Norges fineste toaletter?

Nasjonale turistveger har fått noen helt spesielle attraksjoner.

Et av Norges mest spesielle toalettbygg ligger på Hereiane rasteplass ved Hardangerfjorden. Stein og glass og kraftige farger i fokus. Dette finnes på nasjonal turistveg Hardanger, fylkesveg 550 i Jondal. Arkitekt: Asplan Viak - Knut Hellås / 3 RW - Susanne Pushberger Foto: Hege Lysholm/Statens vegvesen
Et av Norges mest spesielle toalettbygg ligger på Hereiane rasteplass ved Hardangerfjorden. Stein og glass og kraftige farger i fokus. Dette finnes på nasjonal turistveg Hardanger, fylkesveg 550 i Jondal. Arkitekt: Asplan Viak - Knut Hellås / 3 RW - Susanne Pushberger Foto: Hege Lysholm/Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bør ikke bare være asfalt som trekker. Langs storsatsningen Nasjonale turistveger kan du nyte langt mer enn en håndfull unik arkitektur og arkitektoniske løsninger. Fra utsiktspunkt, spiseplass og hvilesteder, til avtreder. Ja, nettopp - toaletter.

Og borte er plankebua med utedo-preg, en av årsakene til at vi heller velger å tre av på nærmeste bensinstasjon fremfor offentlige rasteplasser. Langs turistvegene finnes et større antall toaletter som nesten er verdt en stopp i seg selv.

Arkitekt-do


Merk for eksempel det steintøffe toalettanlegget ved Hereiane rasteplass ved Hardangerfjorden og den moderne vrien på laftebu ved Flydalsjuvet utsiktsplass på turistvegen Geiranger-Trollstigen. Disse og noen til ser du på bildene nedenfor.


Skal være skiltet innen sommeren 2012

Turistvegene er en samling av 18 utvalgte strekninger fra nord til sør i landet. Strekningene er plukket ut på grunn av at de gir spesielle kjøreopplevelser i fjell, langs fjord eller kyst. Men det er ikke bare naturen som står i fokus. Langs rutene er rasteplasser og utsiktspunkter kraftig opprustet, og her står nå spennende arkitektur klar til å forsterke gode opplevelser.

Kåring: Her er Norges fineste rasteplasser

Mye er spesielt tilpasset områdene. For eksempel utsiktstpunkt bygget rundt trær og klipper, og som overheng ut over dalsider.

Innen juni 2012 skal alle turistvegene være merket, melder Statens vegvesen. Mer om turistvegene finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer