Norske opplevelser i verdensklasse

Borte bra, men hjemme best. Du trenger ikke dra til utlandet for å få spabehandling, se vakre bygninger og flotte kirkebygg, eller dra på safari.

Det finnes mye fint å oppleve der ute i den store verden, men vårt eget fedreland har også ganske mye spennende å by på. Vi viser deg de norske alternativene til utenlandske severdigheter og opplevelser.

Vakkert og erkenorsk - Borgund stavkirke i Lærdal. Foto: Fortidsminneforeningen
Vakkert og erkenorsk - Borgund stavkirke i Lærdal. Foto: Fortidsminneforeningen Vis mer


Guddommelig norsk

Frankrike har Notre Dame, Italia har Peterskirken og i Spania valfarter folk til katedralen i Santiago de Compostela. Kan vi måle oss med disse fantastiske byggverkene? Absolutt! Vi har våre flotte stavkirker, som kanskje ikke er så imponerende i størrelse, men som er helt særegne i verdenssammenheng. Den best bevarte (og en av de flotteste) er Borgund stavkirke som ligger i Lærdal i Sogn og Fjordane. Den ble bygget rundt 1180, og utrolig nok er det ikke brukt en eneste metallbolt eller -spiker i konstruksjonen. Kirken er åpen for besøkende fra mai og ut september. I besøkssenteret kan du lære mer om byggingen av stavkirker, og kirkenes plass i middelaldersamfunnet.

På nett:
Borgund stavkirke

Har du ikke sett skogens konge i live, bør du dra på elgsafari. Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge
Har du ikke sett skogens konge i live, bør du dra på elgsafari. Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge Vis mer


Safari utenfor stuedøra

Du må kanskje dra litt lenger enn rett utenfor stuedøra, men du behøver absolutt ikke dra til Afrika for å dra på safari. Hvorfor skal du se løver, elefanter og sebraer dersom du ikke har fått med deg våre egne flotte dyr? Dra på elgsafari, moskussafari, beversafari, eller kom deg ut i skogen neste vår og prøv å få med deg tiurleiken. Norge har et rikt dyreliv som du kanskje ikke kjenner så godt som du tror.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På nett:
De forskjellige typene safari arrangeres flere steder i landet. Gjør et søk på nettet og finn din nærmeste arrangør.

Les også:
Safari på norsk

Saltvannsspa i havgapet. Foto: Selje Hotell
Saltvannsspa i havgapet. Foto: Selje Hotell Vis mer


Spa i havgapet

Spa er i skuddet, og vi leser om luksusspaene på Barbados, i India og Toscana. Men du behøver ikke dra så langt for å pleie kropp og sjel. Selje Hotell ligger ut mot havet ved Seljesanden på Stadlandet, sør for Ålesund. Dette er et anerkjent saltvannsspa som tilbyr for eksempel undervannsmassasje og kalde og varme algeinnpakninger. Selje kan også by på flott turterreng, båtturer, dykking, surfing og de spesielle klosterruinene på øya Selja.

En todøgns mini-thalassopakke inkludert overnatting i dobbeltrom, helpensjon og flere spabehandlinger koster 2.500 kroner søn-tors, og 2.800 kroner fre-søn.

På nett:
Selje Hotell

Du kan også få spa-opphold andre steder i landet; 26. august åpner Olav Thon spa-avdeling ved Thon Hotel på Gjøvik. Comwell Hankø hotell og spa, Quality Hotel & Spa Holmsbu og Savalen Fjellhotell & Spa er andre muligheter for spa i Norge. Her er en liste med fjellspa i Norge.

En fascinerende verden venter deg. Foto: Gulen Dykkesenter
En fascinerende verden venter deg. Foto: Gulen Dykkesenter Vis mer


Under overflaten

Drømmer du om å dykke blant fargerike fisk og vakre koraller? Egypt, Thailand eller Great Barrier Reef i Australia frister nok da, men du burde også vurdere en dykkeferie i ditt eget land. Riktignok er vannet kaldere, og fiskene mindre fargerike, men det er minst like spennende, mener Christian Skauge, som jobber i magasinet Dykking.

- Jeg har dykket mye i utlandet, og det er fantastisk, men jeg synes mer og mer at det er spennende å dykke i Norge.

Skauge anbefaler en tur til Gulen i Sogn og Fjordane, et stykke nord for Bergen. Her kan du dykke ned til skipsvrak fra krigens dager, eller bare nyte det flotte livet under havoverflaten. Gulen Dykkesenter har helgekurs for 1.500 kroner. For deg som ikke har dykket før, kan du ta nybegynnerkurs for 3.600 kroner.

Andre flotte dykkeområder han trekker frem er Saltstraumen ved Bodø, Fosenstraumen litt nord for Bergen, eller Nordvestlandet, langs Mørekysten.

På nett:
Gulen Dykkesenter

Les også:
Lær å dykke i ferien
Å dykke i et skattkammer

Ålesund, en av Europas vakreste byer.  Foto: DinSide Reise/SO
Ålesund, en av Europas vakreste byer. Foto: DinSide Reise/SO Vis mer


Jublende jugend

Vi elsker å dra på storbyferie, og den nye favoritten er Praha. Der går turistene og ojer seg over den flotte arkitekturen. Men tar du turen til Ålesund vil du bli like imponert. Jugendstilen er godt bevart, og Ålesund har en spektakulær beliggenhet med hav på alle kanter. Alle som har tatt turen opp byfjellet Aksla vet det.

Ålesund er kanskje ingen storby, men du kommer ikke til å kjede deg her. Jugendstilsenteret, Fiskerimuseet og Atlanterhavsparken er alle verdt å få med seg. En sightseeingtur i båt anbefales også. Ellers er Ålesund en by det er glimrende å bare gå og rusle i.

På nett:
Visit Ålesund

Folkeliv i Kollen på Holmenkollsøndagen. Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge
Folkeliv i Kollen på Holmenkollsøndagen. Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge Vis mer


Sporty stemning

Selv den som egentlig ikke er noen fotballfan kan finne på å reise til England for å se en kamp. London er en populær destinasjon for dette formålet, og det er Manchester, Liverpool og Newcastle, også. Fotballen er en nasjonalsport i Storbritannia, og britene går mann av huse for å heie frem sitt fotballag. Vår norske nasjonalsport er selvsagt skisporten. I stedet for å ta en fotballferie i England, kan du dra opp til Holmenkollen i Oslo under Holmenkolldagene og være med på kollenbrølet, ta bølgen under Bislett Games, eller spise økologisk mat og sjekke triksene til snowboarderne under Arctic Challenge (som arrangeres forskjellige steder hvert år).

På nett:
Holmenkollen
Bislett Games
Arctic Challenge

Herlig rypemiddag i hotellets gourmetrestaurant. 

Begge foto: Fossheim Turisthotell Foto: Fossheim Turisthotell
Herlig rypemiddag i hotellets gourmetrestaurant.

Begge foto: Fossheim Turisthotell Foto: Fossheim Turisthotell Vis mer


Grom gourmetmat

Maten er en viktig del av ferieopplevelsen når vi er ute og reiser. I København spiser vi smørrebrød med lun leverpostei, i Paris går det i entrecôte med pommes frites eller foie gras, i Barcelona serranoskinke og manchegoost, og i Italia er det pasta og pizza som gjelder. Det norske kjøkken er ikke viden kjent, men det finnes absolutt spennende gourmetmat også her til lands. Lutefisk og smalahove er muligens for de spesielt interesserte, men hvem sier nei til nytrukket torsk, elg- eller hjortestek, rype, reinsdyrfilet eller fjellørret?

Minneverdige matopplevelser kan du få over hele landet. I Oslo kan du for eksempel teste ut Lofoten Fiskerestaurant eller Oslo Spiseforretning. I Bergen kan du spise norsk mat på Kaffistova og Bryggeloftet & Stuene. I Trondheim er Havfruen Fiskerestaurant et godt alternativ, og i Røros ligger Vertshuset Røros. I Lom ligger Fossheim Hotell, og litt utenfor bygda ligger Arne Brimis Vianvang, i Gudbrandsdalen ligger Peer Gynt Gaarden, og i Norddal ikke så langt fra Geiranger ligger Petrines Gjestgiveri. Alle serverer mat med lokale råvarer. Pasvik Taiga i Pasvikdalen er et anerkjent spisested som serverer mat fra vidda.

Dette er bare et lite knippe spisesteder som serverer tradisjonell mat av norske råvarer. Boken Spis her - en guide til Norges beste spisesteder gir en god oversikt over hvor du finner slike restauranter.

Les også:
Mumseslottet - gourmet hos Peer Gynt

Mer stoff fra Norge:
Stad - surfernes mekka
Norges flotteste asfaltstrekning
Underjordisk eventyr
Norges vakreste veier
Med hundespann i bjørneland

En full oversikt over artiklene fra Norge finner du her.