ROMANTIKK: Middeladerkirkene Gamle Aker, Tanum og Haslum, har ventelister. Også de andre middelalderkirkene trekker vordende ektefolk.
ROMANTIKK: Middeladerkirkene Gamle Aker, Tanum og Haslum, har ventelister. Også de andre middelalderkirkene trekker vordende ektefolk.Vis mer

Norske bryllupsfavoritter

Brusende hvite kjoler, risdryss og fest – bryllupssesongen nærmer seg.

Kirkens informasjonstjeneste melder at særlig middelalderkirkene – både sten- og stavkirker - er populære når gifteklare jakter etter egnet gudshus. Holmenkollen kapell står høyt på listen hos mange.

- 25. august har plutselig blitt en svært populær dag å gifte seg på, men høysesongen er på forsommeren, sier Ann Mari Rothli i Ris menighet.

Ønsker du å gifte deg i en populær kirke utenfor ditt sogn, bør du være rask på avtrekkeren. Det er nemlig ventelister i flere kirker. Ha også i minnet at for å gifte seg i kirker utenfor ditt menighetsdistrikt, avkreves det en avgift for leie av kirken. Avgiften varierer fra kr 1.000 for Oslo-kirkene, opptil kr 5.133 for Nidarosdomen.

Romantiske ruiner

- Det er nå åpnet for at folk kan gifte seg utendørs tre steder i Oslo, kirkeruinene i Maridalen, Hovedøya, og i Gamlebyen, sier sogneprest Egil Stray Nordberg i Nordberg menighet. Kirkeruinene i Maridalen er Nordberg menighets domene.

- Pågangen har vært stor, men mange får kalde føtter når det nærmer seg. Kun en seks-sju par valgte å gifte seg i ruinene i Maridalen i fjor, forteller Stray Nordberg.

Godt vær er viktig når vielsen skjer i klosterruiner uten himling og muligheten for backup i Maridalen kirke, er begrenset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi prøver nå å finne en løsning slik at i hvertfall brudepar og prest, får beskyttelse mot regnet. Så får heller tilskuerne finne seg til rette under paraplyen.

Tilbake til naturen

I følge magasinet Ditt Bryllups nettutgave, har Den norske kirke blitt mer restriktiv enn tidligere hva angår vielser utenfor kirkerommet.

- Vi ønsker å markere at en vielse er en kirkelig handling som er knyttet til selve kirken. På oppfordring fra biskopen sier vi stort sett nei til vielser ute i fri natur eller andre ikke-kirkelige steder, sier sogneprest Njål Gjennestad til Ditt bryllup. Magasinet skriver videre at det finnes smutthull; Kjenner du en prest som er villig til å vie utenfor kirkerommet, er naturvielsen ingen umulighet.

I denne artikkelen ser du vårt assorterte utvalg av flotte steder å la seg vie i Oslo-området. En oversikt over noen av de velegnede bryllupssteder i resten av landet, finner du i denne artikkelen. Les også DinSides guide til innkjøp av brudekjole.

Ut på tur

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.