Ny i et nytt land

Da vi hentet leiebilen på flyplassen her på Maui, kjørte jeg lenge og irritert rundt på parkeringsplassen uten å finne noen vei ut. Noen typer som satt og drakk øl, viftet meg hit og dit. Til slutt fant vi utkjørselen.

Det er denne man jakter på, men sannheten er nok at de fleste strendene på Maui har godt med besøkende.
Det er denne man jakter på, men sannheten er nok at de fleste strendene på Maui har godt med besøkende. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

En mann kom ut av en kiosk og kontrollerte papirene. Vi spurte ham også etter veien til Kihei, OK, så DUNDRET jeg over en høy fortauskant som enden av bilen traff med et stort brak mens fyren sto forbauset og så på. Jeg tenkte det bare ville bli ubehageligheter av å stanse, så jeg kjørte videre.

Full service

Da vi kom til hotellet, så vi på bensinmåleren. Den sto på tom, enda vi hadde bestilt bilen med full tank. Neste morgen ringte jeg bilutleiefirmaet, som beklaget - pengene for bensinen ville bli trukket fra. Så kjørte jeg på bensinstasjonen.

Ute ved pumpene sto det en fyr som spurte - Do you want a full service, Sir? Jeg lurte på hva det betød, men svarte ja. Han ga seg så til å vaske den helt rene bilruten, samtidig som han fylte bensin. Men det gikk bare på et par liter. Jeg ba ham forsøke å fylle på mer, fordi måleren sto på tom. Han prøvde, men da rant det bare over, og ned på bakken.

Da jeg skulle ut av bilen, fikk jeg ikke ut tenningsnøkkelen. Jeg måtte få ham til å krabbe inn og få den løs for meg (jeg hadde vridd den forlangt tilbake). Så betalte jeg og kjørte. Jeg så på måleren igjen, som sto på full, enda vi bare hadde fått på to liter. Men skalaen gikk motsatt vei av de bilene vi kjører hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hæ?

Tilbake i leiligheten synes jeg knekkebrødene vi hadde med oss fra Norge var mye sprøere enn hjemme. De var mye lettere å tygge og gikk i stykker for et godt ord. Etterpå dro vi og shoppet Hawaiiskjorter og tenkte på mannen på bensinstasjonen, som sikkert ville fortelle vennene sine om han som skulle ha vasket den rene frontruten og fylt den fulle bensintanken.

Jeg har dessuten vanskelig for å skjønne dialekten her. Fastlandsamerikanerne - tilbakelente californiere - går greit. Men hawaiierne skjønner ikke meg og jeg ikke dem. Med en smule britisk aksent spurte jeg etter "butter" i butikken. "Batteries, sir?" spurte damen. Alle sier "HÆ?".

Aloha

Hawaii er "The Aloha State" og alle sier "Aloha" hele tiden. Den kule servitøren på surferrestauranten, løfter hånden såvidt og sier "Aloha" når vi går. Men det står ikke i guideboka hva "Aloha" betyr. Jo dyrere butikker og grådigere kjøpmenn vi møter (og dem vrimler det av), jo mer sier de "Alhoa".

Ellers er det vakkert her, som i brosjyrene. Solnedgangene også. Det er ikke aircondition i leilighetene, men det blåser alltid, så temperaturer på 27-29 grader, som det stort sett er året rundt, går ok.

Forrige - Neste