Norges vakreste dal

Etter den turen skjønner vi hvorfor turistene elsker Norge og Flåmsbana. Se video og bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere dager med gråvær og duskregn, titter endelig sola frem på Vestlandet. Synd at det er dagen vi må reise hjemover. Redningen er åpenbar da vi finner ut at vi rekker å ta Norges vakreste togtur opp til Myrdal, og så sykle ned igjen før vi må dure tilbake til Oslo.

Se video nederst i saken.

Vi ankommer Flåm, får leid oss et par sykler, kjøpt boller i butikken, og setter oss på toget som skal ta oss på den timelange reisen opp til Myrdal. Det er god plass, for så tidlig i sesongen har ikke de verste busslastene med turister kommet ennå.

>>Bildene finner du her

Vi har ikke kjørt mange kilometerne ut av stasjonen før vi får en forsmak på hva som venter oss. I slutten av juni viser naturen seg i sin irrgrønne drakt, og fotomotivene er så mange at de som er heldige nok til å sitte ved vinduer som kan åpnes, henger ut av dem for å få knipset til fotoalbumet.

Flåmsdalen viser seg fra sin beste side.
Flåmsdalen viser seg fra sin beste side. Vis mer

Norges vakreste dal

  1. BILDER fra Flåmsdalen


Over 500.000 passasjerer

Flåmsbana er en av Norges fem største attraksjoner. I løpet av sesongen april-oktober i fjor satte nesten 537.000 turister seg på toget for å oppleve norsk natur på sitt beste. Ifølge Flåm Utvikling er det særlig asiatere som tar Flåmsbana, men det er også mange spanjoler, italienere og briter. I det siste har stadig flere russere funnet veien til togstasjonen i Flåm.

Huldresang

Oppe ved Kjosfossen stopper toget for "photo opportunity", som de sier over høyttaleranlegget. I en dusj av fossevann står vi og venter i spenning på huldra. Vi har hørt om disse opptredenene før, og håper det ikke bare er helt kitsj og elg i solnedgang.

Over høyttalerne begynner huldra å synge, og så viser hun seg der oppe i fossen. Turistene knipser og filmer, og ahher og wower seg. Vi blir selv imponerte, og konkluderer med at man blir sterkt nasjonalromantisk av slike opplevelser.

Videre oppover mot Myrdal kan vi se de 21 hårnålssvingene vi skal sykle nedover når vi skal tilbake til Flåm. Vel oppe tar vi en halvtime i fjellsolen før sykkelbremsene skal få tynt seg litt.

Det får de, og vi må selv traske store deler av veien nedover fjellsiden. Men vel nede flater det ut, og vi kan sette oss på syklene igjen. Vi triller forbi en støl full av selskapssyke geiter, som allernådigst lar oss slippe gjennom.

Forbi fossene, markblomstene i veikanten, de små gårdene, over bruene og inn i tunellene.

Til slutt er vi tilbake i Flåm igjen, og kan parkere syklene i stativene. Ekspedisjonen inn i Norges kanskje vakreste dal tok fire timer, inkludert rastepause og passelig hundetempo.

Vi skjønner godt at turistene elsker Norge etter en slik tur.

>>BILDER fra Flåmsdalen

Huldra-film (wmv 9 126 kB)


På nett: Flåmsbana