Norwegian har «verdens beste Wi-Fi»

I natt vant de internasjonal flypris. Er du enig?

<B>- VERDENS BESTE:</B> I kategorien for "beste tilkoblings- og kommunikasjonsmuligheter ombord" vant Norwegian natt til tirsdag Passenger Choice Awards 2012. Foto: Colourbox.com
- VERDENS BESTE: I kategorien for "beste tilkoblings- og kommunikasjonsmuligheter ombord" vant Norwegian natt til tirsdag Passenger Choice Awards 2012. Foto: Colourbox.comVis mer

Flyselskapet Norwegian var først ute med et omfattende trådløstilbud i lufta i Norge, og har i dag muligheten for å surfe om bord i 46 av sine fly. I natt ble Norwegian også belønnet med prisen for "verdens beste trådløstilbud i lufta" i forbindelse med prisutdelingen til Passenger Choice Awards 2012.

Det er en omfattende kåring, der flypassasjerene gjennom spørreundersøkelser på nett selv bestemmer hvem som skal vinne de fjorten ulike kategoriene. Norwegian, som var nominert i to kategorier, inkludert prisen for beste europeiske flyselskap, ble altså beæret med tittelen "best i verden på Wi-Fi". Det er de fornøyd med.

Les også: 81 prosent dyrere ombord enn i butikken

Store konkurrenter

FORNØYD: Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen. Foto: Per Ervland
FORNØYD: Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen. Foto: Per Ervland Vis mer


– Det er alltid hyggelig å vinne priser, men med Passenger Choice Awards er det passasjerene selv som bestemmer hvem som skal vinne, og det gjør det jo ekstra hyggelig å bli kåret til verdens beste på Wi-Fi om bord, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, til DinSide.no.

Norwegian konkurrerte med store flyselskaper som Emirates og Virgin America, noe som ifølge Sandaker-Nielsen også bidrar til å øke prestisjen.

– Det er garantert flere som har fløyet med Virgin Atlantic og de andre nominerte selskapene, og det er naturlig å tro at flere har prøvd deres internettjenester.

Jobber med hastighetsforbedring

I DinSide-redaksjonen er erfaringene med Norwegians trådløsnett blandet, og en svært uhøytidelig spørreundersøkelse på DinSides Facebook-sider viser så langt at leserne våre også har både opp- og nedturer med Wi-Fi i lufta.

Tidligere denne måneden hevdet en dansk nettavis at bredbåndet i SAS sine fly med trådløsnett hadde nøyaktig 50 prosent høyere kapasitet enn Norwegians nett - 12 mbit mot 8 mbit -, men dette er ikke tall Lasse Sander-Nielsen hos Norwegian kan bekrefte eller avkrefte på stående fot.

– Norwegian har 46 fly med Internett, mens SAS har i underkant av ti, så det vil uansett være stor forskjell i volum mellom de to selskapene, sier han.

Derfor varierer hastigheten

Er du fornøyd med Norwegians trådløsnett? (Avsluttet)
Nei(37%) 488
Av og til ja, av og til nei(24%) 326
Ja(20%) 265
Har ikke prøvd det(19%) 255
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Sandaker-Nielsen forteller at det er naturlig at hastigheten svinger avhengig av hvor mange passasjerer som er om bord, hvor mange som er på nett, og hvilke nettaktiviteter de holder på
med, og at de kontinuerlig arbeider for å forbedre hastigheten og kapasiteten.

– Vi har blant annet nylig gått fra å bruke en satellitt til å bruke to satellitter (som leverer signalene til trådløsnettet journ.anm.), men Wi-Fi ombord er et veldig populært tilbud, og innimellom vil en oppleve at hastighetene svinger. Når 150 passasjerer logger seg på nettet på begynnelsen av flyturen vil nok nettet oppleves tregere, og når folk ser på YouTube-videoer eller laster opp bilder til Facebook-kontoen sin stjeler også dette båndbredde.

- Ingen struping

Norwegian har likevel ingen planer om å strupe båndbredden til hver enkelt passasjer med det første.

– Vi er opptatt av at folk skal tilgang til de samme tjenestene på bakken og i lufta, men vi jobber fortløpende med å finne løsninger som effektiviserer kapasiteten om bord på flyene, sier Sandaker-Nielsen til DinSide.no, som likevel sier at det kan bli aktuelt å innføre begrensninger på spesielt to områder.

– Automatiske oppdateringer av programmer og operativsystem på laptoper og mobiltelefoner er én av tingene vi jobber for å sperre, og fildelingstjenester vil vi også på sikt sperre for.

DISKUTÉR: Er du fornøyd med Norwegians trådløsnett? Og er det tjenester du kunne klart deg uten mens du er i lufta (YouTube, fildeling, nett-TV)?

Les også: Slik skal vi fly i 2050