigste fortidsminner.

I midten av mars avslørte National Geographic Society at nye byggverk er oppdaget like i nærheten.

Ny by oppdaget

I Vilcabamba høyt i de østlige Andesfjellene i Peru, sør for Machu Picchu, er et område med mer enn hundre menneskeskapte strukturer avdekket. Blant annet kan man se tre seremoniplattformer, runde bosteder, lagre for jordbruksprodukter, gravsteder, en dam og en pyramide. Alle gravplassene er røvet, men det finnes rester av mennesker der fortsatt. Området ligger på fjellet Cerro Victoria, og ekspedisjonen har avdekket bygningsrester så høyt oppe som 3.900 m.o.h. Området strekker seg over seks kvadratkilometer.

Leder for utforskningen er Peter Frost som oppdaget stedet på en tur gjennom området i 1999. Han er bosatt i Cusco, og har bodd der i 15 år. Han har utforsket regionen i 30 år, og er skribent, fotograf og profesjonell guide. I fjor returnerte han med et arkeologisk team for å gjør utgravninger i området. Sjefsarkeolog er peruanske Alfredo Valencoa Zegarra, som også har utført utgravninger i Machu Picchu og andre velkjente steder i Cusco-området.

Jomfruelig område

I deler av fjellområdene i Peru er det vanskelig å ta seg frem mellom bratte fjell og dype juv.
Illustrasjonsfoto fra Peru: Inga Holst
I deler av fjellområdene i Peru er det vanskelig å ta seg frem mellom bratte fjell og dype juv.
Illustrasjonsfoto fra Peru: Inga Holst Vis mer

Lokalt går funnområdet under navnet Corihuayrachina. Mange arkeologer med erfaring fra Peru, sier til Washington Post at Vilcabamba-regionen er svært lite utforsket på grunn av vanskelig tilgjengelighet. Selv om Cerro Victoria kun ligger kort vei fra masseturismen rundt Machu Picchu, tar det dager å reise mellom de to stedene. Det er grunn til å tro at området skjuler mange ennå uoppdagede rester fra Inka-sivilisasjonen. Dette var det siste området hvor Inkaene holdt stand mot de spanske conquistadorene. I nærmere 40 år etter at Inkaene måtte gi opp Cusco til de spanske erobrerne, organiserte de sin siste motstand fra dette vanskelig tilgjengelige området.

Turer i området

- Vilcabamba-regionen er veldig vanskelig tilgjengelig for vanlige turister, men det er mye arbeider i området med å avdekke gamle Inka-veier og bosettinger, forteller den peruanske arkitekten Hernan Vasques som nå bor i Norge. Han har tidligere arbeidet med Inka-arkitektur i området rundt Machu Picchu og Cusco.

Ved søk på nettet kommer vi over flere utenlandske turoperatører som arrangerer vandringer langs gamle Inka-veier i fjellene i Vilcabamba-regionen. Her lokker både fjell, regnskog, dype kløfter og viktige Inka-ruiner som Choquequirao. De fleste lover og advarer mot vanskelig terreng og spektakulære turer. Lettere tilgjengelig er området rundt Machu Picchu.

- På veien fra Cusco til Machu Picchu er det mengder med mindre ruiner og små bosettinger, og mange arbeider med å avdekke gamle Inka-veier og ukjente bosettinger videre inn i Vilcabamba-regionen, sier Vasques som forteller at mange tror at den mytiske byen Eldorado, befinner seg i denne regionen.

Mer om Peru og Mexico

 • Er det trygt å reise til Machu Picchu og Cusco?

 • Lima - verdens styggeste by?

 • På høye hæler i Amazonas

 • Rusa på høyde i Andesfjellene

 • Mexico - farlig eller fredelig?

 • Strandferie i Maya-riket

 • Vilt og vakkert i Sør-Mexico
 • Ut på tur?

  Finn drømmeferien:
  Skiferie? I vår skiguide kan du sjekke hva leserne sier om de forskjellige skianleggene i Norge – og du kan legge inn dine egne kommentarer og karakterer. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Finn reisebilletten:
  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Fergereiser og priser fra Norge og Sverige finner du i Fergesøket. Her kan du også bestille billetter.