Norge toppfavoritt

National Geographic Adventure utroper Spitsbergen som det stedet i verden du bør reise for å oppleve snøen, i 2008.

Publisert
Sist oppdatert

Opplevelser i fjell, vann, skog, snø, ørken og på vei - her er de heteste tipsene for 2008.

Det er høyt ansette National Geographics Adventure-magasin som nå lanserer sin favoritliste for opplevelser i de forskjellige miljøene, for året som kommer.

SNØ: Spitsbergen

- Lenge en forskningsstasjon for miljø, men i det senere har Spitsbergen blitt kjent som "ground zero" i klimadebatten. Kanskje er det fordi besøkende får førstehåndskjennskap til hva som står på spill - et arsenal av isbreer, rikt dyreliv og gjespende fjorder, skriver National Geographic Adventure (fritt oversatt).

 Foto: Kristin Sørdal
Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Spitsbergen er den største øya på Svalbard, med et areal på 39.000 kvadratmeter. Den største norske bosettingen på Spitsbergen er i Longyearbyen, som altså er norsk hovedsete med 2.040 innbyggere. Her er det også er flyplass. Det foregår norsk og russisk gruvedrift på Svalbard. Den russiske bosettingen i Barentsburg teller cirka 500. I Longyearbyen er middeltemperaturen -14 grader om vinteren (kan komme ned i -20 til -30 grader), og +6 om sommeren. Nedbørsmessig kan Svalbard kalles arktisk ørken. 27. mars 2008 åpner også Norwegian rute til Svalbard, og SAS får konkurranse på strekningen.

Les vår reisereportasje fra Svalbard

FJELL: Colombia

- Mens Venezuelas Hugo Chávez har vært travelt opptatt med å stjele overskriftene, har hans tildigere gale nabo roet seg ned, og turismen er på fremmarsj. Med sine dirrende kolonibyer, hvitvaskede fjrellandsbyer, disige kaffeland og hurigvoksende turist-infrastrukrur, kan snart Colombia gi Costa Rica et kappløp om pengene, skriver National Geographic Adventure.

Republikken i det nordlige Sør-Amerika har vært preget av store uroligheter, kamphandlinger mellom væpnede illegale grupper og regjeringsstyrker, og høy kriminalitet. Den generelle sikkerhetssituasjonen har bedret seg etter at Uribe kom til makten, men kriminaliteten er fortsatt høy.

Den vestlige delen av landet består av høyland med tre fjellkjeder (Andesfjellene): Cordillera Occidental, Cordillera Central og Cordillera Oriental. Høyeste fjelltopper er Huila (5750 m) i sør og Sierra Nevada (5775 m) i nord. Siste vulkanutbrudd fant sted i Huila-regionen i april 2007.

Les DinSide Reises reportasje fra Colombia

VANN: Albania

- Takket være nesten fem tiår med komministisk totalitært styre, har kystlandet Albania misset det meste av Europas post-2. verdenskrigs utvikling. Med demokratiske reformer på plass, flokker besøkende til de uspolerte hvite strendene langs Adriaterhavet og de unike arkeologiske stedene som har ligget godt beskyttet i nasjonens fjellinteriør. Tenk Kroatia før boomen, skriver National Geographic Adventure (fritt oversatt).

Albania grenser mot Serbia og Montenegro i nord og Hellas i sør. Fjelland gjennomskåret av dype daler, og lave kystsletter med små strandsjøer mot Adriaterhavet. Middelhavsklima i storparten av landet. Noe kjøligere kontinentalt klima i fjellområdene nord-østpå. En del regn fra oktober til desember, men ellers et svært solfylt klima. Juli-august varmeste måneder med temperaturer på mellom 30 og 40ºC.

Mer om Albania som feriedestinasjon

SKOG: Senegal

- Et kvantesprang fra "drive-by-safari-landene" i Øst-Afrika, er Senegal rik på skoger, strandflekket kystlinje og isolerte landsbyer. En ny generasjon reisende gjenoppdager landets sjarme, sammen med nye hoteller og villmarkslodges, blant annet trehytte-suitene hos Lodge des Collines de Niassam (www.niassam.com), skriver National Geographic Adventure (fritt oversatt).

Senegal ligger lengst mot vest i Vest-Afrika, og er et lavland med fuktig savanne i sør og tørr savanne og steppe i nord. Vent deg tropetemperaturer, og vær oppmerksom på at det blir veldig hett i innlandet.

Les DinSides reportasje fra Senegal

ØRKEN: Mongolia

- Som du kunne forvente av et av verdens mest sparsomt befolkede land, er vandring i Mongolia fantastisk, gjennom store området med ørken, steppe og fjell. Men grunnen til at dette landet er "hyped" nå, er den planlagte åpningen av det luksuriøse Terelj Hotel i nasjonalparken Gorkhi-Terelj, og premieren på filmen Mongol, en historie om den unge Genghis Khan, som omfatter bilde etter panorama etter panorama med feiende landskapsbilder, skriver National Geographic Adventure (fritt oversatt).

Mongolia er et høyland i Asia, mellom Kina og Sibir. Det er fjel i nord og vest, ellers stepper og ørkener. Området Mongolia er delt i Indre og Ytre Mongolia, hvor Indre Mongolia tilhører Kina. Deler av Ytre Mongolia har etterhvert blitt folkerepublikken Mongolia. Fjellkjedene i nord går opp i over 4.000 meter. Her er innenlandsklima, med kalde vintre og varme somre. Hovedstaden er Ulan Bator, og folketallet er ca. 2,9 millioner - som gir en folketetthet på 1,7 per kvadratkilometer. Til sammenlikning har vi i Norge en befolkningstetthet på 12 per kvadratkilometer ...

Våren 2005 fulgte DinSide Reise fire gutter på sykkeltur gjennom Mongolia, Kina og Tibet, fra Ulan Bator til Katmandu. Her kan du lese om deres bravader, blant annet i Mongolia.

<i>Foto: Tiger Wildlife Tours India</i> Foto: Tiger Wildlife Tours India
Foto: Tiger Wildlife Tours India Foto: Tiger Wildlife Tours India Vis mer


LANGS VEIEN: India

- Selv med nærmere 30 reservater over landet, trues Indias bengalske tigre av utryddelse. Bra er det da, at Taj Hotels og CC Africa åpnet Mahua Kothi og Baghvan i 2007, de første dyre resortene som er dedikert til bevaring av de store kattedyrene. De planlegger å åpne enda to luksuscamper i år; hver av dem en dags kjøretur fra den neste. Disse fire vil da forme en av de mest unike villmarkssafari-rundene i verden, skriver National Geographic Adventure (fritt oversatt).

En nasjonal indisk undersøkelse viser at det i dag finnes rundt 1.500 tigre igjen i landet, ned fra 3.600 i 2002. Undersøkelsen sier at dersom den drastiske reduksjonen i bestanden fortsetter, vil den indiske tigeren være fullstendig utryddet om 15 år.

Les mer om den bengalske tigren her

Her finner du National Geographic Adventure på nett: nationalgeographic.com


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer