Norges mest harry sted

Mo i Rana, Hafjell eller Namsos? Hvilket sted fortjener tittelen Norges mest harry sted? Bli med å avgjøre hva som landets mest råeste harrysted.

HARRY: Bilen er uløselig knyttet til harrykultur.
HARRY: Bilen er uløselig knyttet til harrykultur.Vis mer

Revehale og grorudpalme, sier noen. Bonderomantikk i Holmenkollen og lottomillionærer, mener andre. Hva betyr egentlig harry?

- I dag er det svært vanskelig å finne ein felles tyding av dette ordet. Byfolk bruker det om bygdefolk. Bygdefolk bruker det om byfolk. Austkantfolk om vestkantfolk. Vestkantfolk om austkantfolk. I dag er uttrykket mest eit slags samlebegrep for ting ein ser ned på og/eller sjølv kjenner seg heva over. Skal ein prøve å finne ein litt snevrare definisjon, så betyr ordet ofte noko slikt som ekstremt folkelig, ualminnelig alminnelig, og totalt uinteressert i motar, trender, retningar, sier Are Kalvø, som har skrevet bok om emnet. Harry kom ut på Samlaget i 1999.

Kalvø forteller videre at harryordet opprinnelig er et Oslo-ord, som i følge språkforskere ble brukt i Oslo Vest, Bærum og blant arbeideklasseungdom på østkanten. Uttrykket oppstod en gang rundt førti- og femtitallet.

Harry bak rattet?

- Mye tyder på at det er en sammenheng mellom harrykultur og bilkjøring - hvorfor er det slik?

- Bilen har ein mykje meir naturlig og vesentlig plass i ungdomstida på små plassar, og tradisjonelt har harry-begrepet blitt klistra på småplassar og bygde-Norge. I byar er ikkje bilane like nødvendige. På bygda blir bilen brukt til transport til og frå festar langt unna, til vorspeil, nachspiel, og til sjølve festen, for den del. Noko som ikkje er rart sidan avstandane er større og tilgangen på serveringsplassar mindre. Sidan bilane blir brukt såpass mykje, er det også naturlig at ein pyntar dei og bruker tid på dei, og derfrå kjem ein del av dei mest kjente harry- og rånesymbola - terningen, wunderbaumen.

Grunnlaget for utvelgelse

- Hvorfor får noen steder harrystempel, mens andre ikke? Alle steder, inkl. Oslo har jo bilbrisestriper?

- For det første er det svært mange som held Oslo for å vere Norges største harry-by. Kva plassar som blir stempla som harry, har svært stor samanheng med kvar du spør. Harry uttrykker mange tradisjonelle skiller. Byfolk har gjerne meint at bygdene er harry. Bygdefolk har begynt å meine at byfolk er harry. Og svært mange overalt i landet meiner at dei har vore på Norges mest harry plass, og at det er ein liten plass som ligg like ved der dei sjølv bur. Dette tipper eg for eksempel er grunnen til at ein relativt stor by som Drammen har fått eit slags nasjonalt harry-stempel. Den ligg litt for nært Norges største by. Sjølvsagt har heller ikkje Herodes Falsk bidratt til å fjerne harry-stempelet, men det er ei anna historie.

- Kan Holmenkollen, Hemsedal og Oslo Vest være harry?

- Absolutt. Snobbe-harry.

Boblere

Hafjell, Østfold fylke og Namsos er noen av stedene som har kvalifisert seg til DinSide Reises harde harrykåring. Den fullstendige harryoversikten finner du i denne artikkelen.

Flere steder deltok, men manglet den lille ekstra harryfaktoren som måtte til for å komme opp blant de ti beste. Disse stedene var Haugesund, Molde og Hønefoss.

DinSide Reise har selvfølgelig også kåret verdens mest harry reisemål. Deltakere og vinner finner du i denne artikkelen.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.