Norges mest moderne sikkerhetskontroll

Takler hele 1.800 passasjerer i timen.

Norges mest moderne og mest effektive  sikkerhetskontroll har åpnet på Stavanger lufthavn Sola. Her er det automatisk mating av bokser på båndet, og en ekstra sluse hvor de som må sjekkes nøyere mates videre. Foto: AVINOR
Norges mest moderne og mest effektive sikkerhetskontroll har åpnet på Stavanger lufthavn Sola. Her er det automatisk mating av bokser på båndet, og en ekstra sluse hvor de som må sjekkes nøyere mates videre. Foto: AVINOR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye og moderne sikkerhetskontrollen som åpnet på Sola 6. desember er ifølge Avinor Norges mest effektive og mest moderne. Den skal klare å ta unna 1.800 passasjerer i løpet av en time.

Noe av nøkkelen for å få til en såpass effektiv sikkerhetskontroll er automatisk levering av bokser til å legge gjenstander i, bedre plass i området bak sikkerhetskontrollen, og en egen sluse for de som blir plukket ut til ekstrakontroll.

– Systemet brukes blant annet i Dubai og på Stansted, opplyser sjef for teknikk og kundeservice ved Stavanger lufthavn, Morten Wathne.

Sjef for teknikk og kundeservice ved Stavanger lufthavn, Morten Wathne.
Sjef for teknikk og kundeservice ved Stavanger lufthavn, Morten Wathne. Vis mer


Fra 1.200 til 1.800 i timen

Avinor har investert 40 millioner kroner i det nye systemet på Sola, som altså skal bedre kapasiteten fra 1.200 passasjerer til 1.800 passasjerer i timen.

De nye båndene er 17 meter lange, og mates automatisk med bokser til å legge gjenstander i.

– I tillegg har vi fått en påfølgende sikkerhetsportal, slik at folk som må gjennom en ny sjekk ved utslag i den første portalen, ikke trenger å gå tilbake og dermed skape køer, sier Wathne.

Norges mest effektive

– De (Stavanger lufthavn, red. anm.) er de eneste som har investert i så lange bånd og med den teknologien, sier Sindre Ånonsen, pressesjef i Avinor, til DinSide.

Teknologien han referer til er den automatiske matingen av boksene, og den etterfølgende sikkerhetsslusen. Her blir altså personer som enten har glemt å ta ut ting av lommene, fjerne belter eller liknende tatt videre til en ekstra sluse, istedet for å oppholde personer bak seg.

Avinor har nylig åpnet en ny sikkerhetskontroll på Bodø lufthavn, og de skal også åpne en ny på Trondheim lufthavn Værnes.

Ifølge Johan Vemundstad, kvalitet- og sikkerhetssjef ved Trondheim lufthavn Værnes, er de i ferd med å inngå avtale om ny sikkerhetskontroll i disse dager.

– Teknologi på røntgenmaskiner og portaler er den samme som på Sola, mens bånd- og bordkonstruksjoner er noe forskjellig. Det systemet vi velger er nyeste versjon hos vår leverandør, og høye krav til kapasitet og driftssikkerhet har vært vesentlige faktorer for valg av system. Vi mener å ha valgt det beste alternativet ut i fra våre behov og erfaringer, noe som vil gi like god effektivitet som på Sola, sier Vemundstad til DinSide.

Marthe Andersen, kommersiell sjef på Bodø Lufthavn, sier til DinSide at de har fått ny og effektiv sikkerhetskontroll med økt kapasitet. Dette er gjort blant annet ved hjelp av lengre bord før og etter røntgenmaskinene, som gir mer effektiv gjennomstrømning av passasjerer i sikkerhetsslusen.

– Vi har samme teknologien som på Stavanger Lufthavn Sola, bortsett fra automatisk retur av boksene til å ha gjenstander i, da dette har vist seg å ha noen tekniske utfordringer, sier Andersen.


Husk dette i sikkerhetskontrollen

Sikkerhetskontrollen og bagasjebåndet i ankomsthallen er steder du bør være ekstra oppmerksom for tyverier.

Skokontroll er det flypassasjerer misliker mest

Flyreisende glemmer også veldig mye i sikkerhetskontrollen og på flyplassen generelt, også dyre ting som mobiltelefoner og iPad-err. Hvert år tas det også inn store mengder flasker, og i 2011 etterlot flypassasjerene på Gardermoen seg 15.560 flasker sikkerhetskontrollen på grunn av væskeforbudet.

Fra 29. april 2013 vil det derimot være mulig å ta med seg væske i større forpakninger enn 100 milliliter i håndbagasjen. Dette betyr i praksis at det forhattevæskeforbudet opphører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer