Flyinteressert? Oslo Lufthavn AS inviterer på rundtur i bagasjehåndteringen og på flyparkeringsplassen.
Flyinteressert? Oslo Lufthavn AS inviterer på rundtur i bagasjehåndteringen og på flyparkeringsplassen.Vis mer

Norske godbiter

Hvordan lages sjokoladen? Bli med og se hva som skjer i kulissene hos noen store norske bedrifter.

Sjokoladefabrikken

Du kjenner den på lang avstand – duften av sjokolade. På Rodeløkka på Oslos østkant ligger sjokoladefabrikken Freia. Hvem har vel ikke i sin barndom drømt om å bli innestengt her? Freia holder sine porter åpner for skoleklasser som ønsker å besøke fabrikken, men også andre interesserte slipper til. På skoleklasseomvisningen gir fabrikken et innblikk i sjokoladens historie, og i produksjonen av snadderet; Bli med å se når marsipansjokoladen spruter ut av rørene og ned på samlebåndet, eller når egglikøren røres inn i eggedosisen – som skal bli konfektfyll. Når du først er inne på området, er det bare å forsyne av seg av sjokoladen som bys frem overalt på fabrikken. Rodeløkka-fabrikken har også en velrenommert samling Munch-malerier, og en prektig rosehage. Omvisningen koster 25 kroner – ring på forhånd.

(Johan Throne Holsts plass 1, tlf.: 22 04 40 22)

Flere godisprodusenter i Europa og USA venter på besøk. I England tilbyr sjokoladefabrikken The Cadbury, nær Birningham innføring i sjokoladehistorien og rause smaksprøver. I USA er Hershey`s blant de mange som venter på små og store slikkemunner. Sjekk også opp produsenten av din favorittsjokolade.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

NRK

Se Dagsrevystudio og de andre store underholdningsstudioene, eller sjekk ut forholdene på kontrollrommene på Marienlyst. NRK inviterer nemlig til rundturer i NRKs hovedkvarter. Fra september til juni hver tirsdag, onsdag og torsdag kl 1115 og kl 1400 kan du oppleve NRK fra innsiden. Fra juli og frem til første halvdel av august er det tre omvisninger hver dag. Hold øynene åpne - det er ikke få kjendiser som går rundt i gangene på NRK-bruket på Majorstua. Omvisningsturene koster kr 50, for skoleklasser kjøres egne opplegg med blant annet innspilling av hørespill.

(tlf.: 23 04 86 69)

NRK opplyser om at de fleste distriktskontorene er åpne for omvisning – ta kontakt med kontorene direkte.

Hadelands glassverk

Det 239 år gamle glassverket på Hadeland, er Norges eldste eksisterende industribedrift. Glassverkets fullspekkede aktivitetskalender vitner om en åpen profil. Her prøver du deg selvfølgelig på glassblåsing, men du er også velkommen til å prøve deg på lysestøping. Videre har anlegget eget museum som forteller om ulike epoker innen glassblåserhåndverket. Glassverket holder åpent hver dag fra kl 1000-1700, med noe kortere åpningstider i helgene. Å blåse sitt eget glass koster fra kr 65.

(Glassverkveien 9, Hadeland, tlf.: 61 31 64 00)

Oslo Lufthavn Gardermoen

Oslo lufthavn tilbyr guidet omvisning på den nye, flotte flyplassen. På omvisningen får du et innblikk i arkitektur og utsmykning, og i flyplassdriften. I løpet av omvisningsturen blir du kjørt i busser ut for nærmere kunne studere flyparkering. Med tiden skal det også bli mulig å følge bagasjehåndteringen.

Flere anerkjente kunstnere har bidratt til utsmykningen på flyplassen: Karen Klimt, Jan Groth og Kåre Groven er blant de sytten bidragsyterne.

Oslo Lufthavn opplyser om at interessen for omvisningen, har vært stor. Pris for gruppe inntil tjue personer er kr 1.760.

(Oslo Lufthavn AS, Samfunnskontakt og informasjon, tlf.: 815 44 098)

Hvordan lages amerikanske teddybjørner og tyske kameraer? I denne artikkelen finner du noen av de spennende fabrikkene som gjerne viser seg frem.