Norges mest populære attraksjoner

Med små marginer smetter Vøringsfossen forbi Holmenkollen i besøkstall.

Vøringsfossen er best besøkte naturattraksjon - og det er kanskje ikke så rart.
Vøringsfossen er best besøkte naturattraksjon - og det er kanskje ikke så rart. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Holmenkollen er best besøkte menneskeskapte attraksjon.
Holmenkollen er best besøkte menneskeskapte attraksjon. Vis mer

Men begge er egentlig vinnere – i sine egne klasser. Mens Vørigsfossen er vår mest besøkte naturbaserte attraksjon, tar Holmenkollen med Skimuseet og hopptårnet førsteplass i klassen for menneskeskapte attraksjoner.

Høysesong-målinger

Oversikten utgis av Norges Turistråd, og omfatter altså to separate klasser: best besøkte attraksjon, og best besøkte naturbaserte attraksjon. Tellingene gjøres i perioden 31. mai til 31. august, og gir et bilde av hvilke severdigheter som er mest populære sommerstid – men dette er også høysesong for turistattraksjonene.

To klasser

Vøringsfossen står oppført med 650.000 besøkende, mens Holmenkollen hadde 647.404 besøkende i samme periode. Tellemåtene på attraksjoner og naturbaserte attraksjoner er forskjellige. Det er lettere å få detaljerte tellinger på besøkende i Holmenkollen med Skimuseet, hvor man beregner besøk på grunnlag av billettsalg, enn det er å vite akkurat hvor mange par øyne som har beundret Vøringsfossen. På de naturbaserte attraksjonene foregår tellingene ved hjelp av Vegvesenets tellestasjoner, anslag og beregninger.

Rangeringen fra Norges Turistråd gir kun en oversikt over de stedene det er mulig med en viss sikkerhet å anslå besøkstall. I tillegg til disse finnes det attraksjoner med besøkende som er umulige å måle, og som dermed ikke fremkommer av statistikken. Vigelandsparken i Oslo er et slikt sted. Det antas at parken har et besøkstall på over 1 million, men da adkomstmulighetene er så mange, og parken er døgnåpen, er det umulig å gjøre tilfredsstillende målinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thundercoaster får æren for TusenFryds popularitetshopp.
Foto: Ole Walter Jacobsen
Thundercoaster får æren for TusenFryds popularitetshopp.
Foto: Ole Walter Jacobsen Vis mer

Beste hopp

Holmenkollen ligger støtt på førsteplass i sin klasse – som den gjorde i fjor. Det samme er situasjonen med Vøringsfossen i sin klasse. Det største spranget på listene i attraksjon-klassen gjør TusenFryd, som med 501.537 besøkende og en andreplass i år, har gjort et kraftig hopp fra fjerdeplassen i fjor. TusenFryd har økt besøkstallet med 26,2 prosent fra i fjor, og administrerende direktør forklarer økningen med Thundercoaster; berg- og dalbanen som var på plass til åpningen i vår.

 • Dette er de 15 best besøkte attraksjonene

 • Dette er de 15 best besøkte naturbaserte attraksjonene
 • TusenFryd er selvsagt den best besøkte attraksjonen i Akershus, og Holmenkollen den best besøkte i Oslo. Lurer du på hvilken attraksjon som er den mest populær i ditt fylke? Dette kan du se her:

 • Best besøkte attraksjoner i hvert fylke
 • Les også:

 • DinSide tester TusenFryd

 • Turistkontorenes favoritter i eget fylke
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.