<b>TYVENE BLIR STADIG FREKKERE:</b> Europeiske forteller om en historie fra Alicante i Spania hvor  tyver utkledd som leger, tok seg inn på et offentlig sykehus og rundstjal pasienter på intensivavdelingen. Foto: Colourbox
TYVENE BLIR STADIG FREKKERE: Europeiske forteller om en historie fra Alicante i Spania hvor tyver utkledd som leger, tok seg inn på et offentlig sykehus og rundstjal pasienter på intensivavdelingen. Foto: ColourboxVis mer

Norske turister rundstjeles på ferie

Forsikringsbransjen melder om tidenes rekord for utbetalinger på reiseforsikring, og tyvene blir stadig frekkere.

Norske forsikringsselskaper melder om tidenes rekord for antall meldte saker og utbetalinger på reiseforsikring.

I tillegg forteller assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring at tyvene blir stadig mer utspekulerte i sine metoder.

– At tyverimetodene blir mer og mer frekke i utlandet, viser eksempelet fra Alicante, som Vikingposten omtalte forrige uke. Her kom tyver utkledd som leger seg inn på et offentlig sykehus, Hospital General, og på falsk måte fikk de tilgang til sykehuset gjennom akuttavdelingen. Herfra forflyttet de seg til intensivavdelingen der de rundstjal pasienter som oppbevarte verdisakene sine der, forteller Vennesland til DinSide.

Les også: Reiseforsikringen du kan droppe

Utspekulerte tyverimetoder brer seg

Eksempelet over er fra et offentlig sykehus. Mange norske fastboende i Alicante-området i Spania benytter seg nettopp av offentlige sykehus, og disse har ofte ikke noe system for oppbevaring av verdisaker ved innleggelse.

Dette i motsetning til private sykehus, som har større fokus på oppbevaring.

– Her har de gjerne et enkelt oppbevaringssystem for pasienters verdisaker. Tingene legges i poser med detaljert innholdsliste, og plasseres i safen. Dette vanskeliggjør tyverier, sier Hanne Stender, leder for Europeiskes spaniakontor på Mallorca.

Stender understreker også at de fleste sykehusinnleggelsene de har av nordmenn i Spania, skjer på nettopp private sykehus.

Emma Elisabeth Vennesland sier til DinSide at de håper denne metoden ikke kommer til Norge, men at de generelt ser en spredning av de utspekulerte tyverimetodene til resten av Europa - og også til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende  informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring. Foto: Europeiske
Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring. Foto: Europeiske Vis mer


– Vi ser at tyverimetodene blir mer og mer frekke og utspekulerte i utlandet, og mange av de samme metodene som man tidligere så i Spania, er nå like vanlige i Oslo, sier Emma Elisabeth Vennesland til DinSide.

– Vi må ikke glemme at de store byene i Norge er å betrakte som europeiske byer, og at dette krever en helt annen sikkerhetstankegang på «hjemmebane» enn tidligere, fortsetter hun.

Rekordår for reiseforsikring

Ni av ti nordmenn som reiser på ferie til utlandet har reiseforsikring.

– Nå, per utgangen av september, har vi tidenes rekordutbetaling for tyveri fra nordmenn på ferie. Europeiske Reiseforsikring har alene utbetalt over 60 millioner kroner i erstatninger etter tyveri. Dette er en 26 prosents økning fra fjoråret, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring til DinSide.

Europeiske anslår at verdier for 160 millioner kroner er stjålet fra nordmenn i inn- og utland ved utgangen av september.

Både informasjonsansvarlig i Gjensidige, Arne Voll, og kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø, kan bekrefte denne trenden.

Vidar Korsberg Dalsbø,  kommunikasjonsrådgiver i DNB Bank ASA Foto: DNB
Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB Bank ASA Foto: DNB Vis mer
Arne Voll, informasjonsansvarlig i Gjensidige. Foto: Gjensidige
Arne Voll, informasjonsansvarlig i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer– Vi ser samme mønster som Europeiske, det vil si en betydelig økning i antall reiseskader, sier Korsberg Dalsbø.

Han kan ikke gå ut med eksakte tall, men sier at deres egne tall bekrefter både en frekvensøkning og økning i totale utbetalinger, samt at avbestillinger øker betydelig.

Arne Voll sier at Gjensidige har hatt en økning i antall erstatningskrav på reise i år.

– Av totalen i antall står reisegods for 31 prosent, sykeutgifter og sykeopphold for 20 prosent, og avbestilling for 17 prosent. Vi ser en økning på alle områder, sier Voll til DinSide.


Nordmenn er ettertraktet

Nordmenn på tur er ettertraktede bytter for tyver.

– Nordmenn på ferie har god råd og har mye verdisaker med seg. Vi har gjerne både flere iPader, kamera, telefoner og så videre, så når nordmenn blir frastjålet reisegods, handler det ofte om mye penger, sier Voll.

Også Vennesland påpeker at nordmenn er blitt attraktive bytter, og forklarer mye av økningen i tyveriutbetalinger med den økonomiske situasjonen i Europa.

– Dette gjenspeiler den negative økonomiske situasjonen i Europa. Det har gjort oss nordmenn til ettertraktede bytter for tyvene, sier Vennesland til DinSide.

– Vi er naive

Én ting er at vi er ettertraktede offer hos tyvene, men nordmenn er ifølge Voll også veldig naive.

– Noen av oss er nok naive. Går vi på café, skal vi gjerne ha alle våre eiendeler liggende på bordet. Så går vi på toalettet, og tror at det ligger der også når vi kommer tilbake - men slik er det ikke, dessverre, sier Voll.

Selv om du er uoppmerksom kan du få erstatning fra reiseforsikringen.

Ifølge en fersk undersøkelse gjort av Ipsos MMI for Gjensidige, tenker 83 prosent av innbyggerne ikke over faren for å bli utsatt for tyveri på ferien. Samtidig sier så mange som 18 prosent at de har opplevd tyveri på ferie.

De fleste tyveriene skjer på offentlig steder med mange mennesker og trengsel. Forsikringsselskapene oppfordrer deg derfor til å være på ekstra på vakt på busser, togstasjoner, markeder og under restaurant- og cafébesøk.

– Vi kommer fra trygge omgivelser i Norge der de rundt oss stort sett er like godt utstyrt med smarttelefoner og kostbart utstyr som oss selv. I utlandet kan situasjonen være en ganske annen, sier Voll, som tror mange ser på nordmenn som rene «godtebutikker».

Norge og Spania på topp

Ifølge ferske tall fra Gjensidige, skjer imidlertid de fleste tyveriene på reise i Norge.

Dette gjelder altså tyverier som er meldt til Gjensidige hittil i 2013.

Ser vi bort fra Norge, er det Spania som topper tyverilisten, fulgt av Sverige, Danmark, Frankrike, Tyrkia, Storbritannia, Italia, Hellas, Thailand og USA - i den rekkefølgen.

Antall innmeldte tyveri på reise i de ulike landene sier ikke nødvendigvis noe om hvor «farlig» det er å reise dit, men gir et bilde på hvor nordmenn legger ferien sin, ifølge Gjensidige.

Vet ikke hva forsikringen dekker

Ifølge SSBs Reiseundersøkelse, har vi flest feriereiser til Sverige, fulgt av Spania på andreplass og Danmark på tredjeplass.

Det er også slik at mange ikke vet hva reiseforsikringen faktisk dekker. For eksempel dekker ikke reiseforsikringen alle typer aktiviteter.

– Generelt kan jeg si at folk setter seg dårlig inn i vilkårene i reiseforsikringen, og har liten kunnskap om hva som dekkes. Våre undersøkelser viser at fire av ti forsikringstakere innrømmer at de ikke kjenner til hva reiseforsikringen dekker, og det hersker også stor usikkerhet rundt vilkårene, sier Korsberg Dalsbø i DNB til DinSide.