Norges mest kuriøse museer

Tilbake til hovedartikkelen

Tørrfiskmuseum

Tørrfisk i Lofoten. Foto: Kristin Sørdal
Tørrfisk i Lofoten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


I Lofoten finner vi et museum som skryter av å være det eneste av sitt slag . Og det er vel liten grunn til å tro at det finnes flere tørrfiskmuseum der ute i verden.

Museumet tar deg gjennom hele tørrfiskprosessen fra sløying av fisken til tørringsprosessen og kvalitetsbedømmelser. Museumet drives av tørrfiskeksperten Steinar Larsen, som guider turister gjennom den gamle, renoverte bryggebygningen.

- Dette er hjertebarnet mitt, sier Larsen, som har drevet med tørrfisk i over 20 år.


>>NESTE: Småflasker med muselikEn flaske her, en flaske der

 Foto: Karoline Brubæk
Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Du vet de små flaskene med alkohol som du får på flyet? Kanskje du til og med har et barskap med flasker fra de stedene i verden du har besøkt? Vel, samlingen din blir nok ikke like stor som den du finner i småflaskemuseet i Oslo.

Eiendomskongen Christian Ringnes står bak The Mini Bottle Gallery som har alt fra små Absolut Vodka-flasker til Celina Midelfarts berømte glass med døde mus.

>> Se bilder fra småflaskemuseet


>>NESTE: Grotesk sykdom på museum


Gjennombrudd i forskning på spedalskhet

 Foto: Lepra.no
Foto: Lepra.no Vis mer


Lepramuseet ligger i det historiske St. Jørgens Hospital i Bergen. Sykehuset var med på å gjøre Bergen til et internasjonalt senter for lepraforskning, og museet tar deg med gjennom historien fra sykehusets begynnelse til den siste pasienten som døde der på midten av 1900-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lepra er en kronisk infeksjonssykdom, som følge av smitte av leprabasillen. Lepra blir ofte omtalt som spedalskhet, og var vanlig i Norge fram til 1900-tallet.


Kilder: Lepra.no og Caplex

>>NESTE: Smugletabbene


Rundt 40.000 sigarettpakker var gjemt i denne bilen. Den, og mange andre smuglehistorier, kan du på med deg på Norsk Tollmuseum. Foto: Kristin Sørdal
Rundt 40.000 sigarettpakker var gjemt i denne bilen. Den, og mange andre smuglehistorier, kan du på med deg på Norsk Tollmuseum. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Smuglemuseum

Norsk Tollmuseum byr på utstilling av alle mulige kreative former for smugling gjennom tidene.

Her finnes fiolinkasse med sprit, hydraulisk jekk full av narkotika og en bil som var stappet med 40.000 sigarettpakker da tollerne stoppet den.

>> Bildespesial: Norsk Tollmuseum

>> Bli med gjennom tollen på Gardermoen>>NESTE: Er du redd for edderkopper?


Denne grønne pytonen har en prislapp på 10.000 kroner. Du finner den knallgrønne slangen i Oslo Reptilpark. Foto: Kristin Sørdal
Denne grønne pytonen har en prislapp på 10.000 kroner. Du finner den knallgrønne slangen i Oslo Reptilpark. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Slanger og krypdyr

I hovedstaden finner du landets første og eneste reptilpark av sitt slag. Reptilparken holder til i en bygård i Oslo, og er fylt av flere titalls kryp, alt fra slanger til edderkopper og frosker.

- Reptiler har alltid vært min store fascinasjon, det er det jeg tenker på hele dagen, og det er dette jeg vil drive med, sa parksjef Are Hogner da DinSide besøkte parken for en stund tilbake.

Oslo Reptilpark er kanskje mer en krypdyrhage enn et museum, men vi synes stedet var så spesielt, at vi måtte bare ha det med i denne oversikten.

>> Bildespesial: Oslo Reptilpark


>>NESTE: Norges fulleste museum?


Norges fulleste museum? Foto: Kim Jansson
Norges fulleste museum? Foto: Kim Jansson Vis mer


Akevittmuseum

Tradisjonsrike Løiten Brænderi, kjent for sin Linie Aquavit, er stedet for Norges mest spilte teaterforestilling.

Forestillingen "En Akevisitt" er laget av Odd Magnar Syversen, og spilles kun av én person. Det gamle brenneriet er den eneste kulissen til det svært populære teaterstykket. Stykket er blitt vist over 3.900 ganger, og har vært omtalt i den norske utgaven av Guinnes rekordbok som landets mest spilte teaterstykke.

Så om du kunne tenke deg en guidet tur gjennom et godt stykke akevitthistorie, bør du ta turen til Løiten Brænderi.

>> Sjekk ut taxfreeprisene på akevitt her


>>NESTE: Trusekongen Sputnik!


Knut T. Storbukås, bedre kjent som Sputnik, foran sputnikmuseet i Drangedal, Telemark. Foto: Sputnik.no
Knut T. Storbukås, bedre kjent som Sputnik, foran sputnikmuseet i Drangedal, Telemark. Foto: Sputnik.no Vis mer


Trusekongen viser seg frem

Sputnik har samlet sammen alle sine sølv-, gull-, diamant- og platinaplater, og viser dem frem i Sputnik Museet i hjembygden Drangedal. I tillegg har det ganske sære museet en rekke bilder av Sputnik og bandet hans, samt haugevis med avisutklipp med artikler om den folkekjære artisten og lastebilsjåføren. For ikke å glemme visningen av filmen Fra Drangedal til Moskva. Spennende? Døm selv.

For en femtilapp får du i tillegg en minikonsert med «Skilles Johanne», «Lukk opp din hjertedør» og andre sanger som har gjort Sputnik kjent.