Slik blir nye Gardermoen

Norwegian til venstre - SAS til høyre

Nye Gardermoen satser på effektivitet.

NYE GARDERMOEN: God plass og logisk innsjekkingsflyt skal gjøre avreisen fra Oslo lufthavn til en bedre opplevelse, lover ledelsen. (Foto: Per Ervland)
NYE GARDERMOEN: God plass og logisk innsjekkingsflyt skal gjøre avreisen fra Oslo lufthavn til en bedre opplevelse, lover ledelsen. (Foto: Per Ervland) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag åpnet den nye terminalen på Oslo lufthavn for operativ prøvedrift, med enkelte avganger og ny taxfree-butikk for de som reiser ut. Det er ikke lenge siden den nye og mye større taxfreebutikken på ankomst ble åpnet.

Dinside har vært på omvisning i den nye terminalen, som også kan by på en mer effektiv sikkerhetskontroll.

Det første vi merker oss når vi kommer ut av flytoget , er en trapp som ikke var der før.

VELG RIKTIG TRAPP: På nye Gardermoen blir det SAS til høyre og Norwegian til venstre. (Foto: Per Ervland)
VELG RIKTIG TRAPP: På nye Gardermoen blir det SAS til høyre og Norwegian til venstre. (Foto: Per Ervland) Vis mer

Om vi ikke hadde visst bedre, kan det godt tenkes vi uansett billett hadde holdt til høyre og tatt turen opp rulletrappa til den avgangshallen vi er vant til.

Men skal du fly med konkurrenten Norwegian, må du snart ta den nye trappa til venstre.

Her møter du en helt ny innsjekkingshall der alt ifølge Avinor går enda mer på skinner enn tidligere.

Den nye innsjekkingshallen i 360 grader. (Video: Per Ervland)

En flytende helhet

Helt alene blir verken SAS eller Norwegian. Både Lufthansa, KLM og alle de andre kommer fortsatt til å være synlige. Men de to største aktørene på Oslo lufthavn kan nå breie seg på betydelig mer plass.

ETT ROM: Avinor-direktøren Thorgeir Landevaag er stolt over at nye og gamle Gardermoen henger sammen. (Foto: Per Ervland)
ETT ROM: Avinor-direktøren Thorgeir Landevaag er stolt over at nye og gamle Gardermoen henger sammen. (Foto: Per Ervland) Vis mer

- Vi har valgt en helt annen løsning enn mange andre flyplasser ute i verden. For eksempel opererer vi ikke med «Terminal 1» og «Terminal 2». Hos oss er det ett hus og ett rom. Vi har lagt vekt på at alt flyter, slik at de reisende aldri er i tvil om hvor de skal hen og hvor neste stasjon i innsjekkingsprosessen befinner seg, sier Thorgeir Landevaag, direktør for Terminaldrift og Idrifsettelse T2 hos Avinor.

Når vi kommer opp i den nye innsjekkingshallen, ser vi tydelig hva Landevaag mener. Det er ikke noe fysisk skille mellom gammel og nye del. Også designmessig er de to delene i harmoni.

FLERE SLUSER: Nye Gardermoen får hele 30 innganger i sikkerhetskontrollen.(Foto: Per Ervland)
FLERE SLUSER: Nye Gardermoen får hele 30 innganger i sikkerhetskontrollen.(Foto: Per Ervland) Vis mer

Elleve nye sikkerhetssluser

Det er lyse og harmoniske trematerialer, norsk og moderne. Forhåpentligvis blir det også mer praktisk, slik både flyselskapene og Avinor-ledelsen lover.

Sikkerhetskontrollen er i hvert fall utvidet fra 19 til 30 sluser. Du må fortsatt ta av deg klokke og belte, og fortsatt kanskje lure på om du skal ha PC-en avslått eller om mobilen skal i egen plastkasse.

Det gikk i hvert fall ikke noe fortere enn det vi er vant til da vi ble loset gjennom med pass og ID-kort fra Avinor.

Men Landevaag kan i hvert fall love raskere bagasjebehandling og mer smidig skifte fra den ene avgangen til den neste.

- Vi trenger ikke lenger taue flyene fra én gate til en annen. Nå ligger fleksibiliteten i selve bygningen. Vi flytter passasjerer og ikke fly.

MER BOLTREPLASS: Selv om passasjerene får 115.000 ekstra kvadratmeter, lover ledelsen at de ikke skal rote bort verken seg selv eller bagasjen. Video: Per ErvlandVis mer Vis mer

Utvides med 115.000 kvadratmeter

Innsjekkingshallen er på 52.000 kvadratmeter. I tillegg kommer den såkalte Pir Nord, som vil utvide flyplassen med ytterligere 63.000 kvadratmeter. Dette kommer i tillegg til den eksisterende flyplassen, som er 134.000 kvadratmeter stor.

Hele det nye anlegget vil først stå ferdig den 27. april neste år, men allerede nå kjøres det en del flyturer fra den nye terminalen for å få kjørt det hele inn.

- Dårlige erfaringer fra andre land tilsier at en gradvis innfasing er best, forklarer direktør Landevaag.

Tilbud til de som vil spise, drikke og handle lesestoff til reisen blir også bedre. På omvisingen gjennom det nye flyplasslandskapet fikk vi se en ny og stor Starbucks-avdeling, en stor Tanum-bokhandel og ikke minst små, intime kontorplasser med bredbånd og strøm.

PÅ VEI UT: Den nye taxfree-butikken i for folk som skal reise.  (Foto: Per Ervland)
PÅ VEI UT: Den nye taxfree-butikken i for folk som skal reise.  (Foto: Per Ervland) Vis mer

Mye mer taxfree

Mot slutten av omvisningen Dinside fikk være med på kom det som for mange nordmenn kanskje er det viktigste. Vi fikk se den nye taxfree-butikken i avgangshallen. Denne er på hele 2.390 kvadratmeter.

EKSKLUSIVT: Eksotisk whisky er ett av satsingsområdene i den nye butikken.
EKSKLUSIVT: Eksotisk whisky er ett av satsingsområdene i den nye butikken. Vis mer

- Parfyme, snacks og toalettartikler er fortsatt de største varegruppene på avgang. Men vi har også mange utlendinger som vil ha med seg gaver hjem. Det betyr for eksempel at vi nå satser blant annet på japansk whisky sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway.

Nordmenn på tur handler naturlig nok mest på hjemveien. En helt ny butikk som skal ende opp på 4.000 kvadrat kommer i den nye terminalen.

I tillegg utvides den nylig oppussede butikken som brukes i dag til ytterligere 2.200 kvadratmeter.

LES OGSÅ:
Slik blir shoppingen på nye Oslo lufthavn
Nye Gardermoen: Slik var det rett etter byggestart
Slik blir den nye sikkerhetskontrollen på OSL