Ny bok: Hos indianerne i Amazonas

Anders C. Krogh reiste inn i det dypeste Amazonas for å bo med indianerne. En reise som formet livet hans. Nå har opplevelsene blitt bok.

Anders C. Krogh har skrevet om sitt år hos indinaerne i Amazonas. Foto: Per Ervland
Anders C. Krogh har skrevet om sitt år hos indinaerne i Amazonas. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag lanseres boken Med jaguarens kraft. Den handler om Anders C. Kroghs opplevelser det året han bodde sammen med indianerne inne i Amazonas.

Det er åtte år siden Krogh satte seg på flyet på vei til Peru, med et brennende ønske om å leve sammen med indianerne i Amazonas. Han ender opp hos matsesene, som bor i Yavarídalen, på grensen mellom Peru og Brasil. Dette er et av de mest avsidesliggende områdene i verden.

I boken tar Krogh oss med inn i jungelen, og vi lærer om livet indianerne lever. Det er helt merkelig å sammenligne indianernes hverdag med vår, der vi stresser avgårde på jobb om morgenen, før vi maser hjemover igjen for å hente barn, lage middag, for deretter å dumpe ned på sofaen foran tv'en. For noen tusen år tilbake levde også vi nordboere som indianerne. Det virker uendelig lenge siden. Hva har vi mistet på veien?

Ganske mye, kan det virke som når man leser Kroghs bok. Hos matsesene er det ikke noe stress. Folk virker harmoniske og lykkelige. De har uendelig med tid. Skal man først besøke slektningene sine i nabolandsbyen et par dagsmarsjer unna, kan man like gjerne bli i tre uker.

Det mest imponerende er hvordan indianerne respekterer og kjenner naturen. Matsesenes store forbilde er jaguaren, som de ikke jakter på, men henter kraft fra ved å tatovere følehår i ansiktet. Jaguaren, eller bedí, som matsesene kaller den, er jungelens hersker, og dermed hellig.

Opplevelser for livet

Boken er skrevet som en dokumentar, men historien er så spennende at den kan leses mer som et eventyr. Vi blir med Krogh på letingen etter en ukjent indianerstamme matsesene bare kaller "de langhårede". Ekspedisjonene fører Krogh enda dypere inn i jungelen. Der gjør han oppdagelser som skal endre livet hans fullstendig.

>>Les intervjuet med Krogh: Enveisbillett til Jungelen

I dag jobber Krogh i Regnskogfondet. Han er opptatt av å verne naturområdene der urfolket i Amazonas fortsatt lever uten kontakt med omverdenen.

Bokens siste kapitler er kanskje de viktigste. De tar for seg truslene som er nær ved å ødelegge livsgrunnlaget til urfolket. Truslene er tømmerhoggere, misjonærer og vestlige oljeselskaper. Det er så lett å sitte i Norge og tenke at det ikke er så farlig om du kjøper en båt med mahogniinteriør eller hagemøbler av teak. Men etter å ha lest denne boken blir saken en helt annen.

Med jaguarens kraft er godt lesestoff for alle globetrottere, naturelskere og eventyrere - og alle andre som lar seg fascinere av spennende historier. Det er store sjanser for at den blir en gjenganger under juletreet i år.

Om boken
Tittel: Med jaguarens kraft
Forfater: Anders C. Krogh
Forlag: Bazar
Pris: 379 kroner

>>Les intervjuet med Krogh: Enveisbillett til Jungelen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!