Strendene på Lista har du mer eller mindre for deg selv. Foto: Tore Neset
Strendene på Lista har du mer eller mindre for deg selv. Foto: Tore NesetVis mer

Norges "hemmelige" perler

Sommerlige godbiter du kanskje aldri har hørt om før.

Det er vel knapt noe sted i Norge som kan karakteriseres som hemmelig. Likevel tar vi sjansen og lister opp destinasjoner som kan tilby deg det eksotiske eller lille ekstra, og som i hvert fall ikke alle i Norges land vet om.

Hvis mange vet om stedene, så er det i alle fall ikke veldig mange som har vært der selv, tør vi å påstå.

Norgesferie kommer til å bli veldig populært blant normenn i år. Det er finanskrisen som gjør at flere dropper utlandet til fordel for en ferietur i eget land. Kanskje en av perlene under frister?

Listen ble til da jeg sendte mine gode journalistkolleger i Aller Internett en e-post og ba dem avsløre sin hemmelige perle. Siden vi kommer fra alle kriker og kroker i landet, ble det en ganske spennende liste.

Har du noen tips til norske perler du vil anbefale andre? Skriv i debattforumet under!

Sogndalstrand er et godt bevart gammelt ladested. Foto: Riksantikvaren
Sogndalstrand er et godt bevart gammelt ladested. Foto: Riksantikvaren Vis mer


Slapp av i Sogndalstrand, Sokndal kommune, Rogaland
Skrivende journalist vil anbefale en tur til Sogndalstrand, et gammelt ladested helt ute i havet. Her er det ikke lov å skynde seg eller stresse. Et besøk hit anbefales på det sterkeste. Sogndalstrand er full av sjarmerende trehus, hyggelige kafeer og morsomme butikker. Ta deg en lapp på en kafé, eller spis en is mens du kikker på laksen som spretter oppover elveoset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se flere bilder fra alle stedene i bildespesialen nederst i saken.

Kristina og reisefølget traff blink på været da de besøkte Fanaråken i fjor sommer. Foto: Privat
Kristina og reisefølget traff blink på været da de besøkte Fanaråken i fjor sommer. Foto: Privat Vis mer


Nyt mat og natur på Nørdstedalseter og Fannaråkhytta, Sognefjellet
Fagredaktør i DinSide Økonomi, Kristina Picard, er en garvet turistforeningshyttegjest. Hun trekker frem denne hytta på grunn av den nydelige maten. Nørdstedalseter er ikke den mest besøkte hytta, men verdt turen. Her serveres nemlig lokale spesialiteter. Nørdstedalseter ligger overst i Fortundalen i Breheimen. Om sommeren kan du kjøre helt frem. Les mer om mattilbudet her.

Kristina vil også trekke frem Fannaråkshytta, som er Norges høyestliggende turisthytte med sine 2.068 moh. Jeg kan skrive under på et dette er en flott hytte, og selv om turen opp er bratt, er slitet verdt det. Gå gjerne fra Turtagrø, en moderne og lekker turisthytte ved Sognefjellsvegen. I fjor sommer var Picard så heldig å treffe på godværet. Sammen med reisefølget satt hun ute og spilte kort i sola til klokken ti om kvelden.

Bulandet ligger helt vest i havet. Her sett fra nord. Foto: Bulandet Grendalag
Bulandet ligger helt vest i havet. Her sett fra nord. Foto: Bulandet Grendalag Vis mer


Langt vest til Bulandet, Askvoll kommune, Sogn og Fjordane
KK.nos Ida Bergstrøm var kjapt ute og ville tipse om Bulandet. Dette flotte øyriket kan friste med å ha alt det mest vestlandske i landet - fordi du ikke kommer stort lenger vest enn dette. Bulandet er i dag det vestligste levende fiskeværet i Norge. Selv om Bulandet består av rundt 300 øyer, holmer og skjær, er bare rundt 15 bebodde.

Hit reiser du for å utforske øyene, holmene og skjærene, til fots eller på sykkel, klatre opp på fjellet Alden, fiske og slappe av. Du kan kjøre hit fra Førde, eller ta ferge fra Askvoll.

Hamningberg er et juveleksempel på kystkultur i Nord-Norge. Foto: Wikipedia
Hamningberg er et juveleksempel på kystkultur i Nord-Norge. Foto: Wikipedia Vis mer


Nostalgiske Hamningberg, Båtsfjord kommune, Finnmark
Hamningberg er et gammelt nedlagt fiskevær i Båtsfjord kommune, ytterst på Varangerhalvøya i Finnmark. Nydelig beliggenhet og bebyggelse fra 1800-tallet gjør at Seher-redaktør David Stenerud mener du bør ta turen. Hamningberg slapp unna tyskernes branntokt under krigen, og er dermed et godt eksempel på hvordan kyststedene så ut før i tiden. Det er ingen som bor her permanent lenger, men noen av boligene brukes som ferieboliger.

Hopp i de mange kulpene i Jettegrytene. Foto: Karoline Brubæk
Hopp i de mange kulpene i Jettegrytene. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Jettegrytene i Nissedal
DinSide-redaktør Karoline Brubæk mener Jettegrytene i Nissedal er så spesielle at det ser ut som om det har vært troll på ferde. Virvlende vann og løse steiner har laget dype kulper og artige formasjoner. Dette er et eldorado for gøyale badekrumspring, og når sola står på, blir både fjellet og vannet godt og varmt. Før elva Fyresåna ble lagt i rør, var jettegrytene en godt skjult hemmelighet. Nå er dette blitt en yndet badeplass. Husk å bare grille på anviste plasser! Varme griller kan få fjellet til å sprekke. Jettegrytene ligger ved Haugsjåsund, der det er skilt. Følg riksvei 41, Telemarksveien, mot sørsiden av vannet Nisser. Les mer og se bilder i vår reisereåportasje Naturlig badeland i Telemark.

Aursjøvegen er ikke noe for den nervøse bilføreren. Foto: Karoline Brubæk
Aursjøvegen er ikke noe for den nervøse bilføreren. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Aursjøvegen med hjertet i halsen
Karoline vil også gjerne anbefale enda en perle, nemlig Aursjøvegen. Trollstigen er ingenting mot Aursjøvegen, mener hun. På turen får du med deg Aurstupet, Mardalsfossen og Eikesdalsvatnet, Dovrefjell- Sunndalsfjella nasjonalpark, helleristninger, Aursjøhytta, Nesset prestegard, Visningsverk Statkraft og mye mer. Bratt som bare det, med hårnålssvinger og stup. Veien anbefales ikke for busser og biler med campingvogn. Les mer og se bilder fra DinSide reiseartikkel Tøffere enn Trollstigen.

God sørlandsstemning under kammermusikkfestivalen. Foto: Liv Øvland/Risør Kammermusikkfest
God sørlandsstemning under kammermusikkfestivalen. Foto: Liv Øvland/Risør Kammermusikkfest Vis mer


Risør, og spesielt Kammermusikkfestivalen
Risør, en av de vakreste sørlandsidyllene må med, synes fagredaktør i DinSide Helse, Linda Aslaksen. Riktignok er hun en smule inhabil siden hun er derfra selv, men ingen kan si at Risør ikke har sjarm i bøtter og spann. Spesielt anbefaler hun å besøke byen under Kammermusikkfestivalen (23.-28. juni):

"Her får du musikk fra verdensstjerner innen klassisk musikk servert på ekstremt lite pretensiøst vis. Det holdes konserter over hele byen, i kirker, verkstedhaller, på torv, i bakgater og ute på holmer. Alle plasser er unummererte så her må Jørgen Hattemaker og Kong Salomo stå i kø sammen – dette må være Norges mest innarbeidede køkultur med stor stemning. En fantastisk bra måte å sjekke ut om du faktisk liker klassisk musikk. Bedre enn dette blir det ikke. Se ellers opp for musikanter som sleper rundt på instrumentene sine og fare for å møte en verdensstjerne på en benk mens han spiser is."

Lista er sommerparadiset til Tore Neset. her fra Lomsesanden. Foto: Tore Neset
Lista er sommerparadiset til Tore Neset. her fra Lomsesanden. Foto: Tore Neset Vis mer


Lista, værbitt og vakkert
Veldig mange vet hvor Lista er, men har du vært der? Det har redaktør i Digi og ITavisen Tore Neset vært, utallige ganger. For ham er dette ferieparadiset. De fleste sommerturistene stopper i Mandal, men Lista ligger bare litt lenger vest, og er verdt turen. Ja, det kan blåse friskt her, men treffer du med godværet, kan du kose deg på flotte sandstrender med nesten ingen andre mennesker. Lista er forresten like fint når det blåser, mener Tore. Les mer om Lista, og se flotte bilder i saken Sommerminner fra Lista.

Sogndalstrand er verdt et besøk i sommer. Foto: Stine Okkelmo
Sogndalstrand er et gammelt ladested. Her ser du lakseelven der laksen spretter seg oppover og inn i landet. Foto: Stine Okkelmo
Det maritime har naturlig nok satt sitt preg på Sogndalstrand. Artige detaljer finner du på hvert eneste hus. Og husk - det er ikke lov å haste avgårde når du er i Sogndalstrand. Maks 25 skritt per minutt er øvre grense, faktisk! Foto: Stine Okkelmo
Dampende varme sveler, skillingsboller eller solboller. God mat er en viktig del av Sogndalstrands tilbud til besøkende. Foto: Stine Okkelmo
Kristina og reisefølget traff blink på været da de besøkte Fanaråken i fjor sommer. Foto: Privat
Bulandet ligger helt vest i havet. Her sett fra nord. Foto: Bulandet Grendalag
Ta deg en sykkeltur for å se hele Bulandet. Foto: Janne Nybø
Hamningberg er et juveleksempel på kystkultur i Nord-Norge. Foto: Wikipedia
Litt trist at det nå er forlatt, men flott at bygningene er bevart. Foto: Wikipedia
Hopp i de mange kulpene i Jettegrytene. Foto: Karoline Brubæk
Aursjøvegen er ikke noe for den nervøse bilføreren. Foto: Karoline Brubæk
Utsikt over Eikesdalen. Foto: Karoline Brubæk
God sørlandsstemning under kammermusikkfestivalen. Foto: Liv Øvland/Risør Kammermusikkfest
Risør blomstrer opp om sommeren, og er verdt et besøk også utenom festivalen. Foto: Matti Bernitz/Innovasjon Norge
Lista er sommerparadiset til Tore Neset. her fra Lomsesanden. Foto: Tore Neset
Strendene på Lista har du mer eller mindre for deg selv. Foto: Tore Neset
Hyggelige Loshavn er full av sørlandshus. Foto: Tore Neset