Norges toppturmekka

Når du leser dette ligger det tusenvis av ukjørte puddermeter i fjellene rundt Stryn. Til helgen kan du bli med på samme opplevelse som DinSides skireporter beskriver under.

- Vi har epletrær, edelweiss og hele skiten her i Stryn, men skikjøringa i vintersesongen må du bare oppleve for å forstå hvor bra den er...

Even Flo er klar i tale. Likeså er ryktet hans. I Stryns gate(r) blir han omtalt som ”ein galen gut”. Noe vi skal finne ut er like nære sannheten som at fjellene rundt ekstrembyga har noe av Norges lettest tilgjengelige og beste terreng for frikjøring og toppturer.

Men akkurat i dag, for noen timer siden, ville jeg trodd han var litt vel stor i kjeften.

Skikjørere født i ei steinur

For når dagen gryr og jeg kikker ut vinduet nede i bunn av dalen, er det ikke så mye som minner om puddersvinger i skisenteret som har bunnstasjon litt lengre opp i lia. Regnet har knatret på vinduet hele natten og gradestokken lyser alarmerende rødt. Litt vel høyt på skalaen til at det skal være pudderalarm ned til 300 meter over havet. Plenene er grønne og skodda ligger tjukk som rømmegraut over Nordfjord. Det smaker vestlandsvår.

Se bilder fra pudderkjøringen i Stryn i bildespesialen under:

På vei ned vestsiden.
Rune Holen på vei forbi de gamle setrene i Strynefjellet etter 1000 høydemeter i pudder.
Utsikten sett fra vestsiden av Steindalsheisen. Stryn sentrum ligger under tåken nede i dalen.
Godt pudder på toppene...
Even Flo i svevet.
Sikten ned mot hyttefeltet som er med på å booste interessen for vinterski på Stryn.
Henriette Vinsrygg Moen tar seg gjerne en pudderdag før jobb nede i Stryn.
Ingen diskusjon. Preppemaskin er den beste heisen, selv om ekte toppturer ofte innebærer mer bruk av beina.
På vei hjem. De fleste rutene utenfor skianelgget i Stryn, har enkel aksess tilbake til heisen.
Vestsiden er fin for skogkjøring, men den beste skogkjøringen ligger ifølge guidene på østsiden av anlegget.
Fjellene kan se ganske snøløse ut fra bunn av fjorden. Ikke la deg lure.
Rune Holen serverer pai etter en fin topptur.
Frode, Even og Rune tar seg en seiltur etter to kilometer pudder på morgenen.
Sikten fra Natakupa når vi kommer opp.


For skisesongen har sviktet mange av vestlendingene nord for Voss så langt i år. Lite snø og lange blikk mot hyppig melisalarm på Øst- og Sørlandet, har preget vinteren deres. Lavtrykk og rufsevær fra nordvest er det som vanligvis fyller fjellene her med snø. Det har det vært lite av i det siste.

Det er likevel liten tvil om at Stryn har et velfortjent rykte på seg for sommerskikjøring, dramatisk landskap og et aktivitetsnivå blant innbyggerne som tilsier ADHD-diagnoser i overkant av normalen for ei bygd med vel 7000 innbyggere.

- Vi har nå vokst opp i ei lita bygd her under Flofjellet. Klora oss fast i den bratte steinura, uten mye annet å gjøre enn å utnytte naturen. Slikt blir det aktive friluftslivsfolk av veit du, sier Flo idét vi laster skiene opp på tråkkemaskinen til Frode Briksdal.

Sikten er ikke på topp, men pudderet er der det skal når vi begir oss bortover ryggen på 1400 meter høye Natakupa. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Sikten er ikke på topp, men pudderet er der det skal når vi begir oss bortover ryggen på 1400 meter høye Natakupa. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Modifisert topptur

Briksdal er daglig leder på vinterskisenteret i Stryn. I dag har han tilbudt seg å svippe oss opp på fjellet mellom snøflytting i anlegget. Han prøver å samle opp nok hvitevarer på de rette stedene til å holde nedre delen av sentret åpent til påske.

Even Flo(på fanget) hjelper Rune Holen med å lade litt snus på vei opp med tråkkemaskinen. Typisk strynsk dugnadsånd...
Even Flo(på fanget) hjelper Rune Holen med å lade litt snus på vei opp med tråkkemaskinen. Typisk strynsk dugnadsånd... Vis mer


- Får vi 15 centimeter nysnø ned mot bunnstasjon før påske, er det verdt 500 000 kroner for oss, sier han.

Skiheisen går ikke på dagtid i uka, det er det enda ikke belegg for utenfor feriene. Noe jeg personlig er ganske glad for i dag. Jeg hadde regnet med noen timers gange, og griner ikke av å kunne legge igjen fellene nede på bunnstasjonen på Bøanedsetra.

Slik forbereder du deg mot snøskred...

- Vi har kveldskjøring fra onsdag til fredag og åpent i helga, men sesongen har på langt nær vært den samme som i fjor. Da hadde vi utrolige mengder med snø. Før sesongen i år, heiste vi mastene på t-heisen en meter med tanke på at vi skulle slippe å bruke så mye resurser på å brøyte vei for heistraseene, men så langt i år har det ikke vist seg å være det store behovet, forklarer Briksdal.

Han har likevel et ess i ermet på skijakka denne morgenen. For fra rundt 500 moh. og oppover har det kommet 20 centimeter nysnø i løpet av natten. Vårregnet nede i dalen skal vise seg å være et godt skalkeskjul for ukjørte linjer i høyfjellet.

- Det skal ikke så mange høydemeterne til for at du får skikkelig gode forhold her, og i dag skal du få flere av dem i en tråkkemaskin enn du noen gang har hatt, sier Frode med et lurt smil om munnen.

Frode Briksdal håper på en god påske i anlegget. Her med Henriette Vinsrygg Moen som passasjer.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Frode Briksdal håper på en god påske i anlegget. Her med Henriette Vinsrygg Moen som passasjer. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Tar det på "strynevis"

Med på tråkkemaskinen er også Rune Holen og Henriette Vinsrygg Moen. To propeller til i rekken av de mange ildsjelene som jobber aktivt for å blåse inn adrenalin og turisme i hjembyga Stryn. Gjengen fungerer også som skipatrulje når det trengs. På vei gjennom skodda får jeg høre om Svedje og Fjell.

- Vi er i utgangspunktet en gladgjeng med stryninger som har en blogspot hvor du kan gå inn og fortelle om opplevelsene dine i fjellet, vise bilder og finne turkamerater til toppturer og andre aktiviteter. Til helgen arrangerer gjengen Stryn Festival. Da kan hvem som helst bli med på guidede toppturer, fulgt av fest og moro, forteller Henriette.

Her har de patent på "sjampanjepudder"...

Bratte fjellsider preger de fire toppene rundt skisenteret. Det perfekte sentrum for norske toppturer.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Bratte fjellsider preger de fire toppene rundt skisenteret. Det perfekte sentrum for norske toppturer. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


For stryninger er kjent for å ta arrangementer på strak arm. Det virker som ting ikke er så vanskelig å organisere her vestpå.

- Vi deler stort sett opp frikjøringen rundt vinterskisenteret i to deler, vestsiden og østsiden. På østsiden har vi den bratteste kjøringen i skogen ned mot dalen. I sommer tok vi en skikkelig dugnad der for å forbedre forholdene for skogkjøringen. Da stilte 20-30 stykker opp med motorsag, så var det ordnet på noen timer. Stryninger veit du, gliser hun.

Topper på alle kanter

Det er lite vi ser av fjellene rund på vei oppover i skisenteret. Vi pløyer tåke og snøen skreller over skjæret som kuleis på vei til kjeks. Briksdal styrer preppemaskinen mer på gammel vane enn sikt gjennom noen partier. Av og til letter tåka og vi kan skimte noen av de fire toppene som gjør skisenteret til et så ideelt utgangspunkt for toppturer.

Steindalheisen er toppheisen i anlegget, og stopper på 1000 moh. Heisen har bare vært her i noen år, og har åpnet senteret for flere bakker og mye frikjøring. Der skitrekket stopper, ser du mot de fire toppene som rammer inn anlegget; Hestefjellet (1303), Natakupa (1400), Kyrkjeniba (1400) og Gryta (1032). De er alle noen ganske enkle timers gange og traversering fra Steindalsheisen og byr på prima frikjøring.

Satser på rike onkler

Går alt som planlagt vil det også bli bygget gondol til toppen av Gryta innen en treårsperiode. Noe som faller godt sammen med den aktive hyttebyggingen i området og den nye Kvivsveien som bygges fra Sunnmøre til Stryn. Veien vil gjøre at de rike onklene kan komme seg fra steder som Volda og Ørsta og til Stryn på en halvtime. Det vil forhåpentligvis stimulere veksten i området enda mer, og kunne hjelpe til med å finansiere videre utvikling i Stryn Vinterskisenter.

- Gondol vil gjøre at skisenteret vil få enda lengre sesong. Sammen med Stryn sommerskisenter, vil det nesten bli skikjøring året rundt her. Vi har likevel så mye å kjøre på her allerede, at du trenger ikke å stå og trykke i kø på morgenen for å få ukjørte spor. Det er deilig, sier Rune Holen.

I Myrkdalen på Voss har de investert 75 millioner før årets skisesong...

Skogkjøringen er lett tilgjengelig fra Stryn Skisenter. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Skogkjøringen er lett tilgjengelig fra Stryn Skisenter. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Galen kjøyring...


Vi har nettopp blitt sluppet av på toppen av Natakupa. Etter litt traversering, står vi og venter på en åpning i skydekket for få bedre lys til å se konturene i terrenget når vi slipper oss ut fjellsiden.

- Er det noen store steiner eller skavler her?

Even Flo er ikke redd for å klemme til. Store steiner og stup er gode hopp for en ekte stryning.
Even Flo er ikke redd for å klemme til. Store steiner og stup er gode hopp for en ekte stryning. Vis mer


- Stor stein blir gode hopp på vinteren. Det er bare å klemme til, sier Even, som selv er ganske vant med å hoppe, siden basehopping er sommerhobby for gutten.

En liten åpning kommer og jeg slipper meg ut. Snøen er perfekt. Noen store svinger senere og den bratte siden virker altfor kort når den begynner å slakke ut. Kruttet har tross alt ikke blitt brent på vei opp...

Da er det godt å vite at det er 700 høydemeter igjen å ta av. Etter en liten transportetappe, aker vi oss ut på vestsiden. Flo og co setter opp farten og hopper ut et stup der skoggrensen begynner.

Godt det ikke står noen og ser på nede i skogen. Det hadde fått meg til å se ut som jeg kom ut av Disneyland etter stengetid når turen er min. Gjennom øvre delen av skogen flyter vi på små snøputer mellom småbjørka, før skiene nesten bråstopper og vi planter oss selv i våtsnøen ved bunnstasjon.

Men det er ikke noe stress, for der står preppemaskinen og venter på oss...

Hvit duk til påske


Morgenen etter er like grå nede i dalen, men en hvit duk henger over fjellsidene som kan skimtes under tåka. Skiinfo.no viser at 35 centimeter nysnø har falt over natten. Jeg vet om noen som smiler i en preppemaskin der oppe i fjellet. Det er dekket bord for påske. Og Svedje og Fjell, de rider igjen.

Til helgen er det meldt sol og 10 kuldegrader på toppene rundt Stryn...
Til helgen er det meldt sol og 10 kuldegrader på toppene rundt Stryn... Vis mer
Praktisk info:


Å orientere seg blant alle tilbydere av aktiviteter og guidede turer i fjellene rundt Stryn kan være litt forvirrende. Derfor gir vi deg noen adresser og tips under.

Og ikke glem Stryn Festival til helga. Festivalen som arrangeres av Svedje og Fjell i samarbeid med Fagre Stryn og Norgesguidene. Se programmet for festivalen her.

På ettermiddagen reiser vi ut på seilbåt i Nordfjord. Bak tåken over fjellene, skjuler en pudderdrøm seg. Les mer om hva vi gjør på seilturen til helgen på DinSide.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
På ettermiddagen reiser vi ut på seilbåt i Nordfjord. Bak tåken over fjellene, skjuler en pudderdrøm seg. Les mer om hva vi gjør på seilturen til helgen på DinSide. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


For en røver av 1200 kroner, får du guidede toppturer rundt Stryn Skisenter, skikort hele helga, skredkurs, foredrag, havregrøt i bakken og annen moro. Et utmerket utgangspunkt for deg som vil bli kjent med området og frikjøring.

Selskaper:
Eventselskapet Lake.no organiserer mye og mangt i Stryn og Nordfjord. De kan hjelpe deg med guidede toppturer eller hva du måtte ønske.

Bergtatt Stryn guider deg til multisport i terrenget rundt Stryn, med brattkjøring som hovedfokus.

Stryn Skisenter må ikke forveksles med sommerskisenteret. Det ligger fire kilometer fra sentrum av Stryn og byr på gode tilbud i og utenfor løypene for både barn og voksne. Kjøper du Alpepass, får du tilgang til enda flere toppturer ut fra skianlegg på Sunnmøre for en billig penge, som f.eks. Stranda skisenter.

Sesongen for toppturer i Stryn og på Sunnmøre er som regel på høyden i mars, april og mai.

Les vår reportasje fra Stranda her...