Norges flotteste asfaltstrekning

Den er blitt kåret til verdens vakreste turistvei. I fjor ble den utropt til århundrets byggverk i Norge. Er det bare jålete superlativer, eller byr Atlanterhavsveien på Norges flotteste kjøretur?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 Foto: Karoline Brubæk
Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Norges flotteste asfaltstrekning

 1. Atlanterhavsveien i bilder
 2. Norges turistveier

Bilferie

Vil du velge en turistvei på neste bilferie? (Avsluttet)
Ja, det ser fristende ut(72%) 213
Drar ikke på bilferie(16%) 47
Nei, velger kjappeste vei(12%) 34
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


På ferd langs den sommergrønne fjorden er det lite som tyder på at vi nærmer oss en av landets mest omtalte og bejublede veistrekninger, århundrets byggverk. Vi følger en smal og rufsete riksvei som ligger som et støvete bånd mellom mørkegrønt sommergress og lysegrønne enger der bonden akkurat har frisert seg til første omgang med vinterfôr. Bensinstasjonen vi lar passere på høyre hånd, reklamerer med at den er lukket. - Ikke at vi ville stoppet for påfyll, for her er pumpene innpakket i rufsete plast og malingen drysser. Hvor er da denne store turistattraksjonen? Her virker det bare forlatt.

I forblåst selskap

Rundt et par svinger til er det ikke lenger åkerland som dominerer. Landskapet åpner seg med flatblåste lyngheier ut mot Hustadvika, en av norskekystens mest beryktede havstrekninger. Her ute hersker måkene mellom skjærene, men et perlekjede av holmer har de ikke lenger for seg selv. For her har noen funnet ut at det trengs en vei. En Atlanterhavsvei. Den svinger seg via molo og broer fra holme til skjær, og etter åtte kilometer til sjøs ut fra Eide kommune, når den land på Averøya.

Langs riksvei 64 tar vi 90 grader til høyre i et kryss, og så er vi plutselig ikke alene lengre. Langs den 6,5 meter smale veien ytterst mot havet kjemper trønderske bobiler med hedmarkske campingvogner om de beste oppstillingsplassene. Danske mc-førere kjører slalom mellom storøyde nederlandske bilturister i sneglefart, og tyske turbusser blir kløppere i lukeparkering på populære stoppeplasser. Ut strømmer leggevannlilla pensjonistdamer i helsesko, på saltsleipe skjær som før var forbeholdt fiskere og måker. I bølgene utenfor dupper dykkere fra hele verden, og langs brorekkverkene står sportsfiskere i alle størrelser og håper på napp. I vest er det hav helt til Færøyene, og i øst bremser fjellene på Hustad og Eide for havtåkeskyenes ferd innover i retning Molde. Er du heldig får du oppleve flere "årstider" på samme tur, været skifter fort i nordvest.

>> Se bildene fra Atlanterhavsveien

Hvordan reiser du hit?

Vi fulgte riksvei 64 langs fjorden fra Eide til Vevang. Det er denne du følger om du kommer fra Molde. Bare litt lengre tid tar det å kjøre via Bud og Hustad i Fræna - der vil du ha havet på ytterskjær store deler av veien. Du kan også kjøre via Kristiansund og ta ferge til Bremsnes og følge riksvei 64 mot Molde.

image: Norges flotteste asfaltstrekning

Å gjøre langs Atlanterhavsveien:

 • Fiske fra broene og andre fiskeplasser
 • Om du kan dykke, bør du sjekke Hustadvikas skipskirkegård og tareskoger. Om du ikke kan, er det mulig å lære å dykke på Strømsholmen Sjøsportssenter.
 • Spise og overnatte på Ragnar Thorseths Håholmen, restaurert fiskevær som du når med båt fra en havn langs veien. Rutebåt hver hele time i feriesesongen.
 • Se grunnstøtte Sanda Sug, og tenk på alle som det gikk verre med ute i den forræderske Hustadvika. Det står også en minnestein over omkomne på havet langs veien.
 • Snart turistveg

  Atlanterhavsveien blir innen 2015 innlemmet i Statens Vegvesens prosjekt Nasjonale Turistveger - unike kjøreturer langs det beste av norsk natur. Til nå har fire veistrekninger fått merket som viser at de er en nasjonal turistveg.

  >> Flere turistveier i Norge

  >> Se bilder fra Norges vakreste turistveier

  Storseisundet bru er den største langs Atlanterhavsveien. Foto: Karoline Brubæk
  Storseisundet bru er den største langs Atlanterhavsveien. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


  Fakta om Atlanterhavsveien:
  Veien ble påbegynt i 1983, og åpnet 7. juli 1989.
  Lengde: 8.274 meter.
  Vevangstraumen bro: 119 meter lang, 10 meter seilingshøyde.
  Hulvågen bruer (tre stk): 293 meter lange, fire meter seilingshøyde.
  Storseisundet bru: 260 meter lang, 23 meter seilingshøyde.
  Geitøysundet bru: 52 meter lang, 6 meter seilingshøyde.
  Store Lauvøysund bru: 52 meter lang, 3 meter seilingshøyde.
  Lille Lauvøysund bru: 115 meter lang, 7 meter seilingshøyde.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!