Norsk klimautstilling i verdenstoppen

Norsk Teknisk Museum i Oslo vant internasjonal pris for sin populære Klima X-utstilling.

På med gummistøvlene, og svar på klimaspørsmål. Foto: Norsk Teknisk Museum
På med gummistøvlene, og svar på klimaspørsmål. Foto: Norsk Teknisk Museum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva vil skje med fremtidens klima? Hvordan vil vi mennesker måtte tilpasse oss? Dette er noen av spørsmålene utstillingen Klima X prøver å svare på.

For å få til dette, ber de besøkende ikle seg gummistøvler og vasse rundt i et oversvømt rom på museet, og svare på spørsmål om klimaet. Andre aktiviteter er .....

Nå har altså Norsk Teknisk Museum vunnet en internasjonal pris for sin interaktive utstilling. Klima X vant prisen for beste opplevelsesbesøk i hard konkurranse med andre utstillinger fra andre teknologiske museer over hele verden.

- Å vinne Leading Edge Award er en anerkjennelse som betyr at vi virkelig har satt Teknisk museum på verdenskartet, sier museumsdirektør Hans Weinberger, leder for Teknisk museum, i en pressemelding.

Utstillingen er først og fremst rettet mot nysgjerrige barn og ungdom, men er vel så interessant for voksne. Foto: Norsk Teknisk Museum
Utstillingen er først og fremst rettet mot nysgjerrige barn og ungdom, men er vel så interessant for voksne. Foto: Norsk Teknisk Museum Vis mer


Juryens begrunnelse for at Klima X fikk prisen, var på grunn av sin unike bruk av nye ideer, kreativiteten og profesjonaliteten i gjennomførelsen. Museet får også skryt for å gi besøkende en opplevelse de vil huske, og for at utstillingen omfatter både selve den fysiske utstillingen, undervisningsopplegg, teknologiske applikasjoner, teater og film.

For i det hele tatt å bli nominert til prisen, måtte Norsk Teknisk Museums utstilling bli anbefalt av to andre teknologimuseer. Det var Science Museum i London og Sciencesenter New York som anbefalte Klima X.

- Våre museer trenger desperat innovasjoner som dette for å tiltrekke oss nye besøkende og bli generelt bedre, sa Charles H. Trautmann, direktør ved Sciencenter i New York, ifølge en pressemelding.

Kommunikasjonssjef Kathrine Daniloff kan bekrefte at utstillingen har vakt oppsikt også internasjonalt. Flere utenlandske tekniske museer har vært på besøk for å se hva Norsk Teknisk Museum har fått til. Det er spesielt de interaktive innstallasjonene som vekker oppsikt. Så er også museets motto at de skal bidra til lekende læring.

Morsomme interaktive installasjoner er en av grunnene til at utstillingen er blitt så populær Foto: Norsk Teknisk Museum
Morsomme interaktive installasjoner er en av grunnene til at utstillingen er blitt så populær Foto: Norsk Teknisk Museum Vis mer


450.000 besøkende

Utstillingen Klima X åpnet i desember 2007, og så langt har cirka 420.000 besøkende sett utstillingen. Har du ikke fått den med deg ennå, har du sjansen fram til desember 2009. Da blir du mest sannsynlig en av rundt 450.000 som har fått den med seg.

- Er denne utstillingen mest for barn, eller vil voksne også ha utbytte av å se den?

- Denne utstillingen passer for alle, både barn, ungdom og voksne, sier Daniloff.

Det er ingen grunn til å droppe et besøk hos Norsk Teknisk Museum når utstillingen fjernes i slutten av desember. Daniloff lover spennende opplevelser likevel, og trekker fram utstillingen om musikkmaskiner. I forbindelse med utstillingen arrangeres det også konserter i museet.

- Vi håper også på å få laget en skikkelig spennende utstilling om energi, men vi mangler finansielle samarbeidspartnere. Vi håper å få åpnet denne utstillingen i løpet av de nærmeste årene, sier Daniloff.

Det er nemlig ikke bare bare å lage slike interaktive utstillinger som er blitt museets "varemerke". Klima X ble ferdig på ett år, noe som er uvanlig kort for en såpass stor utstilling.

Praktisk info
Norsk Teknisk Museum ligger på Frysja i Oslo
Åpningstider lør-søn 11-18 og tirs-fre 9-16
Billett barn: 40 kr
Billett voksne: 80 kr
Billett familie (2+2): 200 kr

På nett: Norsk Teknisk Museum


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer