Norske særheter

Norge og nordmenn er spesielle, ikke bare i egne øyne.

Ikke alle lar seg imponere av køkulturen på norske flyplasser.
Ikke alle lar seg imponere av køkulturen på norske flyplasser. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Besøkende skribenter beretter om merkelige norske folk og deres vaner. Vi har allerede vært innom hytteliv og vandrelyst. Men det er ikke alt. Helt korrekt har for eksempel Fodors fått med seg bergensernes spesielle syn på seg selv og landets nest største by:

- Folk fra Bergen liker å si at de ikke kommer fra Norge, men fra Bergen. Inne mellom de syv fjellene og fjordene, virker faktisk Bergen fjernt fra resten av landet.

Michael Lewis fra Travel and Leisure, overnattet i Tromsø:

- Jeg våkner klokken halv tre om morgenen og tar en joggetur gjennom de klare grå gatene. Det er lyst ute, og likevel ligger alle og sover. Jeg føler meg lurt.

Videre forteller Lewis om besynderlig norsk køkultur på flyplassen:

- Det er ingen faste seter på flyene. De som går om bord først får setene ved nødutgangen; de som kommer på sist får midtsetene mellom de fete menneskene. Ved inngangen stabler nordmennene seg over hverandre, til de ligner mer på en haug rugbyspillere.

Speidergutter med tradisjoner

En helt annen form for masseansamling går selvsagt ikke upåaktet hen hos Fodors.

- Nasjonaldagen er en livlig feiring som forvandler Oslos hovedgate, Karl Johans gate, til et massivt gateparty der mennesker i alle aldre, mange i nasjonaldrakter, går i parade mot slottet.

Avslutningsvis slår Fodors fast at Norge, med en fot i det liberale Skandinavia og den andre i den provinsielle og selvrettferdige landsbygda, er ulikt sine nordiske søsken, i det at vi klamrer oss til selvstendigheten og en distinkt identitet innenfor Europa. I samme ånd hevder Condé Nast Traveller at vi er en nasjon av speidergutter som klamrer oss til tradisjonene våre.

Mer om utenlandske reiseskribenters opplevelser i Norge kan du lese her.