Norgesferie hele året

Ville, naturlige og eksotiske Nord-Norge bør trekke like mange turister vinterstid, mener Hurtigruten, som nå vil satse på vinterturisme.

Nord-Norge - vakkert også vinterstid.
Nord-Norge - vakkert også vinterstid. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hurtigruten har flere ganger blitt kåret til verdens vakreste sjøreise. Det er denne turen de utenlandske turistene kommer til Norge for. For briter, tyskere og amerikanere kan det virke som en norgesferie ikke er komplett uten en tur med Hurtigruten.

"Midnattsolens land"

Norge er tradisjonelt et sommerreisemål, både for utlendinger og nordmenn selv. Det merker selvsagt Hurtigruten, som er et godsskip og livsnerven til flere bosamfunn nord i landet. Hurtigruten går ikke bare om sommeren. Den går hele året.

- Vi har mye kapasitet om vinteren, og derfor vil vi gjerne ha flere gjester i mørketida, sier Leif Øverland, konserndirektør i Hurtigruten/Reiseliv.

Det virker kanskje urealistisk å trekke turister nordover i mørketida. Men det kan godt hende de kommer. Mørketida med sitt nordlys og sine vinterstormer er eksotisk og spennende for turistene. Det mener i hvert fall Nils Gaup, som er hentet inn som en slags rådgiver for Hurtigruten i forbindelse med vintersatsingen.

Vinter i full fart. Foto: Casper Tybjerg/Innovasjon Norge
Vinter i full fart. Foto: Casper Tybjerg/Innovasjon Norge Vis mer


Ikke bekmørkt i mørketida

Lyset er ikke skrudd av i Nord-Norge i mørketida. Det er ikke mørkt som natta hele døgnet, som mange tror. Det er lys, og lyset er helt spesielt.

- Folk blir veldig fascinert når jeg forteller om "the magic light", som varer hele vinteren i Nord-Norge i mørketida, sier Gaup.

Vargtimen kalles den gjerne på norsk, den normalt korte stunden når sola ligger rett under horisonten ved soloppgang eller -nedgang og lyser opp himmelen på en helt spesiell måte. I mørketida er det vargtime omtrent hele dagen.

- Det gir et utrolig spill, og det arktiske lyset er unikt, mener Gaup, som er overbevist om at dette er noe turistene vil se.

Magisk fiskekake

Men hva betyr alt dette helt konkret for turistene som tar Hurtigruten i vinterhalvåret?

Planene er ikke klare ennå, men Hurtigruten håper på å få laget pakker der turistene kan være med på aktiviteter som hundesledekjøring eller skreifiske i Lofoten. Men det trenger ikke være så aktivt, heller.

- Det kan være noe så enkelt som at kapteinen varsler alle gjestene når nordlyset spiller på himmelen, sier Øverland.

- Jeg husker en gang hvor kokken beordret oss alle ut på dekk for å se på nordlyset. I hånden fikk vi varme, hjemmelagde fiskekaker. Det er en opplevelse jeg aldri glemmer.

Kortere turer

For å imøtese trenden med kortere ferier, tilbyr Hurtigruten nå kortere turer til sine gjester. I stedet for den 11 dager lange tur/returreisen Bergen-Kirkenes-Bergen, kan gjestene for eksempel bare reise fra Bodø til Tromsø, eller Tromsø til Kirkenes. Billigere flybilletter gjør dette til en fin måte å oppleve kysten på, uten å måtte bruke alle feriedagene på det.

På nett: Hurtigruten

Dra på Lopphavet for å fiske skrei. Foto: Innovasjon Norge
Dra på Lopphavet for å fiske skrei. Foto: Innovasjon Norge Vis mer