Norske helserettigheter duger ikke i Kroatia

Og da blir det desto viktigere at du har gyldig reiseforsikring.

Hvar - utrolig vakkert og ikke rart mange nordmenn fristes av Kroatia. Men selv om landet nå er EU-medlem gjelder ikke rettighetene du har i folketrygden her, slik de gjør i de fleste andre EU-land. Foto: Stine Okkelmo
Hvar - utrolig vakkert og ikke rart mange nordmenn fristes av Kroatia. Men selv om landet nå er EU-medlem gjelder ikke rettighetene du har i folketrygden her, slik de gjør i de fleste andre EU-land. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn har blitt vant til at man får helsetjenester på linje med landets innbyggere når vi reiser i europeiske land. Men rettighetene har visse begrensninger: De er nemlig ikke direkte knyttet til EU, men til EØS-samarbeidet, og der er det ikke alle land i Europa som er med.

Billigere feriesurfing i Europa, men hvem gir deg lavest pris?

Fra 1. juli ble det populære ferielandet Kroatia medlem av EU, men inntil videre er de altså ikke med i EØS-samarbeidet.

For norske reisende er konsekvensen at det Europeiske helsetrygdkortet ikke hjelper om uhellet skulle være ute.

Mye nytt: Fått med deg hva som ble endret 1. juli?

MÅ ha reiseforsikring

Helseøkonomiforvaltningen, HELFO, varsler derfor norske turister om at det fortsatt er viktig å ha reiseforsikring ved reiser til Kroatia i sommer.

Kroatisk surfeglede, og nå har landet altså blitt EU-medlem. Foto: Stine Okkelmo
Kroatisk surfeglede, og nå har landet altså blitt EU-medlem. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Det har vært forhandlinger om å få med Kroatia i EØS-samarbeidet siden mars 2013, og det er dette samarbeidet som sikrer helserettigheter på tvers av landegrensene i Europa. Men foreløpig er altså ikke landet med i ordningen, og det er heller ikke mulig å si når dette kan skje.

Derfor bør du huske Europeisk helsetrygdkort på reisen

Reiser du til disse landene?

Her er listen over landene som er med i ordningen der Europeisk helsetrygdkort gir reisende rettigheter til helsetjenester på linje med landets øvrige innbyggere.

Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia og Nord-Irland, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Østerrike. I tillegg omfattes Sveits av reglene for koordinering av trygd.

Helsebehov er imidlertid ikke eneste grunn til å ha reiseforsikring