Hotel Union Øye er et ærverdig hotell med mye atmosfære. Foto: CH/Innovasjon Norge
Hotel Union Øye er et ærverdig hotell med mye atmosfære. Foto: CH/Innovasjon NorgeVis mer

Norges beste steder å spise og sove

Se fem av perlene ekspertene har valgt ut.

Hvor skal du dra hvis du ønsker deg en spesiell matopplevelse og en god natts søvn? En ny bok hjelper deg å velge.

"50 Beste spise- og overnattingssteder i Skandinavia" presenterer deg for spesielle spisesteder i Norge, Sverige og Danmark.

Skandinavia er full av flotte hotell, herregårder, kroer og gårder som er opptatte av å gi gjestene en unik opplevelse. Det kan ikke ha vært så lett å skulle plukke ut 50 av dem. Stedene som presenteres i boken er valgt ut på bakgrunn av mat, atmosfære og innredning, beliggenhet og totalopplevelse. Det er Helge Baardseth, reiseskribent og tidligere redaktør av reisemagasinet Vagabond, Espen Grønli, fotograf med interiørbilder som spesialfelt, Ole Peder Juve, designer, og Hans Petter Smeby, arkitekt og redaktør for bladet Nytt Rom, som har plukket ut perlene.

 Foto: Intermekanika
Foto: Intermekanika Vis mer


Blant de norske spisestedene som nevnes finner vi blant annet Kviknes Hotel, Sogndalstrand Kulturhotell, Kongsvold Fjellstue og Stokkøya Sjøsenter.

Se beskrivelse av fem andre utvalgte norske spisesteder lenger ned i artikkelen.

Boken nevner også danske spisesteder som Brøndums Hotel, Luneborg Kro, Hjorths Hotel, og svenske spisesteder som Borregården Bed & Breakfast, Karlaby Kro og Vitemölla Badhotel.

Her er presentasjonen av fem av de norske steder fra boken:

Hotell Union Øye

Hotell Union Øye ligger på sletten innunder fjellene innerst i Norangsfjorden i Møre og Romsdal. Sveitserslottet ligger langs veien, som en god, gammel skysstasjon. Hovedfasaden preges av åpne og innebygde verandaer, store tak, arker, tårn og snirklete utskjæringer og detaljer. Hotellet ble oppført i 1890-årene, og ble fra første stund et populært sted for både kongelige, adelige og andre selebriteter på denne tiden. Karen Blixen, Sir Arthur Conan Doyle, Nansen, Ibsen og Grieg, for å nevne noen, besøkte regelmessig hotellet om sommeren. Stedet ble også et senter for fjellsport, som utgangpunkt for turer i de mektige Sunnmørsalpene. Hotellet fremstår i dag som en perle i naturskjønne omgivelser. Det er sterke farger, himmelsenger, mørkt treverk og eim av både fordums prakt og moderne hotelldrift i luften. Hotellet ble da også i 1996 plukket ut som et av verdens 12 mest spennende hoteller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor:
Union Øye ligger i et utrolig landskap. På alle kanter stiger de mektige Sunnmørsalpene opp fra dalbunnen. Mot sydøst ligger Norangsdalen, det trangeste dalføret i landet, og et fantastisk skue der naturkreftenes tilstedeværelse føles sterkt og evig. Dessuten er hotellet er et av de fineste eksemplene på trehotellarkitekturen fra turismens barndom i Norge. Den vakre og originale bygningen er også faktisk Norges første prefabrikerte hus.

På nett: Hotel Union Øye

Tørvis Bre-, Ski- og Fjordhotell

Tørvis fjordhotell ligger idyllisk til i Marifjøra ved Lustrafjorden, den innerste armen av Sognefjorden. Marifjøra var fra gammelt av et yrende handelssted sentralt plassert i forhold til bygdene rundt, med livlig båttrafikk til og fra Bergen. Det lille sjarmerende stedet med sine hvite hus ligger en liten avstikker fra Sognefjellsveien, ned Norges korteste riksvei (260 meter). I 1875 kjøpte Jacob T. Tørvis stedet, og Tørvis hotell ble etablert. Hotellet har tradisjoner helt tilbake til 1600-tallet, og det gamle gjestgiverhuset fra den tiden er kjernen i det nåværende hotellbygget. Etter siste verdenskrig har hotellet blitt utvidet flere ganger, med sidefløyer og tilbygg i bakkant. I 2009 gjenåpnet hotellet etter en total rehabilitering og opprustning.

Hvorfor:
Dagens eiere, Mette og Rolf Wikborg, har gjenskapt hotellet til sjarm og hygge, og usnobbete komfort. Hyggelig innredning, med både moderne og tradisjonelle innslag. Hotellet ligger også midt i hjertet av store utendørsopplevelser, og er et naturlig utgangspunkt for turer til Jostedalsbreen, Jotunheimen og Breheimen. Bratte fjellsider og mye snø gjør det til et eldorado for toppturer og frikjøring. Hotellet har også tilsatt en egen ekspert på jakt og fiske som komponerer turer for interesserte. Ved hotellet kan man leie både sykler og kajakker, som gjør det mulig å oppdage fjorden og nærområdet på egen hånd.

På nett: Tørvis Bre-, Ski- og Fjordhotell

Brosundet i Ålesund. Foto: Intermekanika
Det gamle er i sor grad bevart på Hotel Brosundet. Foto: Intermekanika
Røisheim Hotel i Bøverdalen er opprinnelig en gammel gård. Foto: Intermekanika
Turtagrø Hotell har lang historie, men dagens bygning er moderne og annerledes. Foto: Intermekanika
Turtagrø Hotell er et flott utgangspunkt for fjellturer, for eksempel opp til Fanaråken. Foto: Intermekanika
Tørvis Fjordhotell er totaltrenovert i 2009. Foto: Intermekanika
Union Øyes hotellrom er innredet i gammel stil. Foto: Intermekanika
Hotel Union Øye ligger flott til innerst i Norangsfjorden. Foto: Intermekanika
Union Øye ligger i en gammel sveitservilla fra 1890-årene. Foto: Intermekanika


Turtagrø Hotel

Turtagrø Hotell ligger 884 meter over havet, på et platå i dalsiden ned fra Sognefjellet mot Vestlandet. Fra Sognefjellveien, med digre steiner og breer faller plutselig kjørebanen i bratte svinger ned fjellsiden til Turtagrø. Foran hotellet, mot vest, går veien videre nedover til Lusterfjorden. Det første hotellet på Turtagrø ble bygget i 1888. Den mektige Jotunheimen var allerede blitt et populært sted for pionerer innen nordisk fjellsport, og Turtagrø ble et senter for klatrere og fjellvandrere. Det gamle og kjente hotellet brant ned i 2001, men allerede året etter stod et nybygd hotell klar for åpning. Arkitektene Jarmund/Vigsnæs fikk jobben med å utforme det nye hotellet, som både skulle bevare det beste ved det tidligere hotellets karakter, og samtidig tilfredsstille moderne krav til komfort og bygningsuttrykk.

Hvorfor:
Det moderne uttrykket er flott tilpasset fjellet og dalsiden. Hotellet framstår som et blikkfang og ”scene” for hotellets aktiviteter, og tilhørighet til fjellheimen. Det er stein og tre i et felles utrykk, med tilknytning til både sted og historie. Taket stikker opp som fjelltopper, og danner spennende rom. Hotellet er ujålete og trivelig. Innredningen er lys og nordisk. Moderne og samtidig tilforlatelig, med sine solide tremøbler og jordfarger. Det lukter peis, og den gode maten serveres på langbord.

På nett: Turtagrø Hotel

Hotel Brosundet

I den berømte brannen i 1904 strøk det med 700-800 hus. Ålesunderne bygget opp en vakker jugendby fra ruinene, og den er i dag en av de få bevarte jugendstil-byer som i det hele tatt finnes. Hotel Brosundet ligger ved kanalen ganske midt i byen, i et tidligere lagerhus. På gateplan ligger resepsjonen og sjørestauranten Maki, med vinduer mot kanalen. Her er det fersk sjømat fra Nordsjøen, tilberedt på stadig nye måter. Rom nummer 47 ligger et stykke unna. Ved innseilingen til Ålesund står Molja fyr, her er det innredet gjesterom. Frokosten blir fraktet ut hver morgen.

Hvorfor:
Fantastisk beliggenhet ved kanalen sentralt i Ålesund. Fin utsikt til båttrafikken. Rehabilitert til topp moderne klasse av Snøhetta og Invit arkitekter. Rom og interiører er blitt utformet med respekt for bygningens historie og levde liv. Interessante løsninger der de enorme og gamle sjøbodkonstruksjonene er satt opp mot tynne glassvegger og nye nordiske møbler.

På nett: Hotel Brosundet

Røisheim Hotel, Bøverdalen

Sognefjellsveien er Norges høyeste fjellovergang, mellom Sognefjorden og Gudbrandsdalen gjennom dramatisk høyfjellsnatur, tinder og massive isbreer. De 110 kilometerne mellom Gaupne i Sogn gjennom Bøverdalen til Lom i Oppland, har fra gammelt av vært ferdselsåre og inngangsport til Jotunheimen. Den gamle kjerreveien var lunefull og ikke ufarlig, så reisende stoppet derfor på Røisheim i Bøverdalen for mat og hvile før den beryktede fjellveien over til vestlandet. Slik startet opprinelig turismen på Røisheim. I 1820-årene ble Jotunheim ”oppdaget” og kjent utover landets grenser. Turistene strømmet etter hvert til for å oppleve den fantastiske naturen. Galdhøpiggen ble besteget for første gang i 1850, og Røisheim ble snart også en base for klatresporten i Europa. I 1938 ble den gamle kjerreveien over fjellet erstattet med en ny bilvei, og turisttrafikken på Røisheim økte. I 1960-årene var stedet nedslitt og uten noen form for moderne komfort. I samarbeid med Riksantikvaren ble det satt i gang et omfattende restaureringsarbeid som varte i fem år. Alle hus på tunet ble satt i stand og skysstasjonens opprinnelige miljø ble gjenskapt og bevart. Røisheim ble igjen et populært reisemål med sitt særpreg og sjeldne atmosfære, og kjent som et av landets beste matsteder.

Hvorfor:
Det gamle bygningsmiljøet er godt bevart. Allerede i 1923 ble Røisheim skysstasjon fredet, både av hensyn til bygningene og det komplette tunet, og det spesielle antikvariske miljøet. De fleste av de 12 husene som utgjør hotellet i dag stammer fra 1700-tallet, men det eldste huset er fra 1500. Stedet har hatt flere dedikerte eiere og drivere, som pietetsfullt har holdt husene i stand, innredet koselige gjesteværelser, og sørget for den ekstra gode maten.

På nett: Røisheim Hotel