Norsk mat i verdensklasse

Ikke mer løvbiff og pommes frites på årets Norgesferie. Den nylanserte Matvegen viser deg hvor du får norsk gourmetmat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk mat kan ikke måle seg med det franske, spanske eller italienske kjøkken, tenker de fleste av oss. Kjøttkaker og ertestuing, fårikål og fiskeboller kan ikke hamle opp med gåseleverpaté, paella og parmaskinke.

Men vent litt.

- Jeg er så lei av at vi nordmenn ikke er stolte av mattradisjonene våre! Vi serverer både plukkfisk og fiskeboller i mine restauranter, og det synes turistene er eksotisk, sier Eric Saudan, innehaver av de tre kjente bergensrestaurantene Bellevue, Fløien Folkerestaurant og Bryggen Tracteursted.

Norsk mat er smakfull og spennende og laget av råvarer i verdensklasse. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge
Norsk mat er smakfull og spennende og laget av råvarer i verdensklasse. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge Vis mer

Norsk mat i verdensklasse

 1. BILDER fra spisestedene
Slik ser den første Matvegens rute ut. Foto: De historiske
Slik ser den første Matvegens rute ut. Foto: De historiske Vis mer


Han forteller entusiastisk om prinsefisk, som er torsk med asparges, hummer og hvitvinssaus, og om gamle damer som snufser litt når de blir servert rabarbrasuppe til dessert. Det vekkes mange minner når man får smake sin barndoms favorittretter.

Ny norsk Matveg

De Historiske og Innovasjon Norge har nettopp lansert Matvegen, en veirute som tar deg med innom en rekke glimrende norske spisesteder. I den forbindelse har de to organisasjonene tatt med seg representanter fra spisestedene til Oslo og Statholdergaarden, der representantene, for det meste kokkene ved de forskjellige stedene, forteller hva slags mat som serveres, og hvor de henter råvarene. Vi får blant annet høre om sjøkreps som hentes opp fra Sognefjorden rett utenfor Walaker Hotell, om lokalprodusert ost fra Lom, bringebærsaft fra Hardanger og den originale bergenske fiskesuppen (som forøvrig ikke skal inneholde fiskebiter, men små fiskeboller). Etter en prøvesmak må det konkluderes med at Toros versjon kan ikke sammenlignes med den ekte varen.

Matvegen er rundreise mellom Oslo og Bergen, som tar deg innom noen av de beste spisestedene landet har å oppdrive. Reiseruten tar utgangspunkt i Oslo eller Bergen, og går enten via Sognefjorden og Lom, eller via Geilo. Foreløpig er 13 spisesteder med i Matvegen, men planen er å legge til flere, og også lage andre reiseruter. De historiske jobber allerede med å lage en rute fra nord til sør.

- Alle vil være med på dette, vet du, og planen er å lage et helt nettverk av spisesteder på flere forskjellige ruter, sier Nils Henrik Geitle, administrerende direktør i De historiske.

>>BILDER fra spisestedene

Det er visse kriterier som må oppfylles for å få være med på Matvegen:

 • Hvert sted skal ha en meny som er basert på utvalgte lokale råvarer og der noen retter forteller om geografisk tilhørighet.

 • Sesongvariasjoner skal gjenspeiles i menyen.

 • Menyen skal formidles muntlig av en kompetent, stolt og faglig engasjert stab.

 • Vinlisten skal passe menyen, dessuten skal et utvalg norske akevitter anbefales til husets meny.
 • Bruk av lokale råvarer er et av de viktigste kriteriene som må oppfylles for å få være med på Matvegens rute. Kjøkkensjef Bent Stiansen ved Statholdergaarden serverer akkurat nå nyhøstede asparges fra en gård i Rygge, og bruker Stange-kylling i sine kyllingretter. Ole Henrik Nitter Walaker ved Walaker Hotell serverer hjort fra fjellet i sin høstmeny, og får levert både breiflabb og kveite hentet fra fjorden utenfor hotellet. Dr. Holms Hotell serverer sine gjester ost som er produsert av lokale småbønder.

  - Vi får for eksempel reinsdyrkjøtt fra Røros, sier Bob Laycock, som driver Værtshuset Bærums Verk sammen med sin finske kone Ulla. De serverer mat inspirert av herregårdsmåltidene som ble servert på norske storgårder siste halvdel av 1800-tallet.

  Men hvor lett er det å få tak i gode, lokale råvarer?

  - Det er ikke alltid like lett, sier Laycock, som likevel forteller at stadig flere bønder ser mulighetene i å drive småskalaproduksjon av kvalitetsprodukter.

  En nylig undersøkelse gjennomført av Norsk Landbrukssamvirke viser ar nordmenn helst vil spise norsk mat. 80 prosent av de spurte i undersøkelsen spiser helst norsk mat. Og i butikkene finner vi stadig mer lokalprodusert mat, som lam fra Hallingskarvet, Rørossmør og ost fra Den blinde ku. Antakeligvis vil vi se enda flere slike produkter i butikkhyllene fremover.

  Bra, men dyrt

  Norsk gourmetmat smaker fortreffelig, kan vi konstatere etter å ha smakt på spesialitetene til noen av de 13 spisestedene som ligger langs Matvegen. Men hva koster det å spise slik mat?

  Hovedrettene hos Bryggen Tracteursted koster 250-300 kroner. På Kviknes Hotell koster hovedretten 200-250 kroner, mens en trerettersmeny uten vin koster 535 kroner hos Værtshuset Bærums Verk. Det er med andre ord ikke så billig å spise god, norsk gourmetmat. Men med noen av verdens beste råvarer er det kanskje ikke så rart at det koster.

  Mer info: Matvegen

  >>BILDER fra spisestedene


  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!