Norske opplevelser fra A til Å

Fra bjørn til Quisling til ærfugl. Og jada, vi fant noe til w, x og z, også.

Sjekk listen over forslag til ting du bør gjøre i sommer - det er garantert noe du ikke har sett eller opplevd.      Foto: Morten Brun/Innovasjon Norge
Sjekk listen over forslag til ting du bør gjøre i sommer - det er garantert noe du ikke har sett eller opplevd. Foto: Morten Brun/Innovasjon NorgeVis mer

Er du en erfaren norgesturist? Har du for eksempel tatt Raumabanen eller luktet bjørn? Har du vært med på å trekke opp kongekrabbe fra fjorden?

Dette er bare noen av opplevelsene som venter deg i Sommer-Norge. For å gi deg inspirasjon, har vi sammenmed Innovasjon Norge listet opp alternativer fra A til Å som vi synes det er verdt at du får med deg. Nei, du rekker selvsagt ikke alle i løpet av én sommer, men kanskje noen vekker interessen nok til at du tar turen?

A for Alstahaug
På Helgeladskysten ligger Alstahaug, som var hjemstedet til den store dikteren Petter Dass. Hva annet kan Alstahaug by på? En av verdens største skråstagbuer, Helgelandsbrua, skulpturen Vindenes hus, der du kan lære om de forskjellige vindene som blåser langs kysten, den flotte Belsvåg gård, og selvsagt middelalderkirken og Petter Dass-museet. Du finner flere severdigheter på kommunens nettside.

Bamse Brakar venter besøk i Vassfaret Bjørnepark. Foto: Bård-Jørgensen/Apeland Informasjon
Bamse Brakar venter besøk i Vassfaret Bjørnepark. Foto: Bård-Jørgensen/Apeland Informasjon Vis mer


B for bjørn
Bjørnen er det største rovdyret vi har her i landet, men det er få som har opplevd bamsefar på nært hold (og det er kanksje ikke ham du har lyst å møte på bærturen...) Men drar du til Vassfaret Bjørnepark i Flå, kan du se brunbjørnen vår på nært hold. Her får du også møte elgen, pinnsvinet, sau, kaniner osv. Andre sjeldne norske rovdyr som ulv og gaupe kan du oppleve i Langedrag Naturpark.

C for camping
Norge oppfattes som et dyrt ferieland, men det trenger ikke bli så galt, hvis du for eksempel bor på campingplasser. Norge har mange flotte slike, og du trenger ikke ha egen vogn, du kan leie en campinghytte, eller bo i eget telt. Se forøvrig hvilken campingplass som er kåret til Norges beste her.

Tareskogen gjemmer mye spennende liv. Foto: Casper Tybjerg/Innovasjon Norge
Tareskogen gjemmer mye spennende liv. Foto: Casper Tybjerg/Innovasjon Norge Vis mer


D for dykking
Under havoverflaten venter spennende opplevelser på deg som dykker. I denne artikkelen kan du lese om det siste vraket som er oppdaget langs norskekysten, og også se en oversikg over de beste dykkestedene i landet. Mer info hos Norges Dykkeforbund

Akkurat dette er ikke for nybegynnere, men du kan gjøre mye annet gøy på elvene våre. Foto: Nils-Erik-Bjørholt/Innovasjon Norge
Akkurat dette er ikke for nybegynnere, men du kan gjøre mye annet gøy på elvene våre. Foto: Nils-Erik-Bjørholt/Innovasjon Norge Vis mer


E for elvebrus
Norge er fullt av elver og stryk, og de innbyr til ymse aktiviteter som fiske, kano- og kajakkpadling, rafting eller rett og slett bare bading. Mer info om fiske finner du hos Norges Jeger- og Fiskerforbund. Rafting kan du gjøre flere steder i landet. Gjør et nettsøk og finn en arrangør i nærheten av dit du skal reise.

F for festival
Sommer-Norge byr på en rekke festivaler, fra de store og superkommersielle til de små og lokale. Les mer og få en oversikt over hva som arrangeres her.

G for gøy på landet!
Bygdeferie har blitt et populært alternativ sommeren. Over hele landet inviteres du til seters for å oppleve seterdrift og smake hjemmelaget prim og brunost. Herdalssetra helt vest i Tafjordfjella er et eksempel. Dette er den største fellessetra i landet, og her kan du faktisk også overnatte. På Brenden seter i Gudbrandsdalen kan du ta del i tradisjonell seterdrift med dyr, ysting, kinning og melking. Flere kulturgårder i Gudbrandsdalen inviterer til besøk fra 16. til 25. juli.
Les mer om Gardmillom her.

La Blakken transportere deg ut i fjellheimen, så kan du konsentrere deg om utsikten. Foto: Morten Brun/Innovasjon Norge
La Blakken transportere deg ut i fjellheimen, så kan du konsentrere deg om utsikten. Foto: Morten Brun/Innovasjon Norge Vis mer


H for hest
Du får en helt unik naturopplevelse fra hesteryggen. Over hele landet arrangeres dags-, helge- og ukesturer du kan bli med på. Du trenger ikke være en erfaren rytter for å bli med, men hvis du skal være med på ukestur, bør du ri litt på forhånd, for ellers vil du bli fryktelig støl! Les mer om hestemoroa i saken Høyt til hest.

Isbreene byr på magiske naturopplevelser, selv om du bare går forbi. Foto: Anders Gjengedal/Innovasjon Norge
Isbreene byr på magiske naturopplevelser, selv om du bare går forbi. Foto: Anders Gjengedal/Innovasjon Norge Vis mer
Kongekrabben ser fæl ut, mem smaker fortreffelig. Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge
Kongekrabben ser fæl ut, mem smaker fortreffelig. Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge Vis merI for isbre
På isbreene kan du være med på både brevandring og isklatring med guider. En opplevelse, og en slager om du ferierer med barn. Så får du selv finne ut om det er Jostedalsbreen, Svartisen eller noen av de andre breene du vil besøke.

J for jordbær
Norske jordbær er verdens beste, og selv om polakker og litauere har overtatt som profesjonelle jordbærplukkere, går det fortsatt an å gå i barndommen og plukke selv. Bare se etter skilt om selvplukk langs landeveien. Eventuelt kjøper du direkte fra bonden, eller på torget i nærmeste småby.

K for kongekrabbe
Lengst nord i landet kan du være med å fange den enorme Kamchatkakrabben som kan bli over to meter bred (fra klo til klo) og veie opp mot 15 kg! DinSide var med på kongekrabbefiske i Finnmark - les om opplevelsen og se bildene her.

L for Lakselv
Lakselv er stedet for deg som vil prøve fiskelykken i sommer. Lakselv ligger i Porsanger i Finnmark, og kan i tillegg skilte med en vinfabrikk (North Cape Wine), Stabbursnes Naturhus og Museum, som har info om naturrreservatet, Silfar canyon og Sjøsamisk tun i Smørfjord. Mer info hos www.visitarcticnorway.no.

M for Moldepanoramaet
Utsikten sørover fra Molde er praktfull. Moldepanoramaet består av 222 fjelltopper, de fleste over 1000 meter høye. Aller best utsikt får du fra Varden, et utkikspunkt på 407 meters høyde. Du kan gå turen opp fra sentrum på rindt en time, eller kjøre opp på ti minutter.

N for Nidarosdomen
Nidarosdomen er Norges flotteste katedral, og et praktfullt eksempel på gotisk kirkestil. For å få mest mulig ut av besøket, bør du bli med på en guidet tur. Og er du først i Trondheim, svinger du innom trivelige Bakklandet, Mer om Trondheim på byens turistnettsider.

Sommer i Oslo er herlig. Her fr Huk på Bygdøy. Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge
Sommer i Oslo er herlig. Her fr Huk på Bygdøy. Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge Vis mer


O for Oslo
"Kan du noen steder bedre ha det, enn i Oslo nå på sommeren når de stressa folka alle er forsvunnet til Mallorca, eller sitter i en ferjekø ved Lavik?" Det synger Lillebjørn Nilsen, og han har helt rett. Oslosommeren er herlig. Det er uteserveringer overalt, du kan velge mellom flere titalls badestrender både ved sjøen og vannene i Marka. Du kan ta en piknik sammen med hundervis av andre i Frognerparken eller på St. Hanshaugen, og hvis været ikke er bra, så kan du besøke noen av landets flotteste museer, som Munchmuseet, Vikingskipmuseet, Nasjonalgalleriet, Stenersenmuseet osv. Mer info hos Visit Oslo.

Preikestolen byr på en luftig opplevelse. Foto: Casper Tyberg/Innovasjon Norge
Preikestolen byr på en luftig opplevelse. Foto: Casper Tyberg/Innovasjon Norge Vis mer


P for Preikestolen
Du har garantert hørt om Preikestolen, men har du vært der? Hvis ikke så ta turen i sommer. Gåturen opp fra Preikestolen fjellstue (som forøvrig er en ny turisthytte med spennende arkitektur) er ikke så lang, men det er en del ur, så ta med gode sko. Det er heller ikke spesielt skummelt ute på platået, så lenge du holder deg unna kanten. men faktisk er det slett ikke skummelt å sitte og dingle med beina overkanten heller, overraskende nok. Du kombinerer selvsagt Preikestolbesøket med en liten byferie i Stavanger.

Q for Quisling
Alle vet hvem Quisling er, men hva vet du egentlig om historien hans? Det kan du finne ut for eksempel ved å besøke Norsk Hjemmefrontmuseum på Akershus Festning.

R for Raumabanen
Raumabanen er Flåmsbanas største konkurrent. Den 1 time og 40 minutter lange turen følger for det meste den irrgrønne Raumaelva, og tar deg forbi Trollveggen og Kylling Bru, blant annet. Er du i Romsdal kan du dessuten få med deg Trollstigen, og har du tid tar du deg en fjelltur i Romsdalsfjellene.

Sommeren er ike snøfri - heldigvis. Her fra Stryn Sommerskisenter. Foto: C.H.(Innovasjon Norge
Sommeren er ike snøfri - heldigvis. Her fra Stryn Sommerskisenter. Foto: C.H.(Innovasjon Norge Vis mer


S for Snø
Neida, vi slipper ikke helt unna snøen om sommeren her i Norge. Men ikke alle vil det heller. For noen er lykken å stå på ski i bikini. Det kan du gjøre på Stryn Sommerskisenter, eller på Galdhøpiggen Sommerskisenter.

T for T-stiene
Det er T-stiene som gjør at selv du helt uten retningssans kan ta deg enfjelltur uten å bekymre deg for å gå deg vill (så lenge du følger merkingen og været er bra, da). Turistforeningen har merket opp 20.000 km med sommerstier. Du kan også bo på en av de 450 turisthyttene som ligger spredt rundt om i landet. Se landets ti mest populære fjellturer her.

U for UNESCO
Visste du at Norge har syv områder på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv? Kanskje du skal sette deg som mål å se alle? Her er de: Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, Helleristningene i Alta, Bergstaden Røros, Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, Vegaøyene og Struves triangelkjede.

V for Vestby
Vestby i Akerhus er Norges nye handledestinasjon. Her har det nylig åpnet et nytt og stort outlet-senter, altså et senter der du får kjøp merkeklær til reduserte priser. Greit å vite hvis været ikke slår til i sommer ... Og gjør det det, så kjører du fra Vestby ned til Hvitsten eller Son, to små perler ved Oslofjorden, etter at du har handlet.

W for Wrightegården
Wrightegården i Langesund er et kombinert konsert- og restauranthus som har mange spennende arrangementer i sommer. Hit kommer blant annet Katie Melua, Deep Purple, Postgirobygget og CC Cowboys. Se spille planen for sommeren her.

X for Mosjøen
På bilskiltene til folk fra Mosjøen står det XX, og dermed tar vi Mosjøen i Vefsn kommune som representant for bokstaven X. Mosjøens store trekkplastre er sjarmerende Sjøgata med sine gamle trehus, og hyggelige Fru Haugans Hotel. Nyt en kaffe eller lunsj o den vakre hagen som går ned mot elven Vefsna.

Slik er utsikten fra Ylvingen. Foto: Haakon Lund/Destinasjon Helgeland
Slik er utsikten fra Ylvingen. Foto: Haakon Lund/Destinasjon Helgeland Vis mer


Y for Ylvingen
Selvsagt måtte vi velge Ylvingen for bokstaven y. Du vet selvsagt at det var her tv-serien Himmelblå ble spilt inn. Ylvingen ligger i Vega kommune, og er en av vegaøyene, som forøvrig står på Unescos verdensarvliste. Turistinfo finner du her.

Z for Zen
Hvis ferien skal brukes til å lade opp batteriene, så kan du dra til stillheten i Meretes Zengarden i vakre Norddal ved Geirangerfjorden. Bli med på en meditativ vandretur og lær å leve i nuet.

Æ for Ærfugl
Ærfuglen er kjent for sine myke dun, edderdun, og i alle tider har nordmenn sanket inn dun fra reirene når de har blitt forlatt. Faktisk har den flere steder langs kysten vært en "husfugl", altså det ble drevet ærfuglrøkt. Den er særlig utbredt på Helgelandskysten, og drar du ut på Vegaøyene, vil du få innblikk i hvor viktig den var for kystsamfunnene før i tiden, og kunne se hvordan ærfuglrøkt fungerer.

Ø for Øyhopping
Du trenger ikke dra til Hellas for å øyloffe. Du kan gjøre det i Oslofjorden, mellom Hovedøya, Lindøya, Gressholmen og de andre perlene der, loffe deg avgårde til Lofoten og besøke Røst, Værøy, Moskenesøy, Flakstadøy, Vestvågøy, Gimsøy og Austvågøy, eller dra til Ålesund og padle i kajakk langs Nordøyane og mot Ona. Actin arrangerer 5-dagers turer.

Ytterst på Moskenesøys sørside ligger Å. Foto: Rannveig Thattai
Ytterst på Moskenesøys sørside ligger Å. Foto: Rannveig Thattai Vis mer


Å for Å
Selvsagt er det fiskeværet Å som representerer alfabetets siste bokstav. Å er akkurat like sjarmerende og pittoresk som du forestiller deg. Fiskeværet er et fint utgangspunkt for å utforske Lofotens tusenvis av øyer, steile fjell og rorbuer. Se mer på Lofotens turistnettsider. Vi tar også med Ålesund, som

Flere tips til ferien i Norge? Sjekk ut www.visitnorway.no