Norske swingers

Miljøet er undergrunns i Norge, men det skal være rimelig utbredt. Internett har revolusjonert tilværelsen for swingersfrelste.

I forbindelse med vårt besøk på Fun4two i Holland tok vi kontakt med to par som er aktive swingers i Norge. De er et levende bevis på at miljøet strekker seg over hele landet. Det ene paret er stasjonert i Larvik, og det andre i Kristiansund. Begge parene har vært lenge i miljøet, og kjenner de aller fleste som er aktive i og rundt det.

Unge ressurssterke mennesker

- Vi er alle kanskje litt mer frigjort enn hva "normale" mennesker er. Vi er kanskje en etterlevning fra hippiementaliteten, forteller paret vi snakker med fra Kristiansund.

Illustrasjonsfoto: Nenad Karadjinovic. Personen på bildet har ingenting med personene eller temaet i artikkelen å gjøre.
Illustrasjonsfoto: Nenad Karadjinovic. Personen på bildet har ingenting med personene eller temaet i artikkelen å gjøre. Vis mer


"Pål" og "Susanne" er begge i 30- årene. De er som de selv kaller det ressursterke, og dette er noe som visstnok er en rød tråd i miljøet. Dessuten påpeker "Pål" at swingers ikke er for par som har dette som et siste forsøk på å redde ekteskap eller parforhold.

- Vi møter ikke par som vi ikke på forhånd har blitt godt kjent med, og som vi vet har et stabilt samboerskap eller ekteskap. Faren for sjalusi, og for å havne opp i trengte og ubehagelige situasjoner er definitiv til stede. Derfor velger vi å gjøre litt research før vi begir oss på et treff, forteller han.

Men at det gir en piff i samlivet er han helt klar på.

- Dette er helt klart noe vi tenner på, og vi skjønner godt at det ikke er noe som passer for alle. Kanskje vi er en sær liten gruppe på utsiden av normalen, men vi trives og har det veldig gøy med det vi gjør. Og så lenge begge trives med det, ser vi ingen grunn til å ikke fortsette.

De møter par både alene og i større anledninger hvor flere par treffes. Dette skjer i private leiligheter, innleide leiligheter eller på hotellrom.

Internettrevolusjon

De siste årene har miljøet eksplodert i Norge. Fra å være en lukket gruppe, uten særlig muligheter til å få kontakt med andre, er det i dag nærmest vanskelig å ikke komme i kontakt med andre par og single som har de samme interessene.

- Tidligere var det kanskje ikke helt stuerent. Man måtte søke via pornoblader etter andre par, eller man måtte møte dem ute på forskjellige steder. Etter internett har det blitt en helt annen verden, forteller "Pål" fra Kristiansund.

I følge han blir det nesten som to forskjellige tidsaldre å regne - før og etter internett.

Illustrasjonsfoto: Shaun Attard. Personene på bildene har ingenting med personene eller temaet i artikkelen å gjøre.
Illustrasjonsfoto: Shaun Attard. Personene på bildene har ingenting med personene eller temaet i artikkelen å gjøre. Vis mer


Å komme med anslag om hvor mange som deltar i miljøet i Norge i dag er i følge "Pål" vanskelig, men han vet godt hvor mange som er aktuelle for ham selv og sin ektefelle.

- De som er aktuelle for vår del å møte, i forhold til utseendet og alder, er rundt 300 par som er aktive i Norge. Dette er par som ligger i alderen 19 til 39 år. Eldre og yngre er ikke noe for vår del, forteller "Pål."

Han tror det på landsbasis dreier seg om godt over 1.000 aktive par, mens tallene ligger mye høyere om man tar med par som er mer inaktive, og litt til og fra i miljøet.

Organiserer treff

Paret fra Larvik er mer aktive når det kommer til organisering av ulike treff.

- Vi har hatt en del treff hjemme i vår bolig, og vi har arrangert hotelltreff. På treffene er det alt fra 5 til 20 par, og diskresjon er alfa-omega når det kommer til å få være med, forteller "Sjur."

Single menn, og heller ikke alltid single damer, er velkomne. Dette har med sjalusi å gjøre, og det er ikke bare menn som ikke liker å se sin partner med en singel mann. Dette gjelder også for kvinner i forhold til å sine sammen med andre.

- Skal man bytte, noe som ikke på noen måte er en forutsetning for å være med, vil man ofte at begge skal få muligheten. Er det single tilstede vil det alltid blir en for lite. Det funker ikke for alle, forteller han.