Norges største skisteder

Trysilfjellet er fremdeles Norges største alpinanlegg – både i størrelse og popularitet.

Trysilfjellet var største alpinsenter forrige sesong.
Foto: Trysilfjellet Foto: trysilfjellet
Trysilfjellet var største alpinsenter forrige sesong.
Foto: Trysilfjellet Foto: trysilfjellet Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det finnes totalt rundt 200 alpinanlegg i Norge, med en eller flere heiser. 175 av disse er medlemmer i Norske Skiheisers Forening (NSHF), og det er blant disse 175 vi kan utrope Norges største skisteder. Oversikten er hentet fra NSHF, og bygger på omsetningstallene for heisanleggene forrige sesong.

 • Her er Norges ti største alpinanlegg.
 • Størst

  Trysilfjellet er desidert størst av de norske alpinanleggene. Foregående sesong omsatte de for 20 prosent mer enn nærmeste konkurrent, Hemsedal. Trysilfjellet består i dag av 65 nedfarter og 26 heiser. Det var opprinnelig to anlegg, som fikk forbindelse mellom hverandre i 1985, og som ble slått sammen til ett anlegg i 1989. Det var da Trysilfjellet begynte å vokse.

  - Den jevne økningen de siste ti årene skyldes mye vekst fra nye kommersielle senger i området. Mange sliter med at det er for lite overnattingsmuligheter på stedet. Vi jobber med vekst av senger hele tiden, det er ikke så mye penger å hente på dagsturbesøkende, sier markedssjef i Trysilfjellet AS, Turid Viken.

  Utlendinger og barnefamilier

  Men hvorfor er Trysilfjellet så mye større enn konkurrentene?

  - Vi skiller oss fra andre ved at vi har jobbet mye på utlandet – og da spesielt svenske og danske turister. Disse utgjør en stor andel av våre besøkende. De har en helt annen tradisjon for å ta vinterferie enn det nordmenn har. Det går på ukesbaserte opphold, og ikke så mye på weekendsalg, forteller markedssjef Viken.

  I gjestedøgn utgjør danskene 41,6 prosent, svenskene 28,8 prosent, og nordmenn 22,5 prosent (tall fra sesongen 2000/2001). I skianlegget vil det imidlertid være en større andel nordmenn, da dagsturturistene ikke kommer med i denne oversikten.

  Stipulerte tall for fjorsesongen viser at Trysilfjellet hadde 683.000 dagsbesøkende i alpinsenteret. Brukerne er stort sett familier.

  - Målgruppen vår er familier, med barn og ungdom. Dette har vært viktig for oss, og vi har alltid vært svært tydelig på målgruppe i markedsføring og produktutvikling, sier Tove Viken i Trysilfjellet AS.

  Hun forteller også at det er lagt planer for vekst i anlegg, senger og infrastruktur – og at de over et tiårsperspektiv kan fordoble kapasiteten, dersom markedet er der.

  Utsikt over Hemsedal.
Foto: Ski Hemdsedal Foto: Ski Hemdsedal
  Utsikt over Hemsedal.
  Foto: Ski Hemdsedal Foto: Ski Hemdsedal Vis mer

  Stor vekst i Hemsedal

  Hemsedal er Norges nest største skisenter, når vi ser på heisomsetningen. I fjorsesongen (2000-2001) omsatte Hemsedal Skisenter for 72,8 millioner kroner – 20 prosent mindre enn Trysilfjellet. Men Hemsedal hadde en imponerende økning på 30,9 prosent i forhold til sesongen før.

  - Den store økningen skyldes hovedsakelig tre ting: Vi hadde gode snøforhold helt fra starten, vi økte markedsføringen ganske kraftig, og det var et mer effektivt salg av Hemsedal som sådan, sier daglig leder i Hemsedal Skisenter, Trond Østby.

  Østby forventer imidlertid ikke en like kraftig økning denne sesongen.

  - Vi håper å komme ut omtrent som i fjor, sier Østby. Vi startet to uker senere i år, på grunn av lite snø. Men desember har vært veldig bra, så vi har hatt en god start, til tross for den sene åpningen, forteller Østby.

  Daglig leder Østby forteller at 60 prosent av Hemsedals gjester kommer fra Norge, de resterende 40 prosentene kommer fra utlandet – hovedsakelig Sverige og Danmark.

  - Det er både stort innslag av familier og mer skiglade mennesker som er gode til å stå på ski, sier Trond Østby.

 • Her er Norges ti største alpinanlegg.
 • Relaterte artikler

 • Skikortpriser hos 15 av landets skisenter
 • Alternativ vintermoro på fem store skisteder
 • Utenlandske skifavoritter
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.