- Norske fjorder, verdens syvende underverk

En amerikansk avis mener norske fjorder er ett av verdens syv naturunderverk.

- Norske fjorder, verdens syvende underverk

 1. Menneskeskapte underverk
 2. Natur og mennesker sammen


Menneskeskapte, naturlige og underverk der mennesker og natur spiller på lag. Av 21 utvalgte storheter er norske fjorder med på listene når journalister i Chicago Tribune kårer verdens viktigste underverk.

Naturens største hits

Geirangerfjorden er en av de mest fotograferte og kjente fjordstykkene i landet. Foto: Per Eide/Fjordnorge AS Foto: Per Eide/Fjordnorge AS
Geirangerfjorden er en av de mest fotograferte og kjente fjordstykkene i landet. Foto: Per Eide/Fjordnorge AS Foto: Per Eide/Fjordnorge AS Vis mer


Norske fjorder
De fleste utenlandske turister til Norge kjenner til fjordene, og de fleste kommer hit for å se dette spesielle samspillet mellom vann og fjell. En fjord er definert som en lang bukt med bratte sider, fylt med sjøvann. Fjordene er gravd ut av isen under istiden.

Great Barrier Reef
Verdens største rev langs nordøstkysten av Australia, er også en av verdens største naturlige underverk. Great Barrier Reef utenfor Australia tiltrekker seg turister i hopetall, noe som også bidrar til å skade det sårbare økosystemet. Drøye 300 forskjellige korallarter er med å bygge opp revet som er mer enn 2.000 kilometer langt.

 • Les mer: Å dykke i et skattkammer
 • Amazonas
  Amazonas er verdens mest gigantisk elveverden som med 500 bielver dekker et nedbørsfelt på 7 millioner kvadratkilometer av for det meste tett regnskog hovedsakelig i Brasil. Inkludert Rio Apurimac er elven 7.025 kilometer lang, og båter på opp i 7.000 tonn kan seile til Mamaus og mindre skip helt til Iquitos i Peru.

 • Les mer: På høye hæler i Amazonas
 • Artikkelen fortsetter under annonsen

  Grand Canyon
  På kanten av verden - står du over Grand Canyon ser du ut over en kløft som er 350 kilometer lang og mellom 6 og 30 kilometer bred. Det er Coloradoelven som har skåret seg ned i Coloradoplatået for å skape denne kjempekløften. Grand Canyon ligger i Arizona, USA, og er en av landets største turistattraksjoner.

  Serengeti
  De enorme dyreflokkene på Serengetis sletter inkluderer både forskjellige klovdyr, elefanter, sjiraffer og store rovdyr som løver. Serengeti ligger i Tanzania, og dekker omkring 14.000 kvadratkilometer. Savannen (tropisk gresslette med spredte trær og buskvegetasjon) har vært nasjonalpark siden 1951.

 • Les mer: Blant villdyrene i Tanzania
 • Himalaya
  Himalaya betyr visstnok snøens bolig, og dette er den høyeste fjellkjeden i verden. Fjellene strekker seg i en 2.500 kilometer lang bue, og i øst ligger den høyeste toppen, Mount Everest, på 8.850 meters høyde. Himalaya ligger i India, Kina, Nepal og Bhutan.

  Hurtigrute i isen i Antarktis. Foto: Michelle Opshaug Foto: Michelle Opshaug
  Hurtigrute i isen i Antarktis. Foto: Michelle Opshaug Foto: Michelle Opshaug Vis mer

  Antarktis

  Det siste kontinent byr på is, fjell og stillhet. Sydpolområdet er i motsetning til nordpolområdet mer enn bare is. Her er det et fast kontinent med fjellkjeder og øyer. Isen er opptil 4.200 meter tykk, og middeltemperaturen på Sydpolen er - 40 grader.

 • Les mer: Med hurtigruten til Antarktis
 • Syv menneskeskapte underverk

  De syv beste av mennesker og natur i samspill