Norges syv underverk

Verdens syv nye underverk er kåret. Nå er det på tide å kåre Norges underverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye underverkene skal være menneskeskapt, men ingen norske ingeniør- eller historiske bragder ble funnet verdige noen plass på listen. Det synes vi var trist, selv om det kanskje ikke er noe vi har i Norge som helst kommer opp i mot de som ble funnet verdige.

Likevel var "ingeniørkunst" som Eiffeltårnet, Frihetsgudinnen og Operahuset i Sydney med på kåringen, og dette synes vi i redaksjonen at Norge helt klart kan matche. Opp gjennom årene har norske ingeniører og innovatører skapt utrolige byggverk og konstruksjoner. Derfor vil vi kåre de syv norske underverkene.

Kriterier for å bli med

For å være med i avstemmingen må "underverket" innfri noen kriterier slik at ikke rubbel og bit kan komme gjennom nåløyet. Kriteriene er som følger:

 1. Det må være menneskeskapt
 2. Det må være et flott byggverk enten teknisk eller utseendemessig
 3. Det må ha historisk betydning, eller være viktig for Norge på andre måter

Norges syv underverker

Hvem mener du fortjener en plass på listen (Avsluttet)
Nidarosdomen(12%) 1205
Trollstigen(11%) 1105
Atlanterhavsvegen(10%) 1037
Fjellbanen i Gaustatoppen(10%) 992
Vemork(8%) 862
Vigelandsparken(6%) 661
Trollplattformen(5%) 534
Urnes stavkirke(5%) 491
Bryggen(5%) 490
Osebergskipet(4%) 454
Akershus Festning(4%) 432
Lærdalstunellen(3%) 285
Ishavskatedralen(3%) 273
Helleristningene i Alta(3%) 269
Bergensbanen(3%) 260
Holmenkollen(2%) 221
Sølvgruvene på Kongsberg(2%) 195
Gassledningene til Belgia og England(2%) 161
Snøhvit(1%) 153
Fjellhallen i Gjøvik(1%) 108
Romeriksporten(0%) 44
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den foreslåtte listen

 • Trollstigen - Trollstigvegen (ofte kalt Trollstigen) er et veistykke på riksvei 63 i Rauma kommune i Romsdal i Møre og Romsdal. Veien ble åpnet av kong Haakon VII den 31. juli 1936 etter en åtte års anleggsperiode, og går i sikksakk fra Isterdalen opp til Stigrøra. Les mer på Wikipedia.

 • Nidarosdomen - Kirken som er Norges kroningskirke, ble påbegynt på slutten av 1100-tallet og er Nord-Europas største katedral. Les mer på Wikipedia.

 • Urnes stavkirke- Kirken er regnet for å være den eldste eksisterende stavkirken i Norge, men det er spor etter eldre kirker på samme sted. Forskere mener at der har vært minst to kirker tidligere, og at stedet derfor har vært kirkested helt tilbake til 1000-tallet. Urnes står på UNESCOS verdensarvliste. Les mer om kirken på Wikipedia.

 • Holmenkollen - Holmenkollbakken ble åpnet i 1892 med en bakkerekord på 21,5 meter, men er ombygd mange ganger siden. Bakken var arena for det olympiske hopprennet i 1952 samt VM i 1966 og i 1982. Holmenkollanlegget er Norges best besøkte turistmål, med 686.857 betalende gjester i sesongen 2006. Les mer på Holmenkollens hjemmesider.

 • Gaustadbanen - Gaustabanen, en kombinert trikk- og pendelbane inne i Gaustatoppen, ble åpnet for prøvedrift 1. april 2004. 80 driftsdager senere har ca 7000 personer blitt fraktet til Gaustatoppen via den innvendige banen. Les mer på Gaustadbanens hjemmesider.

 • Osebergskipet - vikingskip fra 800-tallet som ble funnet i Oseberghaugen ved Tønsberg i Vestfold 10. august 1903. Les mer på Wikipedia.

  image: Norges syv underverk


 • Atlanterhavsvegen - Atlanterhavsveien er et veistykke på riksvei 64 på Nordmøre i Møre og Romsdal. Veien er 8274 meter lang og går fra Vevang i Eide til Kårvåg i Averøy og avløste 7. juli 1989 fergesambandet mellom Ørjavik og Tøvik i de to kommunene. Les meg på Wikipedia.

 • Helleristningene i Alta - Helleristningene står på UNESCOS verdensarvliste og er en stor samling helleristninger i Alta. Siden de første ristningene ble oppdaget i 1972, har man funnet over 5000 ristninger på flere steder rundt Alta. Les mer på Wikipedia.

 • Trollplattformen - Gassen i Trollfeltet produseres fra Troll A-plattformen. Da den 472 m høye og 678 tusen tonn tunge plattformen ble slept ut til feltet i 1995, innebar det flytting av den største konstruksjon som noen gang er er flyttet på. Les mer på Wikipedia.

 • Vigelandsanlegget - Skulpturanlegget ligger i Frognerparken i Oslo, undertiden også (feilaktig) kalt Vigelandsparken. Skulptursamlingen har fått navn etter kunstneren som har modellert den, Gustav Vigeland. Les mer på Wikipedia.

  image: Norges syv underverk


 • Bryggen i Bergen - Også kjent som Tyskebryggen, omfatter den gamle hanseatiske trebebyggelsen i det sentrale Bergen. Den består av 61 fredede bygninger, og befinner seg på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Les mer på Wikipedia.

 • Ishavskatedralen - Tromsdalen Kirke har fått navnet Ishavskatedralen etter sin karakteristiske form; de lyse feltene og selve formen gir assosiasjoner til isfjell. Den er også blitt kalt for «Naustkirka». Kirken som ble vigslet i 1965 ligger på fastlandet utenfor Ishavsbyen Tromsø, godt synlig fra Tromsøya, de store boligfeltene på Tromsdalen, med båt, og med bil til eller fra byen. Ishavskatedralen er både en turistattraksjon og et symbol og landemerke for selve byen Tromsø. Les mer på Wikipedia.

 • Fjellhallen i Gjøvik - Gjøvik Olympiske Fjellhall er verdens største publikumshall i fjell. Den er også enestående med hensyn til tekniske forhold.
  Dimensjoner (BxLxH) 61 x 91 x 25
  Tilskuerplasser: 5.830
  Nettoareal: 10. 010 Bruttoareal: 14.910
  Totalkostnad:ca 135 millioner kroner.
  Idrettsrom: 1.965 kvm.
  Les mer på fjellhallens hjemmesider.

 • Lærdalstunnelen - Lærdalstunnelen er en 24.509 meter lang tunnel som går mellom Aurland og Lærdal i Sogn og Fjordane. Tunnelen er en del av E16 mellom Oslo og Bergen og er verdens lengste veitunnel. Byggingen av tunnelen startet 15. mars 1995. Den 3. september 1999 var det gjennomslag, og den 27. november 2000 ble tunnelen erklært klar for vanlig trafikk. Tunnelen muliggjør en vintersikker forbindelse mellom Norges to største byer. I motsetning til mange andre tunneler kreves her ikke bompenger.

 • Romeriksporten - Norges lengste jernbanetunnel med en lengde på 14.580 meter. Tunnelen ble åpnet 22. august 1999, ett år forsinket. Total kostnad var 1.3 milliarder kr. Les mer på Wikipedia.

 • Bergensbanen - Stod ferdig 27. november 1909 ble av Chicago Tribune kåret til en av verdens ti mest spektakulære jernbanestrekninger i 2005. Les mer om Bergensbanen på Wikipedia.

   Foto: Nina Aldin Thune
  Foto: Nina Aldin Thune Vis mer


 • Gassledningene fra Norge til Europa - Gassrørledningene fra Norge til Europa kan årlig transportere opptil 85 milliarder kubikkmeter gass. DE første rørledningene kom i drift på 1970-tallet. Avtalene om salg av gassen fra Sleipner og Troll til kjøpere på kontinentet førte til enorme investeringer i gassrørledninger i 1990-årene. Les mer om dette på Teknisk museums hjemmesider.

 • Vemork - kraftstasjonen ligger ved Rjukan i Telemark. Stasjonen ble tegnet av arkitekt Olaf Nordhagen og bygd av Norsk Hydro i 1911, og var på den tiden en av verdens største. I 1943 ble stasjonen ødelagt fordi tyskerne brukte den til å produsere tungtvann som var nødvendig i utviklingen av atombomben. Les mer om Vemork her.

 • Akershus Festning - En av de mest betydelige festningene i Norgeshistorien. Den ble opprinnelig bygget som en middelaldersk kongeborg med sete for kongens representanter, strategisk beliggende på Akersneset i Oslo. Man vet ikke sikkert når borgen ble påbegynt, men man antar at det var i 1290-årene under kong Håkon V Magnusson. Les mer om festningen her.

 • Snøhvit - Snøhvitfeltet er et naturgassfelt på det området av norsk kontinentalsokkel som kalles Barentshavet. Det vil fra 2007 produsere gass i ca. 30 år. Les mer på Statoils hjemmesider her.

 • Sølvgruvene på Kongsberg - Kongsberg Sølvverk er et tidligere gruveselskap som ble opprettet 2. mai 1624. Produksjonen stoppet så sent som i 1958. Les mer på Wikipedia.

  Nå er det opp til deg å stemme på de syv byggverkene du mener fortjener en plass på listen. Klikk av syv stykker og gi din mening.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!