Norske turister går i taxfree-fella

Edinburgh/Oslo (NTB-Kjell Herskedal): Det er lett å gå i taxfree-fella for nordmenn på handletur i utlandet. Og mange gjør det. Innbetalt moms blir i mange tilfeller aldri refundert.

De fleste av oss har handlet klær, sko og andre kostbare varer i butikker med skiltet TAXFREE på døra under besøk i utlandet. Er beløpet høyt nok har kunden rett til å få den innbetalte merverdiavgiften refundert. Minstebeløpet per vare det gis refusjon for er vanligvis mellom 250 og 1000 kroner.

Nærmere informasjon om reglene finnes på Tollvesenets hjemmeside.

 • Slik handler du taxfree

 • Må attesteres

  Pengene kommer ikke automatisk. Selgeren av varen må fylle ut en spesiell blankett, og denne blanketten må attesteres av tollvesenet i forbindelse med utreise fra landet.

  Det kommer mange henvendelser til Tollvesenet i Norge fra nordmenn på utenlandstur som aldri ser noe til refusjonen. Det sier fungerende informasjonsrådgiver Tore Skår i Tollvesenet til NTB.

  Norske turister går i taxfree-fella


  Underdirektør i Toll- og merverdiseksjonen i Tollvesenet, Berit Aas, sier til NTB at den vanligste feilen nordmenn på utenlandsferie gjør, er at de glemmer å registrere varen hos tollvesenet i landet de forlater. Norske tollmyndigheter har i denne sammenheng kun ansvaret for utenlandske turisters varekjøp i Norge, og kan lite gjøre med nordmenns kjøp i andre land.

  Aas sier at Tollvesenets oppgave er å påse at varen går ut av landet. I ettertid er det butikken der varen er kjøpt som skal refundere beløpet (momsen) til kjøperen.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Hvor er tolleren?

  Agnes Moxnes, kjent radiostemme fra Kulturbeitet på NRK P2, var nylig på språkkurs i Edinburgh. Der kjøpte hun en dyr jakke til samboeren for ca. 2.500 kroner, og skulle da få refundert ca. 500 kroner av kjøpesummen dersom alt hadde gått riktig for seg. Men Agnes fant aldri fram til en toller som kunne gi henne det nødvendige stempelet på blanketten.

  På flyplassen var det en Custom-postkasse og en telefon, der turister kunne ringe for å påkalle en toller.

  - Ingen svarte i andre enden av telefonen, forteller Agnes, som postla blanketten uten stempel. Det måtte hun gjøre for å rekke flyet sitt.

  Custom-postkassen var dessuten full av uavhentede kuponger. Folk ventet på tolleren som ikke kom, og måtte til slutt gi opp.

  - I don't care, sa en dame som postet sin ustemplede blankett, helt fånyttes.

  Berit Aas garanterer at det fungerer langt bedre enn dette på Gardermoen, der norske tollmyndigheter har ansvaret for å registrere varer kjøpt av utlendinger i Norge.

  «Tax Free Shopping»

  Din mening:

  Har du noen gang fått tilbake moms ved handel i utlandet? (Avsluttet)
  Nei, det er for mye styr(42%) 357
  Ja, flere ganger(36%) 312
  Ante ikke at det gikk an(22%) 190
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Et alternativ til å satse på usikre stempel fra tollvesenet kan være «Tax Free Shopping», drevet av det private selskapet Global Refund. Da får kunden en sjekk tilsvarende 20 prosent av varens utsalgspris, riktignok fratrukket et gebyr.

  - I praksis betaler vi ut mellom 12 og 19 prosent av varens salgsverdi, alt etter hvor kostbar den er, sier administrerende direktør Jon Schjølberg i Global Refund Norge til NTB.

  Sjekken utstedes direkte i butikken av selger for varer som koster mer enn 315 kroner. Schjølberg sier at sjekken kan heves ved utreise eller etter hjemkomst.

  - I Norge har vi mellom 250.000 og 300.000 transaksjoner i året, og blant utenlandske turister som handler i Norge hever 95 prosent sjekken før de reiser ut, sier Schjølberg. Global Refund er til stede i 40 land.

  kjell.herskedal@ntb.no

  Mer shopping fra DinSides arkiver

   Foto: SXC
  Foto: SXC Vis mer


  Slik handler du taxfree

  MOMSFRI HANDEL: Her kan det være penger å spare.

  Norske turister går i taxfree-fella


  Innreiseguiden

  SHOPPING: Sprit, tobakk, snop og bensin. Her er oversikten over hva du kan ha med deg og hva du må betale toll på.

  Norske turister går i taxfree-fella


  Fikk bot for å ha kjøpt Rolex-kopi

  GATEHANDEL: Se opp for piratkopier! Norske Nikolai fikk 8.000 i bot for å ha kjøpt en billig Rolex-kopi.